自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

baby.kaka 發表於 24-1-27 10:54
係係係!多謝jm賜教,本刁婦我受教了!咁我又請教jm,已經知裝西瓜皮都會穿,都仲要去搵榴槤殼試,可唔可 ...

講一大輪嘢,原來又係垃圾袋post!
真係救命!
BK幾時開個垃圾袋專區俾你哋呢?

珍珠宮

janttse 發表於 24-1-27 07:43
其實如果咁多人睇東張,倒不如佢地做多幾個短篇story, 教人平時日常垃圾點分類,再帶去綠綠做分類!
...

你呢個意見建設性好多

子爵府

凌陵綾 發表於 24-1-27 10:58
咪係,話明測試梗係用最極端手法

我冇睇,唔知佢點裝法?

所以得出嚟嘅結論係個榴槤老闆都要用個黑色袋裝住榴槤皮,再外加多層俾錢綠色袋即係等窮人有個心理準備要洗多幾多錢囉。睇完我諗我都要買定一大堆平膠袋,出面再加個綠色袋先掂,唔係界穿左就嘥咗個綠袋,話曬個綠袋都唔平。

大宅

天貓 發表於 24-1-27 12:14
個垃圾袋係咪薄左啲,同埋大件啲垃圾點掉,好似掉衣櫃,人哋有啲係組合櫃,咁點計呢?仲有好似垃圾掃把依 ...

係啊!我認同你所講嘅嘢!所以我都話政府咩都未準備好就沖出嚟7囉!近年環保意識已經日漸強烈,人哋啲環保先鋒國家可能揞住半邊嘴喺度睇我哋內訌,覺得香港政府廢到整個環保新例都攪到一鑊粥一鑊泡咁!外人唔知就以為我哋咁唔環保都算,仲要等人以為我哋每日多支出幾毫子都嚴重到要生要死咁就唔係咁好

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

甚麼質素的節目有甚麼質素的觀眾,自己轉台

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

baby.kaka 發表於 24-1-27 06:26
真係無數次想開post“聲討”東張!
但一諗起“冇人逼你睇”呢五隻大字咁就欲言又止!!撇開主持咬字發音, ...

你講果位先生 係中山公園果個?

,我都想知佢做乜咁勇 英雄救美式為班x 護航

珍珠宮

baby.kaka 發表於 24-1-27 12:54
係啊!我認同你所講嘅嘢!所以我都話政府咩都未準備好就沖出嚟7囉!近年環保意識已經日漸強烈,人哋啲環保 ...

我同老公平日出去買嘢根本已經用環保袋,唔會問超級市場去攞膠袋或者買膠袋,我頭先落去樓下已經冇晒牙線棒,都唔知搞乜鬼,好唔方便

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

baby.kaka 發表於 24-1-27 06:28
近日已經一直發酵垃圾袋問題!今日第一日有得賣,你哋第一時間去購買試用再作報道係好正常!周街麵包店你唔 ...

你去信東張 叫佢試下用黎袋 棉花 袋滿一袋, 咁你就唔使咁激氣

翡翠宮

da-rosette 發表於 24-1-27 12:38
所以得出嚟嘅結論係個榴槤老闆都要用個黑色袋裝住榴槤皮,再外加多層俾錢綠色袋即係等窮人有個心理準備要 ...

個老闆都好正面, 既然唔襟裝...唯有自己諗方法解決 唔係係度嘈係度鬧
我反而佩服佢

珍珠宮

baby.kaka 發表於 24-1-27 06:28
近日已經一直發酵垃圾袋問題!今日第一日有得賣,你哋第一時間去購買試用再作報道係好正常!周街麵包店你唔 ...

雖然不太關你這主題,但我想講,由今次用者自付垃圾徵費問題,睇到人幾咁短視自私冇公德,睇到媒體嘩眾取寵。
之前唔明三體故事,為何一個知識份子會想聯起三體毀滅地球文明(等於毁免自己),依家總算大概理解,唔係無可能。

象牙宮

回覆樓主:

為吸引人睇就係咁,不過真係幾佩服唔怕死咁問人,問d野又低能,唔怕比人打鑊金咩?
其實個膠袋測試幾好丫,比大家知個政府有幾癈(不過係上屆既事),而家搞到滿城風雨,市民狂插!政府野唔一定要撐

翡翠宮

da-rosette 發表於 24-1-27 10:02
個重點係榴槤殼咩?不嬲都係用最極端手法去試一樣新產品掂唔掂㗎啦。你睇嗰啲新車試撞都係猛力撞擊唔通叫佢 ...

其實做生意 搵食既 真係幾大力掉落垃圾袋度, 唔止榴槤殼.. 掉乜都係好似發皮氣咁..掉落垃圾桶度,
邊有訪問果陣 示範咁斯文

樓主如果唔明街市搵食既人 日常運作, 最好了解下先 唔好學自己講咁... 盲撐

翡翠宮

shobi 發表於 24-1-27 11:26
強迫症,咁都有得鬧?
處理方法好簡單,就係逢東張西望時間就熄電視!
呢類節目以前不嬲都係咁,城市追擊, ...

我都覺得係, 東張我唔係集集啱睇 介紹食野 有其他節目根本唔使佢..我就 skip 做其他野
東張唔係集集都咁好, 最少都反映唔小問題, 亦幫到當中市民

樓主唔啱睇 又想屋企有d聲, 其實可以睇其他台 ... tvb 唔啱睇咪睇 viu 囉

子爵府

天貓 發表於 24-1-27 12:14
個垃圾袋係咪薄左啲,同埋大件啲垃圾點掉,好似掉衣櫃,人哋有啲係組合櫃,咁點計呢?仲有好似垃圾掃把依 ...
可以用電鋸,現在的電鋸好先進架,配備打磨功能,咁未可以磨平支棍唔怕穿袋。
或者跟局長建議“處理地拖及光管等長型垃圾,可以儲起再紮起棄置。"

珍珠宮

aigoma 發表於 24-1-27 14:00
可以用電鋸,現在的電鋸好先進架,配備打磨功能,咁未可以磨平支棍唔怕穿袋。
或者跟局長建議“處理地拖及 ...

就係為咗抌垃圾,買個電鋸?不如政府安排好啲關愛隊,幫吓啲有需要人士先啦!

子爵府

天貓 發表於 24-1-27 14:02
就係為咗抌垃圾,買個電鋸?不如政府安排好啲關愛隊,幫吓啲有需要人士先啦!
...
小數怕長計,其他嘢也可以鋸細少少掉,垃圾袋計體積,唔計重量。
以前冇帶環保袋,為了用少個膠袋,等下次有帶袋先買,依家變了,為環保出一分力,用多個膠袋!

如果係關愛人、有同理心,就唔會想得出用垃圾袋收費方法的垃圾徵費。

公爵府

2024年龍年勳章

baby.kaka 發表於 24-1-27 12:26
就算只係赤裸裸咁裝都絕對冇問題,問題係全程冇提過“環保”二字!只聲稱係綠色膠袋,只用榴槤同綠色膠袋 ...
佢應該只係為咗試下個袋實唔實淨

珍珠宮

aigoma 發表於 24-1-27 14:31
小數怕長計,其他嘢也可以鋸細少少掉,垃圾袋計體積,唔計重量。
以前冇帶環保袋,為了用少個膠袋,等下次 ...

咪係囉,我同老公本來唔會/好少好少買膠袋,而家反而要買膠袋,又要人網購,無端端多咗好多運費,又多咗好多垃圾,諗極都唔明咩概念,佢哋帶頭不環保???仲同我哋講要環保,乜嘢配套都唔諗,就話實施,搞到樣樣都通脹,官人工高唔覺係啲咩,一般小市民就真係透不過氣…

珍珠宮

回覆樓主:

https://www.youtube.com/live/VvkVWlEsMlY?si=KxPC7-bolk_rb70Q

一向唔睇東張,但唔洗咁勞氣,業界試過都係咁講,仲要將錢轉比食客,真係硬食。

別墅

da-rosette 發表於 24-1-27 12:38
所以得出嚟嘅結論係個榴槤老闆都要用個黑色袋裝住榴槤皮,再外加多層俾錢綠色袋即係等窮人有個心理準備要 ...

我到時應該只會買已起肉嘅榴槤,費事煩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊