自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

ocarebear 發表於 24-2-25 23:24
咁多人都提議,似乎克羅地亞係個好選擇,食嘢係全家一致最喜歡嘅項目
c6平時就揸開自動波
我都唔識呀

我地去咁多次歐洲自駕遊都係自動波呀,去到外地已經無咁熟路,揸返習慣用既 type 安全 d

兩星期其實都好夠

我疫情前飛 Helsinki + 波羅的海三國都係去左10幾日,好夠了

我地先係Helsinki 玩幾日,坐船落愛沙尼亞,好近的,之後愛沙尼亞租車,一路揸車玩落去,拉脱維亞,再落立陶宛,還車,之後一程內陸機返Helsinki 再返HK

呢幾個地方都幾安全, d 人好 nice, 地方靚亦特別

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

ocarebear 發表於 24-2-25 23:24
咁多人都提議,似乎克羅地亞係個好選擇,食嘢係全家一致最喜歡嘅項目
c6平時就揸開自動波
我都唔識呀

佢揸開自動波就揸番自動波,可以專心d。揸小路除左睇車睇路,仲有攪清楚優先權,要避單車,揸自動波可以顧少一樣野。

如果少有響初夏去歐洲,可能去意大利,南法會好d?因為夏天果度熱到未入想全日響室外... 下次再去歐洲時如果係暑假,可以去冇咁熱既地方。

子爵府

ChloeMa 發表於 24-2-25 22:23
Croatia 好玩, 自駕方便, 而且比較安全。有國家自然公園、有千年歷史建築、有海鮮、風景很好。 可以順道去 ...

我見到佢好多古城,嗰啲地方係咪好難揸車㗎?

公爵府

ChloeMa 發表於 24-2-25 23:33
唔係, 因為係歐洲棍波車比較普及(平d), 租自動波會貴好多。 但如果揸開自動波, 揸棍波, 仲要左軚, 路又 ...

明白,謝謝你提醒,記低佢先

公爵府

Vana 發表於 24-2-26 00:36
我地去咁多次歐洲自駕遊都係自動波呀,去到外地已經無咁熟路,揸返習慣用既 type 安全 d

兩星期其實都好 ...

開頭以為波羅的海三國治安會麻麻,原來感覺都係安全嘅
好,記低佢先,謝謝你嘅好提議

公爵府

granja 發表於 24-2-26 01:48
佢揸開自動波就揸番自動波,可以專心d。揸小路除左睇車睇路,仲有攪清楚優先權,要避單車,揸自動波可以顧 ...

將你嘅貼士話畀c6知,等佢留意先

如果太熱又真係唔係咁好,淨係想躲喺室內或者架車度

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

frenchmay 發表於 24-2-26 09:08
我見到佢好多古城,嗰啲地方係咪好難揸車㗎?

Croatia? city 同city 之間, 一條靚路, 古城難入d, 例如 Dubrovnik, 停外圍, 行入去。

男爵府

2024勳章

ocarebear 發表於 24-2-24 18:12
唔想咁煩去研究交通,淨係想自駕
目的都係hea遊、食下嘢,去下啲著名景點,唔使太多大自然風景,費事青年人 ...

德國好似吾錯

伯爵府

ocarebear 發表於 24-2-24 18:12
唔想咁煩去研究交通,淨係想自駕
目的都係hea遊、食下嘢,去下啲著名景點,唔使太多大自然風景,費事青年人 ...

去過葡萄牙好正,治安天氣好,d野好食,價錢不貴,日照長(暑假去9pm先天黑)
Museum castle 海灘 concerts 酒莊water park golf resorts etc 應有盡有

公爵府

FTR603 發表於 24-2-26 12:26
德國好似吾錯

前面有jm提醒呢段時間德國會主辦球賽, 所以會好多人, 樣樣都會貴, 又要同人爭, 所以今次唔會揀德國

公爵府

annie133 發表於 24-2-26 12:28
去過葡萄牙好正,治安天氣好,d野好食,價錢不貴,日照長(暑假去9pm先天黑)
Museum castle 海灘 concert ...

日照長好抵玩
葡萄牙適合自駕嗎?

伯爵府

ocarebear 發表於 24-2-26 13:02
日照長好抵玩
葡萄牙適合自駕嗎?

適合呀,我地都係自駕玩咗兩星期,主要都係經公路,其實仲可以揸車過西班牙,有機會都想試吓。
葡萄牙普遍英語水平高自由行好方便,同治安比好多歐洲大城市好好多,起碼周街拿住個手機行唔洗驚比人搶

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

歐洲自駕遊,邊間租車公司口碑好?係邊度可以睇到評價?

子爵府

fatmousechai 發表於 24-2-24 20:45
Croatia 我差唔多10 年前去,治安幾好無乜擔心,順便去埋Slovenia 風景都好靚

2019疫情前我哋自駕遊北意 ...

同意Croatia 冶安OK,試過問路, 當地人帶埋我哋去。Dubrovnik, Split, Rijeka 的風景 都好靚。但我不是自鴐去的。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊