自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

如有多餘錢先好考慮,只系一種保障,不要當作投資。 等於保險話保你一世,你明白真正意思嗎,意思是 keep 住你筆錢一世,你想拿回還要倒過來欠左佢咁款。

珍珠宮

cathyangel 發表於 24-3-26 08:18
即係每年供6萬,供5年,共慳3萬6,仲有5年1萬免稅?

請問係邊間?

唔知可唔可以喺度宣傳,pm 咗你

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

whyyou 發表於 24-3-26 07:54
我買嗰個plan 8年打和,而家買每年保費仲有88折

請問介唔介意分享比我?

男爵府

travling 發表於 24-3-25 13:52
1) 認可退休計劃的"強制性"供款最高扣除額為港元18,000
2) 強積金"自願性"供款及合資格年金保費扣除總額的 ...

好清楚,thank you

男爵府

Dauntlessff 發表於 24-3-25 10:28
齋講到時有幾多錢攞番根本無意義。因為到時嘅錢,價值唔同今日嘅錢。

最直接方法係睇個年金回報IRR 其實係 ...

非常同意。

男爵府

回覆樓主:

大部分人鍾意 別人承諾到時可以收返幾多錢, 所以中間就有 好多 差價位 畀agent同埋畀基金公司賺錢。

子爵府

whyyou 發表於 24-3-26 07:59
我嗰個5年供款都有88折,淨係保費都慳咗三萬六

我果個頭一年先有discount
未睇晒jm回覆
但agent 比我plan似乎好唔抵

我淨係覺得
頭幾年比幾千
Which唔係細數
但到老得二千
仲未計通漲
好似唔化算

子爵府

仲未仔細睇會唔會影響老人生活津貼
郁下只係幫政府
幫唔到個人

珍珠宮

ilej 發表於 24-3-26 12:12
我果個頭一年先有discount
未睇晒jm回覆
但agent 比我plan似乎好唔抵

我就咁睇,我主要用嚟扣稅,我買個plan 八年就break even, 我八年後就會攞返成舊錢出嚟唔會等將來每個月派錢,我純粹簡單計我一年供$52800, 而扣到$10200稅, 等於差唔多20%回報

我好簡單,總之邊個plan 供款最少而且回報期最短就買邊個

子爵府

大力大力 發表於 24-3-26 07:43
其實要知道自己幾多歲、如果現在四十、二十年後、因通貨膨脹蠶食、攞返3000/月、可能雞碎咁多、尤其是中國 ...

通漲都係我另一個擔心問題
我宜家攞四五千一個月
但到時果二千
唔知等於宜家幾錢

子爵府

ilej 發表於 24-3-25 10:24
你頭三句正正係我所想
為咗一萬蚊扣稅
但每年要供幾萬

應該唔係退稅(交完退返)
而係扣稅(只需交扣咗稅之後嘅淨額)

前者等同一啲證券行話免佣,但其實係先收後回
後者係真係唔收佣,唔係先收後回

子爵府

yan12345678 發表於 24-3-25 10:27
我覺得如果年金吾系派終身,買吾過

這點我同意,唔派終生,買嚟做咩?

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-3-25 10:27
唔好買呢d
自己去牛牛買基金
隨時可以放

1. 買呢啲,無得扣稅。
2. 買呢啲,到老有無 $2,000/月?

其實係睇人啫,你有能力買呢啲而到老有多過 $2,000/月,唔等於人哋都有能力。

不過我自己都同你一樣,現階段唔會考慮年金,現時我大部分資產都係牛牛嘅呢類基金。

子爵府

Dauntlessff 發表於 24-3-25 10:28
齋講到時有幾多錢攞番根本無意義。因為到時嘅錢,價值唔同今日嘅錢。

最直接方法係睇個年金回報IRR 其實係 ...

2. 向中介人提問

你可以向中介人提出以下問題:
- 有關服務/產品如何收費? 收費多少?
- 透過銷售所推介的產品,中介人將獲得多少佣金?佣金是由產品供應商還是由客戶支付?

3. 了解中介人透過銷售產品所獲得的利益

銷售產品的中介人雖然未必會直接向你收取服務費用,但他們會透過銷售產品獲得利益。

證監會的規定,銷售投資產品的中介人須披露透過銷售產品而從產品發行商獲得的利益(年金唔係投資產品,唔關證監會事)

投資相連壽險方面,根據保險業監管局的最新要求,銷售投資相連壽險的中介人須向客戶披露(一)以 100 元保費計算,中介人平均所獲得的酬勞;及(二)客戶有權查詢中介人酬勞的資料(年金關保監局事,但唔係投資相連壽險)

https://www.ifec.org.hk/web/tc/investment/market-intermediaries/financial-intermediaries/choosing-intermediaries.page

子爵府

yywong200 發表於 24-3-25 10:48
每月拎二千⋯你要12.5年先可以拎番你供左五年嘅三十萬⋯要保證有73歲未死先可以拎曬
就算扣五年稅都係五萬要十年過外先拎曬三十萬⋯合約仲未計鬼鼠條款⋯例如基金公司投資失利咁點
我唔會為五萬扣稅扔三十萬落去
年金應該同基金無關吧!
散播謠言?
謠言止於智者,不止於愚者。

珍珠宮

BK Milk勳章

whyyou 發表於 24-3-26 07:59
我嗰個5年供款都有88折,淨係保費都慳咗三萬六

請問你買邊間

子爵府

BO_NG 發表於 24-3-25 11:35
政府講明一年最多供$60,000,只可以慳 $10,000。

咁我就唔清楚點解你老公要俾$100,000,係唔係有其他投資成份?

有啲人話買基金,可以靈活啲,我貪年金唔使煩,已經幫我慳咗 16%稅…

以我理解,並無規定最多供多少,只有規定最多可扣稅的上限,$60,000 應是現時的可扣稅的上限,不等於以後也是 $60,000,說不定明年會提高這上限,說不定五年後會提高這上限。

畀 $60,000 同畀 $100,000,每月可獲派的年金不同吧!
例如:政府年金可買 $100,000,也可賣 $1,000,000,或其他金額,買不同金額,每月獲派年金不同。

年金應該無投資成份吧!

子爵府

seen1818 發表於 24-3-25 11:54
$60,000扣稅額係包埋mpf同自願醫保?

如果mpf 2萬,醫保$2萬,年金係咪買$2萬已經足夠?

應該係兩個額:

一個 $60,000,係可扣稅年金可扣稅自願性供款共用,如果可扣稅自願性供款 2 萬,則可扣稅年金 4 萬。

另一個係自願性醫保,我無留意金額是多少,唔關可扣稅年金可扣稅自願性供款事,係另外計。

足唔足夠唔係睇幾多可扣稅,而係睇你將來每月需要獲派多少年金。

子爵府

yuyueng 發表於 24-3-25 12:28
基金野預左只得保證回報,有幾可會有預期回報吖!

有邊隻基金有保證回報呀?
大家最熟悉嘅盈富基金有無?

子爵府

BO_NG 發表於 24-3-25 13:29
我係

MPF扣 $18000
扣稅年金扣$60,000 (我冇另外再買自願醫保)

唔通個個人唔同?

MPF 扣 $18,000 係強制性供款。

可扣稅年金 + 可扣稅自願性款 合共扣 $60,000

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊