自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

蜜蜂糖 發表於 24-4-22 16:46
如果你老公話佢都好怕出席呢啲,所以以後你同仔女生日,畢業,連你娘家紅白2事都唔好預佢,佢想留起家休息 ...

佢冇怕冇唔鍾意
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實未出席之前,應該已知,若仔女太抗拒,我會寧願佢哋唔出席算,勉強迫佢去,開席先發脾氣,到時仲難搞。

(我自己仔女未拒絕過,佢地好樂意,由細到大去慣左)

珍珠宮

bmuimami 發表於 24-4-22 17:46
我諗睇各出席人士識唔識應講則講啦!我有幾兄弟姊妹,計我長相不及佢哋,由懂性開始就被取笑「點解同爸媽 ...

明白你,唔系個個家庭都識尊重別人,都好睇緣份

珍珠宮

wan_sosin 發表於 24-4-22 17:26
明白晒!有啲男人係唔識教仔,但其實仔好需要有爸爸做榜樣。
我都難㗎,我老公都係唔多識同個仔溝通,成日 ...

個仔學左阿爸機不離手,沉迷電玩,拒絕溝通 做阿媽真辛苦,阿爸簡直系豬隊友,真系唔破壞已經當幫左忙,男仔大左往往以爸爸做榜樣

男爵府

kaka80 發表於 24-4-22 15:35
都明, 以前細過都吾想出席飯局, 不過吾會係人前講出來

我細個都好怕,講真我而家都唔太鐘意,尤其係男家D親戚,不過無得唔去

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我老公嗰邊都有個年青人咁講過,仲要全部人包括老人家都聽到

珍珠宮

polliebb 發表於 24-4-22 18:01
我老公嗰邊都有個年青人咁講過,仲要全部人包括老人家都聽到

氣氛很尷尬

珍珠宮

甘其實佢仔點解甘吾想黎呢

珍珠宮

虎到金來勳章

hellomiki 發表於 24-4-22 18:03
氣氛很尷尬

係,佢阿爸咪尷尷尬尬話年青人好麻煩

珍珠宮

sanjoe 發表於 24-4-22 18:03
甘其實佢仔點解甘吾想黎呢

聽佢媽講,疫情果幾年大多時間困左系屋企,佢仔好少出街,多數鐘意在家對住部電腦,可能久而久之變左唔想出街呱,連旅行唔同屋企人去了

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

呢啲真係自細要教,有啲場合就算唔想去,都要俾面出席。去之前大家傾掂,佢有合理原因唔去嘅,我又唔會逼佢去。

男爵府

bmuimami 發表於 24-4-22 16:19
我知我咁講好衰,唔好話下一代,我自己都唔鍾意出席呢啲,最好唔使我去但應該冇乜可能,唯有盡量減少:quiet ...

係,禮節難免!

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-4-22 18:00
個仔學左阿爸機不離手,沉迷電玩,拒絕溝通 做阿媽真辛苦,阿爸簡直系豬隊友,真系唔破壞已經 ...

都唔知好定唔好,我個仔已經識得唔理爸爸講咩,不過佢哋感情都唔差嘅,只係傾下玩OK嘅。
仔有咩事會嚟搵我,whatsapp都只比我,仔話爸爸知嚟都無用

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-4-22 18:07
聽佢媽講,疫情果幾年大多時間困左系屋企,佢仔好少出街,多數鐘意在家對住部電腦,可能久而久之變左唔想 ...

呢個疫情害左好多人

大宅

hellomiki 發表於 24-4-22 15:18
爺爺生日聚會,各家庭成員出席,其中一個家庭個16歲仔因一d小事鬧情緒,同阿媽發脾氣講:如果唔系你逼我嚟 ...

比我會話辛苦曬喎,咁第時你生日冇人同你慶祝唔好問點解

子爵府

點解佢咁躁底無啦啦講呢句先?緊係唔知聽左啲咩先咁講,有時佢出席擺個人响度做個樣算啦!
宜家啲後生冇得迫!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

親戚啲仔又係好無禮貌,唔叫人,只低頭打機。

水晶宮

hellomiki 發表於 24-4-22 15:18
爺爺生日聚會,各家庭成員出席,其中一個家庭個16歲仔因一d小事鬧情緒,同阿媽發脾氣講:如果唔系你逼我嚟 ...

不是自己仔女,不會幫人教仔。

子爵府

hellomiki 發表於 24-4-22 18:00
個仔學左阿爸機不離手,沉迷電玩,拒絕溝通 做阿媽真辛苦,阿爸簡直系豬隊友,真系唔破壞已經 ...

如果係機不離手,我當場用一種好溫和語氣話“我都唔想你成日打機,你咪一樣照打”, 之後佢再講咩都唔會撘咀

以其人之道還治其人之身

好多家長為面子忍讓返屋企先教,返到去咪鎖自己係房,點會同你聽道理

水晶宮

BK Milk勳章

大力大力 發表於 24-4-22 15:30
X 2

人多時一定笑笑口忍佢、返到屋企才跟佢算賬~

認同你

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊