跳至

首頁

尾頁

大宅

triplehome, ytbaby: 我都覺得老公可能放多左白蓮so, 所以好澀, 等我叫佢下次輕手d先~
琴晚呀嫂又煲左腐竹蛋糖水, 正呀~ 飲左2碗~

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 米腸 於 10-11-8 21:42 發表
我依家37wk la....
但今日醫生話阿b個頭仲係上面.
但廿幾週個時..佢已經轉左頭落黎~
依家又返左上去....
依家空間細左好多...
要轉落去太難啦....唉..
我真係唔想開刀.............. ...

唔好咁諗啦, 就算要開刀都無所謂, 對我而言, 最緊要BB安全健康.

等你好消息啦~

大宅

BK Milk勳章

個bk又short short地....搞到我唔識用點回覆人tim...
我呢2晚去vv都好似行屍走肉咁....夢遊一樣, 去完就瞓返落床...可能太累了...真係唔可以再出咁多街....我昨晚11pm slept左....今早都ok精神....你有位就sleep一sleep啦....

原帖由 sasa612 於 10-11-9 09:32 發表
早晨 ~

尋晚3:30去完vv, 跟住成5點先瞓得番.....中間又肚餓, 起身飲咗盒奶.....今朝morning call就好似未瞓過咁, 今日應該會好眼瞓 !

大宅

好媽媽勳章

原帖由 dada123 於 10-11-9 09:35 發表
大家早呀....
昨日下午去左健康院聽母乳講座...佢地都幾好...好詳細...不過最緊要係大家有信心同耐心呀...各位打算餵人奶的mama, 努力呀....
不過, 記得記得千萬別飲豬潤水, 不要食乳鴿呀...我們開刀的mama, 唔好以 ...

嘩 ~ 要3,4日先上奶架....我仲唸住第二日落得床就去餵奶添~~

咁唔知可唔可以要求醫院用母乳咀去餵BB 呢 ~

大宅

BK Milk勳章

我今日早左起身, 得閒得滯量左個3圍...又肥左....39"41"39", 希望真係可以減得返....變左35"25"35"啦...我都唔望有24"腰lu...hahaha

老闆放完假啦...今日要勤奮d...唔係佢又唔like....得閒先chat啦....

26w 563g
29w 1.2kg
32w 1.6kg
34w 2.2kg

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 gandi媽咪 於 10-11-8 22:39 發表
返到屋企啦...老公同99講左煲薑醋既事, 99又話唔洗禁急...又話禁早煲, D 薑會好老, d 醋會好杰....

唉...跟住老公咪話個個都話要最少煲一個月架, 佢又係咁問邊個講, 老公咪話陪月o羅~~ 跟住99仲係度博咀喎...跟老公 ...

唔好勞氣, 佢肯應承20號出手就算. 為防佢又響度HEA, 下星期/今個weekend問定佢要訂幾多甜醋酸醋, 拿拿林訂左送埋返來, 比d壓力佢 .

大宅

BK Milk勳章

姑娘話, 所以奶咀都係焯頭...冇一個係近乎到母乳ga...佢所以話, 我們次次都要埋身餵係最好...同埋bb係識得用spoon食奶ga, 可以放心喎....呢個係天生就識喎....而且醫院d姑娘都識ga...你只要話佢係食人奶的...佢地就會用spoon...同埋, 就算頭2日冇奶, 都要俾佢照啜ga....要啜, 我地個腦先知道要做奶出來...除非我們真係傷口好痛唔郁得...唔係都要俾bb啜吓...每2hrs啜一次...初生bb(未夠1個月)係唔使sleep咁多ga....佢教我們唔好見到佢sleep左, 就唔俾佢食...一定要keep住2hrs俾佢啜吓...咁先幫到我們上奶ga....唔好以為佢瞓得咁甜, 唔搞醒佢呀...因初生bb冇咩郁動, 就會不停咁sleep, 原理係冇郁動, 就冇消耗到energy, 佢先會不停咁sleep, 我們就係要佢郁吓...咁佢先會想食奶....聽完真係學左好多嘢....你們QE有冇呢D講座, 快d報吓去聽多d啦....

原帖由 gandi媽咪 於 10-11-9 09:40 發表

嘩 ~ 要3,4日先上奶架....我仲唸住第二日落得床就去餵奶添~~

咁唔知可唔可以要求醫院用母乳咀去餵BB 呢 ~

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 ca_ca_sammi 於 10-11-9 00:29 發表
各位媽咪其實我睇左好耐..不過都無留到言..哈哈...我係12月29日預產的...而加join 埋你地傾可以麻...雖然遲左dd...v_v

歡迎你呀, 大家一齊傾啦, 你唔好"嚴"我地口水多, d post追極都追唔切就得喇 .

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Seastar 於 10-11-9 01:13 發表
Hi, 我都係12月mama呀.
12月30日呀.可以join你地嗎?

歡迎歡迎~

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 dada123 於 10-11-9 09:35 發表
大家早呀....
昨日下午去左健康院聽母乳講座...佢地都幾好...好詳細...不過最緊要係大家有信心同耐心呀...各位打算餵人奶的mama, 努力呀....
不過, 記得記得千萬別飲豬潤水, 不要食乳鴿呀...我們開刀的mama, 唔好以 ...

o下, 原來唔得架? 我有左以來都飲左幾次, 又有食豬潤, 諗住補番d血....唔怪得我個胸唔曉大啦

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 LuLu812 於 10-11-9 09:37 發表
triplehome, ytbaby: 我都覺得老公可能放多左白蓮so, 所以好澀, 等我叫佢下次輕手d先~
琴晚呀嫂又煲左腐竹蛋糖水, 正呀~ 飲左2碗~

你唔好太博命, 一次過飲咁多涼野喎.....隔開下飲啦.

大宅

畀面勳章

早兩日只係幾聲咳同少少痰, 噚日開始就咳多咗, 今朝仲誇, 鼻水長流, 今次都係唔睇e生唔得啦......慘

大宅

畀面勳章

白蓮蘇一星期飲一至兩次好啦, 真係好涼嫁, 同埋最好9個月先飲, 穩陣d~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 阿早! 於 10-11-9 09:43 發表

唔好勞氣, 佢肯應承20號出手就算. 為防佢又響度HEA, 下星期/今個weekend問定佢要訂幾多甜醋酸醋, 拿拿林訂左送埋返來, 比d壓力佢 .

有呀 ~ 老公已經同佢講明, 我地會訂醋, 應該星期六送貨 !
同埋老公話今個week 同我去八珍買薑, 唔好等99 ~~ 買灑d 野放係度 ~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 dada123 於 10-11-9 09:46 發表
姑娘話, 所以奶咀都係焯頭...冇一個係近乎到母乳ga...佢所以話, 我們次次都要埋身餵係最好...同埋bb係識得用spoon食奶ga, 可以放心喎....呢個係天生就識喎....而且醫院d姑娘都識ga...你只要話佢係食人奶的...佢地就 ...

嘩 ~ 你唔講, 我真係唔知...我仲以為初生b 要成日訓添 ~~ 完來要叫醒佢飲奶架 ~~

大宅

原帖由 阿早! 於 10-11-9 09:56 發表

你唔好太博命, 一次過飲咁多涼野喎.....隔開下飲啦.
我知ga la, 咁橋佢地一齊煲姐, 唔食又好哂~ 我應該都係2-3wks一次白蓮so, 1wk一次腐竹蛋.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 阿早! 於 10-11-9 09:51 發表

o下, 原來唔得架? 我有左以來都飲左幾次, 又有食豬潤, 諗住補番d血....唔怪得我個胸唔曉大啦

會無奶果d 野, 只係話生完唔好食啫, 有左都可以食既 ~~ 最好就生前一個月開始唔好食 ~

大宅

畀面勳章

回復 74# gandi媽咪 的帖子

買薑唔係去街市買

大宅

原帖由 gandi媽咪 於 10-11-9 10:03 發表

有呀 ~ 老公已經同佢講明, 我地會訂醋, 應該星期六送貨 !
同埋老公話今個week 同我去八珍買薑, 唔好等99 ~~ 買灑d 野放係度 ~
gandi, 我家姐話d醋煲唔夠時間, 個汁會好棘ga~

男爵府

想生BB熱投

回復 28# smallbrother 的帖子

努力呀!!!smallbrother!!!

我都會搬,但月中就搬啦,因想安安心心咁坐月,因多一個人搬要顧多樣...

但妳可以有工人幫一幫,我個工人應該搬完先嚟...

係喎,妳有冇facebook gar?我哋可以點睇到妳同孖b嘅相?

首頁

尾頁

跳至