自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

環保接龍勳章

即係佢嘅教訓唔夠深....
原帖由 acbeans 於 11-1-20 22:18 發表

我都希望唔洗呀
我都有比佢自己衰咗自己解決,不過佢衰在
唔上心呢,唔當一回事
又重犯嗰吓先激氣嗎

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 aemc 於 11-1-20 22:23 發表
即係佢嘅教訓唔夠深....

真係咩鬼教訓先令佢脫胎換骨呀,大大鑊教訓
我驚我到時爆血管呀

水晶宮

好媽媽勳章

其實小朋友個個都係白紙一張,你比咩佢佢就接收d咩,有好多野其實佢地能力係得o既,但往往好多家長都因為佢做得又慢又做得唔好所以索性幫佢地做埋....

樓主,既然阿女已經倚賴慣,如果你可以夠痕就由明天開始由得佢.....唔好問,唔好睇,唔好急....

如果做唔出,就繼續服侍佢直到考試完為止....

咁做你會冇咁辛苦

原帖由 acbeans 於 11-1-20 22:23 發表

你4歲女好叻呀

我都認為我照顧佢好週到,所以先變得倚賴,但
我嗰時見佢咁細,做野又慢又做得唔好,所以就
會同佢搞好囉,鬼知會諗到而家咁咩 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

如果佢係緊張自己成績,冇得考會係一個大教訓

原帖由 acbeans 於 11-1-20 22:28 發表

我驚我到時爆血管呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 appleyuen 於 11-1-20 21:44 發表
笑C我:lol :lol 原來你咁幽默:lol :lol

我真係唔係講笑..
對住佢..我真係隨時發神經....

水晶宮

環保接龍勳章

放手.
呢個係一位好好老師同我講ga. 你一日唔放手,佢一日唔長大.
當然唔係話唔理佢,但唔可以再過度幫佢..幫佢係害緊佢ar.
原帖由 acbeans 於 11-1-20 22:28 發表

我驚我到時爆血管呀

珊瑚宮

原帖由 patpat234 於 11-1-20 22:11 發表
所以我成日都話小朋友要由小鍛鍊....
到習慣左比人服侍之後先要佢自立....實在太太太遲,而且要花上好多時間.....

我仔今年7歲依家由起身到返到學校30mins,屋企到學校路程10mins左右....如果唔係家住公屋,而且要過馬 ...

唔關係..我仔好多野都係自己做..因為我一人唔會幫佢..
問題唔係佢識唔識做..而係佢完全冇時間觀念...
乜都hea住黎做..明明1,2分鐘可以完成既動作..佢可以同佢hea夠半小時....
踢一踢先郁一郁..有大人望住咪快手囉...冇大人望住...咪魂遊囉...

就係咁先激氣嘛..明明佢有能力做到..點解係要人罵先做得好

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

豆,呀女知你錫佢,一定會幫佢執手尾嘛

水晶宮

好媽媽勳章

小朋友冇時間觀念好正常.....我仔當年都係咁.....我4歲開始要佢自己換衫返學,去街....佢試過hea到遲大半個鐘,明明已經一大早起身.....返到學校冇早餐食 ,上堂前冇得玩 ...試左三幾個月佢比校長話之後開始快手快腳....

去街試過遲到約左朋友,但d朋友走晒,我地就返左屋企...佢喊左好耐

細果個都係睇大佬頭...

原帖由 月希 於 11-1-20 22:37 發表

唔關係..我仔好多野都係自己做..因為我一人唔會幫佢..
問題唔係佢識唔識做..而係佢完全冇時間觀念...
乜都hea住黎做..明明1,2分鐘可以完成既動作..佢可以同佢hea夠半小時....
踢一踢先郁一郁..有大人望住咪快手囉. ...

珊瑚宮

原帖由 patpat234 於 11-1-20 22:54 發表
小朋友冇時間觀念好正常.....我仔當年都係咁.....我4歲開始要佢自己換衫返學,去街....佢試過hea到遲大半個鐘,明明已經一大早起身.....返到學校冇早餐食 ,上堂前冇得玩 ...試左三幾個月佢比校長話之 ...

我都想佢係睇我頭..我明明係d好有時間觀念既人..做野從來唔會急...一定預鬆d時間..悠悠閒閒咁做野..

可惜我仔淨係學到我既悠閒..學唔到我既準時呢...佢越大..做野重越慢...

偶然我地約左朋友..我都會預早1小時梳洗食早餐...準備出門口...但係我仔都可以..刷牙刷半小時..換衫換半小時呢

水晶宮

好媽媽勳章

你有冇試過因為遲左冇得去玩.....

我專係揾d佢最鍾意去o既地方黎裝佢....
冒險樂園,海洋公園,廸士尼,食壽司,踩單車,玩具反斗城.....
如果x點出唔到門口就冇得去....再較埋鐘提佢......夠鐘前10分鐘會響....

我講睇頭係細女睇阿哥...唔係睇我呀...我由起身到出門口10mins攪掂.....我2個都未可以有我5成功力....

原帖由 月希 於 11-1-20 23:05 發表

我都想佢係睇我頭..我明明係d好有時間觀念既人..做野從來唔會急...一定預鬆d時間..悠悠閒閒咁做野..

可惜我仔淨係學到我既悠閒..學唔到我既準時呢...佢越大..做野重越慢...

偶然我地約左朋友..我都會預早1小時梳 ...

珊瑚宮

原帖由 patpat234 於 11-1-20 23:18 發表
你有冇試過因為遲左冇得去玩.....

我專係揾d佢最鍾意去o既地方黎裝佢....
冒險樂園,海洋公園,廸士尼,食壽司,踩單車,玩具反斗城.....
如果x點出唔到門口就冇得去....再較埋鐘提佢......夠鐘前10分鐘會響....

我講睇 ...

當然有..結果佢都唔care囉

水晶宮

好媽媽勳章

哈哈,咁就唔好去留係屋企做練習law~~~

三幾次效果不...係要長年慮月的.....我忍左半年..佢先可以合作....

原帖由 月希 於 11-1-20 23:24 發表

當然有..結果佢都唔care囉

珊瑚宮

原帖由 patpat234 於 11-1-20 23:25 發表
哈哈,咁就唔好去留係屋企做練習law~~~

三幾次效果不...係要長年慮月的.....我忍左半年..佢先可以合作....

無錯...冇得出街咪係屋企罰抄囉..
咁佢咪對住張紙魂遊..之後爬係書桌大覺瞓

佢咪so what...你有你火滾..佢有佢自由

如果話要對住佢..睇住佢罰抄...咁唔係罰佢..係罰我囉

水晶宮

好媽媽勳章

咁就要重新訂立家規喇~

做得好有得獎,做得唔好無得獎,不過就唔好罰.....

目標一:每日起身後30min內出到門口有一個印仔,一星期有5個印可以有份小禮物(獎品自己衝量,唔一定係物質,可以係去某個地方玩或者係同佢進行某d活動).

初初可能會好難,但唔好放棄.....

如果一星期內唔夠5個,2星期內有8個都可以...等佢有個心去追

呢段時間一定要好好控制自己eq,唔可因為出門口而發火...等囝囝都見到你有為佢而改變....有時鬧/話得多,小朋友會變得軟皮蛇.....

大部份小朋友用獎勵方法都work.但一定要持之以恆.

原帖由 月希 於 11-1-20 23:31 發表

無錯...冇得出街咪係屋企罰抄囉..
咁佢咪對住張紙魂遊..之後爬係書桌大覺瞓

佢咪so what...你有你火滾..佢有佢自由

如果話要對住佢..睇住佢罰抄...咁唔係罰佢..係罰我囉 ...

珊瑚宮

原帖由 patpat234 於 11-1-20 23:47 發表
咁就要重新訂立家規喇~

做得好有得獎,做得唔好無得獎,不過就唔好罰.....

目標一:每日起身後30min內出到門口有一個印仔,一星期有5個印可以有份小禮物(獎品自己衝量,唔一定係物質,可以係去某個地方玩或者係同佢進行 ...

你講既..一早有啦..
初初都ok..耐左佢都唔care

水晶宮

好媽媽勳章

所以一定要持之以恆.
一段時間後要檢討獎品&重新訂立目標
當快手快腳成為習慣後佢就唔會經常重犯....

我唔相信一個正常o既小朋友會比起我地班自閉症小朋友難處理.
加油~

原帖由 月希 於 11-1-21 00:07 發表

你講既..一早有啦..
初初都ok..耐左佢都唔care

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

原帖由 acbeans 於 11-1-20 22:08 發表

2點?唔洗咁夜呀
是呀!E+都未睡得,大少姐剛先收好佢啲手尾,E+刷牙,過多10分鐘到,等佢如備好番學啲嘢就睡得.

珊瑚宮

原帖由 patpat234 於 11-1-21 00:19 發表
所以一定要持之以恆.
一段時間後要檢討獎品&重新訂立目標
當快手快腳成為習慣後佢就唔會經常重犯....

我唔相信一個正常o既小朋友會比起我地班自閉症小朋友難處理.
加油~

...

佢個sticker board...起碼整左3年....佢唔係唔happy架喎..拎到sticker佢都happy...只係冇...又對佢冇乜影響....
佢d sticker..由上年開始...每個sticker最後可以換1蚊..每個月計...當零用...佢初初都ok..每月有10蚊8蚊...儲起黎扭蛋..但係大大下..對扭蛋冇乜興趣...零用佢又未有實際需要...零用計劃..佢已經唔care...
咁加野啦...細拆d項目...比佢儲sticker...變相零用會多左..重有儲到20個..weekend可以free打機...平常一個月都打唔到1,2日...結果...咁耐以黎..佢打過2次咋...
點解..因為佢雖然成日都想打機..但係冇得打..佢又覺得冇所為囉

問題唔係佢做唔做到..所有野..佢要做...係一定做到...可以做得快靚正...問題係..佢唔願做..佢唔緊張..唔care...每樣野都可有可冇

自唔自閉...其實同教冇乜關係..自閉既..可能會對某d野好執著...就係因為佢有份執著..其實重易教左..
但係當你對住一個隨和又開朗...乜都nevermind既小朋友既時候...佢對任何野都冇執著...你就冇乜獎罰可以打動佢既心..去做好d....
問題係..佢side時間咋喎...佢學業又唔係差架喎...上游份子黎的...重有上升空間..但係又唔會跌低果隻...

我成日同佢講...佢唔細架啦..點解每樣野都要媽媽係身邊提點先會做...我可以提多幾多年...

前日先有張親子旅行既通告...佢話想搵埋婆婆去..咁我叫佢放番係file先..等婆婆黎就問佢去唔去..通告monday先交...好囉..琴日婆婆黎啦...叫佢拎番張通告比婆婆睇..唔見左...哈...我同佢講..搵到就有得去..搵唔到咪齊齊唔好去囉...唔關我事...
結果..係書包係咁易望2眼...搵唔到 就算啦...
佢丫..明明之前好雀躍..話想我同婆婆同佢一齊去...又話乜話乜...但係冇左張通告呢..佢又nevermind啦...你話丫...點教

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 月希 於 11-1-21 13:01 發表

佢個sticker board...起碼整左3年....佢唔係唔happy架喎..拎到sticker佢都happy...只係冇...又對佢冇乜影響....
佢d sticker..由上年開始...每個sticker最後可以換1蚊..每個月計...當零用...佢初初都ok..每月有10 ...

最難搞咪就係你急佢唔急,你緊佢唔緊,完全唔
當係咩一回事嗰下先衰

首頁

尾頁

跳至