家庭理財

跳至

首頁
23456...12

尾頁

侯爵府

kiu-mummy 發表於 12-2-24 12:48
唉!我就沒有你地咁有長遠計劃,只因我有個識使唔識儲錢嘅老公。好彩,早三年買咗層自住樓,到而家 ...
你唔使擔心,我都有個同錢有仇的老公,個個月要使哂先安樂!

男爵府

引用:Agree我都係咁話,我就會一部分儲蓄,一部

原帖由 peggy媽咪 於 12-02-24 發表
Agree我都係咁話,我就會一部分儲蓄,一部分日常開支,餘下享受人生因為我唔想到老先做 ...
我都係,我會分多一份作股票投資之用。(但股票投資不是人人適合)。不適合就學大力所講定期。我都有

男爵府

引用:Quote:kiu-mummy+發表於+12-2-24+12:48+唉

原帖由 焯媽媽 於 12-02-25 發表
你唔使擔心,我都有個同錢有仇的老公,個個月要使哂先安樂!
咁你可唔可以控制佢啲錢。財政大權係你手。因為世上都有唔小月光族

禁止訪問

回覆:大家儲錢既方法?

侯爵府

凱旋門 發表於 12-2-25 15:21
咁你可唔可以控制佢啲錢。財政大權係你手。因為世上都有唔小月光族

一半, 佢比人工的一半我做家用..

其實我都唔知佢D $使係邊度, 買相機, 手錶, 電玩, 買衫, 公事包, 飲飲食食,去旅行等等..

多到我都數唔到..

侯爵府

seesee1010 發表於 12-2-25 17:22
我有時諗咁辛苦儲d錢供/買左股票,大部份都蝕,不如將d錢食左/使左佢享受下,冇咁肉痛

...

我老公重要話, 儲$呢為咩? 買樓? 比邊個? 自己有得住咪得..

唔通買樓留比個仔? 唔應該留比個仔, 佢要住就應該自己儲$買..

佢同$有仇的, 一出糧就要使晒...

甘我可以點呢???

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

焯媽媽 發表於 12-2-25 22:08
我老公重要話, 儲$呢為咩? 買樓? 比邊個? 自己有得住咪得..

佢同$有仇的, 一出糧就要使晒...

你問一下佢,叫佢認頁諗下,到你 60 歲退休後典賺一千元??
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

大力大力 發表於 12-2-25 22:31
你問一下佢,叫佢認頁諗下,到你 60 歲退休後典賺一千元??

唔使問, 佢一定會講, 靠我, 我有咪得囉...

男爵府

我都好同意大力所講, 儲錢要兩公婆合力先得.  一個搵一個洗, 何來有錢. 如果有小朋友話, 更加難儲, 因為大部份的開支都交學費. 自己的使費都無0甘多.  

961123    發表於 12-2-27 22:18

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

焯媽媽 發表於 12-2-25 22:40
唔使問, 佢一定會講, 靠我, 我有咪得囉...

唔到 60 歲都唔比錢佢洗!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆 大力大力 的帖子

哈, 我銀包不輪幾多, 都係無少到.....hehe, C6比嘛
:

大宅

回覆:大家儲錢既方法?

對錢我好保守,我唔識投資,又唔信基金保險個啲,再加上我無橫財命既,買邊樣就邊樣跌

老公所有錢都比晒我,因為佢買野唔睇價錢,想買就買,所以佢無咭,身上加銀行戶口唔會有多過一千蚊(除左佢大駛之外,係我老豆當年有錢就去左包二奶重生左兩個仔女既陰影,所以唔會比太多錢老公)

我基本上只係齋儲,每個月定一個數黎儲,一出糧就即刻存入一個指定戶口(個戶口有提款咭,要方便有事可以即刻羅到出黎。有個喜歡投資既同事,都叫我做定期做人民幣,不過我都無做)久而久之,我都儲到唔少錢,只要搵到層岩既樓都可以即刻比錢買到。

儲錢我個人覺得係無"截徑"既,係需要時間同忍耐,以投資方式去儲,可能會提早達成目標,但係同樣好容易乜都無,我就無呢個膽量,所以用最原始方式。

xiangching  ME TOO! 一出糧就儲起,見唔到就唔會用。  發表於 12-8-10 12:05
961123  我 buy  發表於 12-2-27 22:19
我要努力搵錢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jilly 發表於 12-2-27 20:07
對錢我好保守,我唔識投資,又唔信基金保險個啲,再加上我無橫財命既,買邊樣就邊樣跌

老公所有錢都 ...

非常正確方法...............

同我理念一樣,就一定唔會輸,時間一長就可以儲蓄到一畢錢!!

買基金真係好傷

禁止訪問

象牙宮

thx 分享.又學多d野了

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我有時諗咁辛苦儲d錢供/買左股票,大部份都

原帖由 seesee1010 於 12-02-25 發表
我有時諗咁辛苦儲d錢供/買左股票,大部份都蝕,不如將d錢食左/使左佢享受下,冇咁肉痛

...
上年我股票帳面無咗6位,佔我比例都幾重
之後我狂shopping啦,呢半年買錶買手袋都洗咗6位

但d股票呢排升返,差唔多到家鄉,所以又激起我勁儲錢意志

別墅

回覆 回覆:SCB_EVAN的帖子

人工得萬頭三千家用三千幾四千草,其餘洗費,好大洗囧

男爵府

回覆:尼古丁 的帖子

完全贊成!

禁止訪問

首頁