烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:為小朋友做菜之7:牛肉餡餅

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wing324 發表於 12-9-17 20:14
好黏手呀,加左粉都唔得
係咪加熱水搞勻之後慢慢加凍水?
你係唔係一次過落晒水呀?因為天氣唔同,隻隻粉受水都唔同,
加完熱水後有時未必要加晒凍水架,HK天氣而家係唔係好潮濕呀?
係就要小心D唔好一次過加太多水,唔係太濕就要加粉再搓,
搓完放半小時醒下個粉糰,等個粉糰吸收水份。
唔好氣餒呀,唔得加多少少粉都OK架。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

好香口

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

謝謝分享, 有時間試試做俾小朋友食...

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:wing324+發表於+12-9-17+20:14+好黏

原帖由 rose-mag 於 12-09-18 發表
你係唔係一次過落晒水呀?因為天氣唔同,隻隻粉受水都唔同,
加完熱水後有時未必要加晒凍水架,HK天氣而家 ...
我熱水一次過加,凍水就逐少慢慢加冇落哂
我見濕得滯再加粉,但好似越黎越黏

男爵府

睇見都想食呀

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

又失敗了
我今次加完熱水之後個樣都ok
但係只加少少凍水之後就變左黏樣

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wing324 發表於 12-9-18 02:21
又失敗了
我今次加完熱水之後個樣都ok
但係只加少少凍水之後就變左黏樣

咁怪?咁睇真係太多水喎,如果你見個麵糰加完熱水已經OK,
試下連凍水都唔好加,我係拌好熱水後加少少凍水再搓成糰,
之後放半小時,之後就可以切成一份份包。

有個方法係我整麵包時用嘅,就係唔直接加水落去麵糰到,
而係濕咗隻手搓落個粉糰度,太乾又再濕水揉落去,咁樣好少話會落得太多水過濕,
係麻煩少少,不過好少會失敗。

你話越落越黏唔知關唔關D粉事,你用果隻係咩粉嚟架?我用普通中筋粉,
冇加發粉果種,英文係All Purpose Flour,我果隻牌子係Gold Medal,
不過用過其他牌子都冇問題。

男爵府

好正!謝謝分享!呢個blog係咪你

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

王國長老

chopin999 發表於 12-9-18 17:41
好正!謝謝分享!呢個blog係咪你
係呀,個blog係我架。

男爵府

回覆:rose-mag 的帖子

勁加叻^•^

王國長老

chopin999 發表於 12-9-18 19:52
勁加叻^•^
過獎過獎,做個紀錄啫,我驚老人痴呆。

伯爵府

rose-mag 發表於 12-9-19 00:53
咁怪?咁睇真係太多水喎,如果你見個麵糰加完熱水已經OK,
試下連凍水都唔好加,我係拌好熱水後加少少凍水 ...

我個隻寫住中低筋粉

我唯有下次再試下啦
我尋日都照拎左黎整
好煙UN囉個皮

王國長老

wing324 發表於 12-9-18 21:23
我個隻寫住中低筋粉

我唯有下次再試下啦
中低筋粉?係咪整曲奇蛋糕果隻低粉?

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

禁止訪問

大宅

回覆:beryl88318 的帖子

好正呀

男爵府

回覆 rose-mag 的帖子

伯爵府

引用:Quote:wing324+發表於+12-9-18+21:23+我個

原帖由 rose-mag 於 12-09-19 發表
中低筋粉?係咪整曲奇蛋糕果隻低粉?
我唔識呀,d人話冇中筋粉得中低筋粉

首頁

尾頁

跳至