爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

回覆:yauwingchuk 的帖子

想問句,你係米由新Benz轉番部舊Honda, 如果係就話要調節吓啫,吾係的話睇吾到有乜嘢需要囉!

大宅

johnnywalker 發表於 13-5-4 18:24
o個d只係極少極個別例子姐,大部分benz新車都係30-50萬,二手幾年車就已經跌到幾萬到十幾萬,唔見得比honda ...
10年S350 二手重賣緊百一萬呀..... @@
而且....用過Benz. 坐返日本車.
會有一個好嚴重既感覺.

就係好似架車好嘈咁.....

高級唔講

2012年 C仔 (30-40萬)同 2012年日本H/T車.(25-30萬)

1.嘈
2.震

呢個係事實.

禁止訪問

大宅

yauwingchuk 發表於 13-5-3 18:49
Benz BMW 周街有我都知,有錢人周街都有,所謂\"downgrade\"係揸住軚盤嗰種感覺、車嘅舒適度、鋼水等等。如 ...
你不如租架alphard 渣下咪知有什麼分別. 我朋友有一架toyota alphard, 一架slk 350. 佢話alphard重舒服喎! benz 內隆其實好迫. 除左睇位其實冇分別. 當然, 揸slk時多d強國妙齡女子望, 等佢覺得自己後生幾年(佢係一個呀伯)

男爵府

回覆:Benz轉Honda,心理上要點樣調節?

洗乜諗咁多,買多架咪得囉
中意就揸,benz...車小朋友揸7人。。正到呢。。最多調節下生活水平。。我相信你唔洗既

大宅

引用:Quote:yauwingchuk+發表於+13-5-3+18:49+Be

原帖由 RayEE 於 13-05-05 發表
你不如租架alphard 渣下咪知有什麼分別. 我朋友有一架toyota alphard, 一架slk 350. 佢話alphard重舒服喎! ...
咁講坐得舒服,Alphard一定好定SLJ,仲比Ferrari好好多,不過駕駛唔係淨得舒服,所以你個朋友有齊SLI同Alphard

大宅

回覆:kennyklt 的帖子

Typo, 係SLK

大宅

可以買多架 Benz,請個司機加工人,就唔洗有乜心理適應問題,小朋友又舒服
或者買架 G 63 AMG,比$ Brabus去改躺門,有$就會有人去幫你解決問題,又唔會有down grade感覺,出街一定有收視

潘高壽  講得好...  發表於 13-5-18 15:00

大宅

引用:Quote:原帖由+johnnywalker+於+13-05-03+發

原帖由 kennyklt 於 13-05-03 發表
VW Sharan配嘅2.0t引擎和濕式DSG波箱,能應付較大馬力輸出,so far濕式DSG波箱喺VW同Audi都冇重大問題。出 ...
請問Tiguan的DSG波箱是濕式定干式呢?

別墅

回覆 yauwingchuk 的帖子

買架Vito, Benz 對 Benz, 同樣坐5個, 有趟門, 仲由電油變油渣, 油費都慳埋, 仲可以有個大尾箱, 做埋迷你倉都仲得. 不過要有 2 牌先手查得!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

yauwingchuk 發表於 13-5-3 10:39
可能我講得唔清楚,我有小朋友,爭扎緊係咪有必要轉7人車。想轉Honda或者其他日本車係因為躺門,如果轉歐州 ...

我2個小朋友 + 工人, 都係用房車 (NOT BENZ )

岩岩好, 車尾箱又大. 可能我小朋友細果個都係快5歲, 所以趟門冇必要.

大宅

回覆:bomberchan 的帖子

柴油牌費貴,年年驗車,weekend driver 冇so.

別墅

回覆 vertioDaddy 的帖子

牌費真係貴左?

http://www.td.gov.hk/tc/public_services/fees_and_charges/#VEHICLE

到底客貨車係睇客貨車嗰欄定輕質柴油私家車嗰欄? 客貨車最多都係 $4254, 渣 Benz 應該唔會交緊 $3929, 起碼都 $5794.

如果而家渣緊架7年以上嘅車咪又係要年年驗車

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔洗調節,買多架咪得囉

我今年都benz 換7人,講真架7人車又係新車,點睇都貴過架舊benz,唔覺downgrade ..

珍珠宮

減齡達人勳章

我地當年就波子轉estima , 甘有咗對孖b, 又工人,又bb車,架波子兩坐位,唔通放bb上車頂咩。我地貪有趟門,方便抱bb上落車,而家楂Elgrand , 仲有電視比對女睇。老公想換架寶馬7系,對女都唔比換。

複式洋房

回覆 duckducklun 的帖子

大宅

Benz真係睇你之前揸乜,如果C系orA系有好多日本車好過benz啦,而家淩治啲GS…LS仲好過好多歐洲車啦,Honda牌子正牌用家車,樓主你咁難過心理關口,點解又要换車呢?晒命?咁你想容易過心理關口,應該買馬沙、波子、積架……等等歐洲車(看係有錢人揸嘛),如你真心問,Honda or很多日本車在性能上舒適上都不比benz差,可必要看别人眼中的老牌歐洲名牌呢?不喜當我吹水,thx

複式洋房

回覆 duckducklun 的帖子

複式洋房

54324020 發表於 13-5-3 14:51
回覆 florence 的帖子

識得人渣幽靈之子? ,外表风光,不過欠很多街数?
我識, 郭x城

fafacat  情債! .........................一定係!  發表於 13-6-7 10:24

首頁

尾頁

跳至