跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

Re: 2 歲生日會搞手?

蝦蝦:

我剛剛打電話去book了個西餐廳4月22日下午1時開始。至於手帶方面我已同負責人講掂盡量每位小朋友都有一條手帶。西餐廳可容納約120人,現在報名的大約有64a36b,即約100人了。你認為我地報名可報到盡120人或set細些limit呢?你的經驗會唔會到俾錢時會有些人退出呢?我諗今日好訂下預算收幾多人吧!

我想我地係咪應該諗吓有咩節目同仲會唔會有其他使費,來預算每人應該收幾多錢呢?

公爵府

咁我地而家截啦, 太多 family 好亂, 而家 4x 個家庭夠喇, 如果唔係你到時控制唔到, 但有 d 仲未報人數架啵 ~ 佢地都會出席.

你的經驗會唔會到俾錢時會有些人退出呢?-->應該唔會
我諗今日好訂下預算收幾多人吧 --> 可以截 family 報名, 但要等埋報人數

節目, 通常諗唔 d 唔駛用錢既節目, 所以冇乜額外洗費 諗節目方便, 我無乜頭緒呀, 大家幫手諗下啦

[/url]

大宅

會唔會需要整banner,訂生日蛋糕或預備甚麼遊戲獎品.....?

我都同意可cut family報名。

別墅

容許我搭吓咀

"你的經驗會唔會到俾錢時會有些人退出呢?"-->>
可能會, 因為而家離4月22日仲好耐, 好多mami會先報名, 俾$$$前先知4月有野做 (例如要參加婚禮), 所以黎唔到; 又有d mami 唔係成日上黎bk, 佢地報名後就冇再上過bk, 又冇留低email / 電話, pm 又唔覆, 所以俾訂金時唔知預唔預佢地好.

不過如果西餐廳只設上限制(120人), 而無設minimum要幾多人, 咁咪ok, 唔駛擔心唔夠人. 或許可以設一個5人為限嘅standby list, 如有mami 退出也可有人頂上.

"我想我地係咪應該諗吓有咩節目同仲會唔會有其他使費,來預算每人應該收幾多錢呢?"
身為參加者, 當然唔想夾咁多; 但身為攪手, 你或者想夾多d $$$, 以備不時之需, (唔駛再夾過), 兩者之間要取個平衡, 因為如果個餘款太大, 退款會好煩...

小小意見, 希望有用啦.

大宅

Hi marywmf,

你的意見更係好有用啦!你上年係唔係都有份幫手攪,點都好,希望你會俾多些意見,或者發現有甚麼問題請提出。

我都同意現在距離4月始終都有一段時間,到時俾錢都會有人可能先知唔得閒,我都覺得應該有waiting list會好些,雖然西餐廳只有上限120人,但亦都有min. charge,如果到時太多人轉軚唔去,咁大家的cost都會負擔多咗。

其實預計budget都好重要,好似你話齋夾得多又要攪退款,夾得唔夠又要再籌集。

你們上年有無訂蛋糕呀?又有無整banner呀?

遊戲方面你有無提議呢?

公爵府

Imak,

以而家 cutoff 到 48 組 family 計, 我當未報人數果 d 都去埋, 大人加埋小朋友大約 142人.

仲有, 以免走數, 你要全數先收錢, 包埋你需要既雜費, 如全部出席, 約收 $12324 (78 個大人).
[/url]

大宅

蝦蝦:

唔該你的幫忙。

我諗每位要收多幾多錢真係視乎我地會有咩遊戲同需要預備甚麼。

我都同意你所講要收全費。不過待我地相討咗這些什費大約需要幾多錢先啦。

別墅

lmak:

唔好誤會. 我上年miss咗, 參加唔到1歲生日會, 只不過舊年10月攪1.5生日會, 得到d經驗, 交流吓啫.

For your reference: 我地1.5生日會一切從簡, 蛋糕場地包埋, banner係bonnie.121幫手用printer 印咗 "0504BB生日會" 幾個大字. 遊戲都係最xxbb選舉同埋賽跑比賽. 由於係tea buffet, 所以冇set 枱, 場邊圍

公爵府

蝦, thanks mary.

仲有唔駛擔心尾數方面, 淨低左既, 以前佢搞手慣性係捐去做善事.

sitting plan 呢方面, Imak 去睇場時可以考慮一下點搞好, 最好拎到個 floor plan d 台點分法, 到時我可以幫你手編排
[/url]

大宅

蝦蝦:

睇場時會問佢攞 floor plan,你同d媽媽熟些可以到時睇吓邊d媽媽鍾意坐埋一齊,再安排吧!

你對玩遊戲/抽獎/比賽有甚麼看法?

睇場後再決定banner的問題,如果要做,你認為媽媽們會有refer嗎?

在我來講,會希望有生日蛋糕。你點睇?

大宅

咁多位﹐我見topic話俾d意見﹐所以入黎﹐請唔好介意我唔係攪手。

我依家都同大女攪緊生日會﹐只得5/60人﹐當然冇百幾人咁犀利。

我覺得﹐兩歲太細唔係好多野玩﹐加上實在太多人﹐好難有系統地玩遊戲而唔混亂﹐而且有兒童天地﹐都唔驚會悶。不過如果齋玩兒童天地﹐就覺得冇party feel,唔似一齊開生日會﹐可靠慮簡單遊戲如
-捉住汽球(接力)賽跑~~汽球對小朋友魔力好大﹐會跑得好開心
-擲豆袋(或其他輕巧野如包裝紙巾)最遠
-etc
都唔需要咩獎項禮物﹐都係玩下開心下﹐得啖笑﹐鐘意就排隊玩﹐唔係咪食野或玩其他野囉

其他即場投票可以同先前一樣
-最得意服裝
-最上鏡
-etc

我都覺得有生日蛋糕會好好多﹐起碼影張相都叫做有個蛋糕丫。美心蛋糕都係$150/磅﹐10磅都係$1500﹐HSBC卡有9折﹐即$1350﹐圍起每大人(96大人計)都係多$14.1﹐可以考慮下。聖安娜就$145/磅﹐依家有中銀卡75折﹐仲會平d﹐但唔知到4月仲有冇呢個promotion.

仲有﹐次次去親party﹐都有d party favor﹐一袋袋細細既﹐入面裝住d吹BB﹐帽﹐fing出黎既倦曲紙條﹐紙炮等﹐我地大人就覺得冇用﹐但d細路玩得好開心架﹐我見細女去人地party都拎住唔放﹐一條紙條都玩得一大餐。剩係小朋友先有﹐成本應該$10以下。都可以考慮下。

公爵府

thank you, justjust, 唔係搞手都可以比意見架嘛, 我就係想大家都參與, 你既意見好有用啵

Imak,
當然要蛋糕啦, 可以的話, 睇下餐廳方便能唔能夠 provide 到 or 有冇優惠 or 有咩佢地可以幫到你.

banner 真係唔太緊要, 你視乎情況啦, 再唔係 printout d 字痴上去已 ok.

遊戲方便, 可以唔駛諗多, 真係得啖笑架, 唔駛 gift 喇, 如有 sponsor 就冇所謂. justjust 既推介都唔錯:
- 拎住汽球賽跑好好玩
- 擲下豆袋(紙巾)其實都可以 (但我驚佢地返到屋企又擲野啵 ) 大家考慮下啦
- 咁你 budget 都可以預埋 d 小 package 丫, 可以多 d 氣氛, 需要我囝囝唔肯戴帽
[/url]

大宅

justjust,

多謝你的意見,我都諗小朋友有份小禮物係會開心些,蛋糕方面我都有check過,多謝你的詳細資料。遊戲方面,會再同蝦蝦商量。Thank you for your suggestion.

大宅

蝦蝦:

個LIST大人加小朋友已經有120人了。還有7個家庭未寫人數,會唔會已經好OVER個MAX呢?

我個仔都係唔肯戴帽。我會check吓些小禮物資料,待我睇場後,我會先做一個簡單的run down同睇吓需要甚麼。

我想問你上年party係咪都有reception,甚識別來者呢(會唔會對吓名跟住有個label)?

遊戲方面:我都覺得justjust提議的拎住汽球賽跑都幾好,如空間許可會將這個遊戲入埋run down到。

你認為如選最溫馨家庭相/開心跳舞比賽......這類型遊戲好唔好?

公爵府

Imak,
唔駛一定要我決定架 你係搞手嘛, 同埋大家都可以做決定

一定 over 120人喇, 到時唯有坐迫 dd, 我地 cut 得太遲, 因我睇唔到 120人係 maximum
[/url]

別墅

又係我呀!

講開"識別來者", 同意用label, 幾方便, 用printer印巳ok.

提議問吓會場有冇大TV, 可唔可以播DVD. 因為BB食一陣巳唔耐煩,周身郁, 如果開住BARNEY 或 芝麻街, 佢地實會好似俾人點咗穴咁企定定! :mrgreen:

大宅

marywmf,

我會問吓有無大TV同DVD PLAYER啦!

咁我會print定些label到時俾佢地。

公爵府

Imak,
答返你先, 搞大型生日會, 最好有個 reception / counter 之類, 要黎派 label & 點名, 要諗下到時點 control 入場人數有冇出錯, 再唔係, 問餐廳可唔可以代為搞點點名.

每位人仕可以拎住過戶既 receipt 做入場卷 / 有冇野去認, 或之前比個編號佢地報 no., 驚到最尾同餐廳 argue 人數就唔好, 呢個就交比你決定喇
[/url]

大宅

蝦蝦:

我諗會有reception但係餐廳可能未必會幫我地點名派label,我都會試問吓負責人。如果餐廳唔幫到手咁我地就要搵一兩個Volunteer幫吓手啦!

我想佢地要帶張receipt同我地會俾個number佢確認,咁reception方面會易些搵到。

我會同負責人傾好點樣去數人頭。為免argue啦!

蛋糕你認為幾多磅先夠?

別墅

lmak:

蛋糕-- 我地1.5嗰次個蛋糕係包埋 , 以我地的人數黎送, 比例係60人就送 6磅, 70人就送7磅, 如此類推. 我地終於有62人*到, 不過都送咗7磅俾我地食. 可能大家趕住走, 所以都剩咗d. 如果你諗住自備蛋糕, 記得問負責人借雪櫃擺蛋糕 , 因為通常最後先切

首頁
23456...10

尾頁

跳至