自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:一心順產點知係開刀生既請進

一心順產,有睇私家醫生,佢同我check住bb一直冇轉身,冇調頭,寫紙比廣華既醫生要38周book 房開刀,我揀產假第一日開刀,可以放後十,冇經歷陣痛,訓醒果肚就平左,睇到甘多jm陣痛完先開刀,我算好好彩,訓醒就生左

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

MirukuZoe 發表於 13-11-3 00:55
我第一胎,衰豬仔過晒期都唔出黎,人手穿水,痛左7個鐘先肯比我做無痛,6個鐘後都係開得4度,開始落催生藥 ...
我第一胎本來想順產, 當日穿水後係醫院待產, 因為穿水關係, 醫生話BB唔可以留母體太多, 怕受感染, 落左催生藥, 加快產程, 點知痛到典床典蓆10個鐘後度數仍然開得好慢, 最終我選擇左開刀, 到有左第二胎, 我諗都唔諗就直接揀開刀, 因為我唔想又痛10個鐘都生唔出至去開刀, 我本來揀左38W當日開刀生細仔, 點知細仔心急, 係約定開刀日前3日搶閘要出世, 果日我係一早肚痛痛醒, 我最終都係要幾個鐘至開刀, 真係人算不如天算, 我2胎都係私家開刀生架

伯爵府

畀面勳章

過其吳出!放3日吹生藥都無反應,第四日落手術室!第二個索性開埋,費事攪甘多

Be crazy. Be stupid. Be weird. Be whatever. Because life is too short to be anything but happy.

翡翠宮

我都係一心想順產,但落左摧生藥之後好快就已經大痛,唔係陣痛係持續好痛,醫生覺得我對藥物反應太大,因為我完全唔開,但又痛成咁,跟住check到bb心跳減慢即落產房,但當然係未生得喇,落左產房痛到我腰心腰肺,但仍然唔開,跟住人手穿水,痛到我攞命,但仍然只係開1-2度,醫生都話開得太慢,跟住第2次check到bb心跳減慢,佢地即刻好緊張,call哂醫生、護士長黎,跟住同我講要幫我緊急開刀,我當時已經痛到迷迷糊糊,淨係想快d生,梗係lun飯感喇,就係咁打左麻醉針唔使1秒,我就不省人事喇,醒番bb已經出左世喇,完成左偉大的使命了~

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

MirukuZoe 發表於 13-11-3 08:38
你有無感覺過個仔唔係自己,雖然個仔似我地2公婆,知無可能轉亂,但我成日覺得我無all佢出黎……心理缺陷… ...

..."個仔唔係自己" 呢樣就冇咁既感覺, 但就覺得好似未做人呀媽, 唔係女人咁, 最為未試過女人最痛...人地傾生仔有幾痛, 答唔到嗲囉..

miffymiffy  me 2  發表於 13-11-4 09:41
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

MirukuZoe 發表於 13-11-3 08:38
你有無感覺過個仔唔係自己,雖然個仔似我地2公婆,知無可能轉亂,但我成日覺得我無all佢出黎……心理缺陷… ...

有呀, 我都成日懷疑醫院抱錯B 俾我, 唔係我自己架, 因唔係我 順產, 完全係全身麻醒下被開刀取出.. ,不過佢一個月後個樣同我C6完全一樣, 包無錯

我係開唔夠度數, 醫生同我穿水試生, 點知兔B突然心跳慢, 要緊急開刀.

覺好鬼搞笑, 個人迷迷糊糊途中, 又有人遞幾次野俾我簽字, 又要我自己爬過床..

男爵府

回覆 MirukuZoe 的帖子

我有呢種感覺,仲有缺少左血脈相連既feeling.好似發左場夢,就有左個仔.wakakka.

大宅

我都係胎位唔正開刀架..個衰仔首先打橫訓壓到我一隻腳痛到飛起...跟住喺坐左喺度郁都唔郁....學樓上JM講....頂住我個胃

個醫生仲話個仔未出世就識孝順你喇, 大頭仔(頭仔直徑36W時已超10cm, 開足10度都要剪啦)叫你生都慘啦..依家開刀痛少D..

子爵府

開心吸收勳章

我都係血壓高加蛋白尿入院催生,人手穿水後痛咗十幾個鐘都未開到三,結果要緊急開刀,個過程好快,同埋好凍,成個人震晒,不過話咁快家姐就出世啦!

年半後生細佬,我一路堅持自己生,37w幾見紅,但冇穿水,少少陰滋陰滋痛,出出入入咗醫院幾次都係食詐糊,最後嗰次瞓咗三晚都未有動靜,姑娘就不如返屋企行個圈可能會快啲生,但醫生話我就生得唔係好想俾我出院,我堅持要出去行吓就返咗屋企食咗餐晚飯,到半夜比之前痛多咗,又入返醫院,醫生話今次識皺眉似痛啲啦個樣,到咗夜晚因為之前成晚冇瞓過,諗住瞓覺,但瞓低又痛,想問姑娘借止痛機瞓返覺,姑娘之後幫我檢查就話入得產房啦!入到去都係人手穿水 ,話咁快就開到9,好快就生咗細佬出嚟啦,仲要冇剪,只係擦損少少,第二日醫生巡房都話好佩服啲第一胎開刀,第二胎順產嘅媽媽!

俾我再揀嘅話都會揀順產,不過我已收爐,兩個夠晒數

大宅

穿水18個鐘, 開左十度, 用埋吸盤, 剪埋, BB都唔肯出來, 醫生話可能我盤骨太細

最後緊急開刀, 我同BB都要打抗生素, 打足7日.

諗緊生第二胎, 有冇JM知係咪要生完一年先再陀會好D?

第一胎經歷過開十度, 如果第二胎揀順產, 係咪都會開得快D呢?

男爵府

回覆:kalmiahk 的帖子

你都好慘痛下喎

大宅

回覆:MirukuZoe 的帖子

男爵府

間間醫院都唔同架~開過刀有D醫院會俾你自己選擇,但果陣醫生同我講開過刀順產既話,生果陣個傷口有機會會爆,機率大概每200人就一個,所以下胎我都會開刀

男爵府

Summer2013 發表於 13-11-3 02:26
我想問有無人知點解咁...
有個朋友講過佢諗住順產,點知唔得,最後當然係開刀,但醫生同佢講以後無得再生.. ...

你朋友有冇睇多一兩個醫生??有D醫生真係信唔過,仲要原因都冇,有咩可能

大宅

引用:我37週突然胎盤脱落,大量出血,緊急開刀。

原帖由 Tabo222 於 13-11-03 發表
我37週突然胎盤脱落,大量出血,緊急開刀。
醫生話再生要試下順產,唔掂先再開刀。
但個個都話其實可以自己 ...
Same here,第二胎醫生俾我自己揀開刀定順產,我諗都唔使諗,梗係開刀啦!之前個經驗太恐怖啦

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我第一胎都係逾期要催生, 但點知果朝返去醫院睇bb心跳果陣, 亞囡越跳慢, 醫生話等唔到催生咁耐, 緊急開刀, 一切好突然好快, 由入院至bb出世只係3個半鐘時間, 入手術室就前後一個鐘已經出返黎, 當時仲嚇親老公, 亞媽同D朋友

到第二胎我冇勇氣陣痛同埋ALL出黎, 政府醫生問我要唔要刀我即刻答應, 但真係點滴在心頭, 為今次時間充足, 我由朝早7點入院等到下午3點幾先入手術室, 中途冇得食同埋飲, 入到去醫護人員又驚你唔記得咁, 每個步驟做緊咩都同你講得好詳細, 最慘係大力按左幾次個胃PUSH細B出黎, 最後都要用產鉗幫手, 傷口又埋得冇第一次咁好

男爵府

回覆:Phoebe_snufkin 的帖子

我朋友都過幾日催生,希望佢唔會好似我地咁咁慘痛啦

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我第一胎,衰豬仔過晒期都唔出黎,人手穿水

原帖由 MirukuZoe 於 13-11-03 發表
我第一胎,衰豬仔過晒期都唔出黎,人手穿水,痛左7個鐘先肯比我做無痛,6個鐘後都係開得4度,開始落催生藥 ...
聽你地分享真係都幾驚下 我三胎都順產 一胎快過一胎 第三個好似趕時間甘 姑娘都未準備好拒已經出左來

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

肥嘟媽 發表於 13-11-3 01:18
第一胎,在產房痛了六個鐘,聽到醫生同助產士打賭我幾快生到,醫生話好快,應該兩三個鐘攪掂,因為開得快, ...

我都係, bb心律唔正常, 開完刀血壓高.
不過, 我開左2度姐.

第二胎都係順產.

複式洋房

我都一樣,想順產自己黎,點知痛左幾個鐘后頂唔順, 先问气頂下, 過了幾個鐘后, 都仲未有声气, 再來止痛針, 都唔掂, 最后因BB頭位OP, 結果開刀

首頁

尾頁

跳至