跳至

首頁
34567...39

尾頁

大宅

原文章由 catcat_22 於 08-5-21 17:32 發表
既然你覺得小童群益都ok, 咁點解唔另外係出面同BB報phonic
o既班, 轉學校又要小朋友再適應過喎

e個問題都有諗過, 預期額外要報, 不如搵一間有phonic o既學校, 因我個仔已經係返全日班。

大宅

原文章由 whywhite22 於 08-5-21 16:58 發表
我囡囡是上午NB班,唔是N2班.
九龍塘既幼稚園是好多好好,但我諗住囡囡太細個,唔適合坐校車返學,屋企人又冇可能接送佢,所以會留返TKO讀K1,等佢大小小再看下出唔出九龍塘讀.幫囡囡揀學校真是一個好頭痛既問題,可能因為 ...

係呀!又想小朋友讀好d,我仲報左油麻地救世軍添, 一心諗住讀佢, 交埋留位費, e家好大机會吾讀啦, 因為太遠, 我仔又坐吾定, 又要做起床, 學校有套蒙待梭利o既教材吸引我 ,讀吾到都好可惜。

水晶宮

我今日中午去比諾交著留位費啦,交完之後好開心,唔使再諗咁多.我都是得張收據,好簡單咁,不過都唔怕既,因為我平日交學費都是得張收據,冇其他野.
之前老師同我講一個星期得三日有外籍老師教英文,今日園長同我講,依家日日都有外籍老師教英文,因為之前得兩個外籍老師,依家請多個,有三個外籍老師,所以佢話就算N班都日日有外籍老師教英文,我聽到呢個消息後都幾開心.希望你地都會開心啦.我覺得以比諾既收費,日日有外籍老師教英文,都算唔錯.佢話普通話老師就有兩個,但我忘記問佢普通話是米日日有.不過我知佢地有成日用普通話教野,因為我個女平日好多時唱既歌同講既野都是普通話,雖然我聽唔清佢講咩,但我知是普通話羅.

[ 本文章最後由 whywhite22 於 08-5-22 15:38 編輯 ]

水晶宮

我之前都有報到明德救世軍,又是貪佢有蒙特梭利既教材,但我依家冇諗住讀個度,因為我D屋企人個個都鍾意比諾.八月開學可以用學券,好開心,到時交1,200蚊度就OK,可以慳返D錢比囡囡學其他野.

原文章由 kk-can 於 08-5-22 09:12 發表

係呀!又想小朋友讀好d,我仲報左油麻地救世軍添, 一心諗住讀佢, 交埋留位費, e家好大机會吾讀啦, 因為太遠, 我仔又坐吾定, 又要做起床, 學校有套蒙待梭利o既教材吸引我 ,讀吾到都好可惜。 ...

大宅

原文章由 whywhite22 於 08-5-22 15:37 發表
我之前都有報到明德救世軍,又是貪佢有蒙特梭利既教材,但我依家冇諗住讀個度,因為我D屋企人個個都鍾意比諾.八月開學可以用學券,好開心,到時交1,200蚊度就OK,可以慳返D錢比囡囡學其他野.

...

請問係8/9月開學架?
我噚晚又再問ba ba要快d決定, 吾通等人地無位先緊張咩!
有左決定會舒服好多, 好似放左心頭大石。我都要迫ba ba快d決定啦。

水晶宮

今年8月可以用學券,我交著留位費後真是成個人輕鬆晒.園長話依家K1有兩班,可能會有三班都唔定,好似都幾多人報.我比較過區內可以用學券既幼稚園,都是覺得比諾算好,因為有外籍老師教英文,以非牟利來計,佢算貴,但我覺得佢學既野幾好,程度適中.如果唔介意貴,咁選擇會多好多,因為好多私校既英文都好好,不過我想用學券,將慳返既錢學下其他野.你申請著學券未呀,要快手D啦,遲著怕趕唔到八月用呀

大宅

原文章由 whywhite22 於 08-5-23 11:54 發表
今年8月可以用學券,我交著留位費後真是成個人輕鬆晒.園長話依家K1有兩班,可能會有三班都唔定,好似都幾多人報.我比較過區內可以用學券既幼稚園,都是覺得比諾算好,因為有外籍老師教英文,以非牟利來計,佢算貴,但我覺得 ...

係, 我都覺得貴, 不過, 貪佢近, 有phonic, 有延長服務, 附近就只有佢適合我.
申請左啦, 所以要快d去決定啦.

大宅

HI!
我都去比諾問過野,第一次仲以為個校長係書記呀,態度奇差,見完佢都有D怕怕,連校長都咁冇耐性,好難叫人信任佢間學校。
但學校環境又真係好似好好咁。
佢咁貴,唔知遲D會唔會冇學劵呢?

[ 本文章最後由 yotal 於 08-5-23 20:22 編輯 ]

大宅

早幾個月前某星期六中午去左學校参觀,校長帶我經過N1全日班班房,佢話小朋友是午睡時間,我從門中個窗口望入去,見到班房一邊放床仔,另一邊放痰罐,而小朋友有D就 ,有D就坐緊痰罐,有D就條衭仔除左一半四圍行/企.
因這個問題我没有孝慮就讀.

大宅

咁既情況都夠膽比你入去睇呀?咁佢地都好習以為常喎。

原文章由 Ivy18018 於 08-5-23 22:14 發表
早幾個月前某星期六中午去左學校参觀,校長帶我經過N1全日班班房,佢話小朋友是午睡時間,我從門中個窗口望入去,見到班房一邊放床仔,另一邊放痰罐,而小朋友有D就 ,有D就坐緊痰罐,有D就條衭仔除左一半四圍行 ...

大宅

Hi~ 各位, 我個仔都係入讀今年8月既K1, 真係要多多交流. 我早幾日問過園長幾時開始買校服, 佢話呢幾日會出信比家長,要係6月10日前到學校買校服同辦手續. 不過我有好多問題問漏唔知你地知唔知. 例如 : 係唔係8月1日開學?返學時間朝早8點, 可唔可以早5-10分鐘湊返去?(我趕住返工), 係學校訓覺要帶果d就寢用品(枕頭之類)係唔係學校度買? 如果知道請多多指教~

果個園長係好鬼hard-sell又好有壓迫感, 但我問過好多人(有小朋友讀緊呢間幼稚園)都話唔錯喎~ 小朋友訓覺地方有埋痰灌我覺得情有可原既~ 有d小朋友可能仲介緊片/啱啱介片, 驚行得遠趕唔切. 不過, 就算我介意都冇辨法啦, 唔想請工人, 又冇人幫到我早d湊放學, 得比諾可以遲d湊放學, 冇得錬呀.........

水晶宮

我知道八月一日是新學期開始,暫時都有學券,照計唔會咁快取消瓜.我個女返半日班,所以唔知訓覺環境是點,有痰罐我又唔知wo,不過我估其他幼稚園都可能有呢個現象,只是冇人見到者.該校既園長態度真是麻麻,我估好多人都比佢嚇走著,如果唔是我估呢間學校都會幾搶手,不過我媽又話唔覺得佢有咩問題wo,話佢對小朋友幾好,幾乎個個小朋友個名佢都記得,我問著幾個小朋友都話唔覺得園長惡,包括我個女都話佢唔惡wo .我媽話見咁多間有學券既幼稚園,除著天主教就到比諾比較靚,所以叫我冇轉,我媽話剩是鍾意比諾,服著佢.
我問過幾個響度讀既小朋友同家長,都話唔錯wo,所以我先決定留返響度讀.

[ 本文章最後由 whywhite22 於 08-5-26 12:50 編輯 ]

大宅

原文章由 whywhite22 於 08-5-26 12:20 發表我知道八月一日是新學期開始,暫時都有學券,照計唔會咁快取消瓜.我個女返半日班,所以唔知訓覺環境是點,有痰罐我又唔知wo,不過我估其他幼稚園都可能有呢個現象,只是冇人見到者.該校既園長態度真是麻麻,我估好多人都比 ...
Hi~ whywrite22,你好呀~ 你個小朋友讀緊N1orK1半日? 初初返學頭幾日係點架? 園長話開頭果幾日返學時間幾長由家長決定, 但係唔比家長陪上堂,你小朋友初初返去有冇喊? 快適應嗎?

大宅

原文章由 Hellomimi112 於 08-5-27 21:44 發表
Hi~ whywrite22,你好呀~ 你個小朋友讀緊N1orK1半日? 初初返學頭幾日係點架? 園長話開頭果幾日返學時間幾長由家長決定, 但係唔比家長陪上堂,你小朋友初初返去有冇喊? 快適應嗎? ...

下, 吾俾家長陪, 好慘姐, 起碼都要俾幾日人地適應嘛...........

水晶宮

我囡囡依家讀緊N1,8月開學就升讀K1.
開學頭一個月冇家長陪同,但可以返一個鍾或者兩個鍾,視乎小朋友既情緒而定.我囡囡第一日喊足兩個鍾,老師點氹都喊,頭一個星期喊得多D,之後冇點喊,再耐D就好開心咁返學.每個小朋友既情況唔同,有人話小朋友喊兩三日就冇喊,不過我個女喊得耐D,頭一個星期佢難捱時我都難捱. 初時屋企人見佢喊就叫冇返學,等佢三歲先再返學,但我又唔想半途而廢,幸好後來囡囡慢慢適應,我先放心比佢讀.mouth:

大宅

原文章由 whywhite22 於 08-5-28 11:52 發表
我囡囡依家讀緊N1,8月開學就升讀K1.
開學頭一個月冇家長陪同,但可以返一個鍾或者兩個鍾,視乎小朋友既情緒而定.我囡囡第一日喊足兩個鍾,老師點氹都喊,頭一個星期喊得多D,之後冇點喊,再耐D就好開心咁返學.每個小朋友既 ...

無家長陪同! 係咪咁樣, 小朋友會快d適應呢?

水晶宮

最主要都是要看返個小朋友自己既性格,真是個個唔同.我囡囡喊得算耐,因為佢平日響屋企好自由,返學後唔同晒,佢差唔多要一個月先適應,幸好適應後好鍾意返學者,因為佢好鍾意返學同其他小朋友玩,
佢可以講出大部份同學仔個名.

大宅

原文章由 whywhite22 於 08-5-28 15:38 發表
最主要都是要看返個小朋友自己既性格,真是個個唔同.我囡囡喊得算耐,因為佢平日響屋企好自由,返學後唔同晒,佢差唔多要一個月先適應,幸好適應後好鍾意返學者,因為佢好鍾意返學同其他小朋友玩,
佢可以講出大部份同學仔 ...

佢又讀得開心, 所以你家人吾想佢轉校~~
通常係屋企同學校都吾同, 當然係學校會乖d, 但係一出學校門口, 就好似鬆哂咁, 自由自在。
德寶吾好咩, 點解吾讀o既?

水晶宮

德寶幾好,我都鍾意,不過今年九月佢就冇學券,之前我都想報佢,後來諗諗下,比諾扣除學券後比德寶平成1,300幾蚊,我可以比個女學英文及其他,所以我就打消著讀德寶既決定.如果唔介意貴,我覺得德寶是唔錯既選擇.我早幾日打電話問過德寶,應該仲有位.

大宅

原文章由 whywhite22 於 08-5-29 12:44 發表
德寶幾好,我都鍾意,不過今年九月佢就冇學券,之前我都想報佢,後來諗諗下,比諾扣除學券後比德寶平成1,300幾蚊,我可以比個女學英文及其他,所以我就打消著讀德寶既決定.如果唔介意貴,我覺得德寶是唔錯既選擇.我早 ...

哦! 係呀, 個老師同我講話係D家長吾要學券, 因為覺得無學卷後, 課程淺左喎。
我就無資格啦, 因為返學時間配合吾到。

首頁
34567...39

尾頁

跳至