自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:好多人... 生左.. 發覺奶野... 原來咁辛苦.

原帖由 BossCatCat 於 14-07-02 發表
好多人... 生左.. 發覺奶野... 原來咁辛苦... 但唔硬食唔得... 就麻醉自己... 叫自己 enjoy... 唔通唔要咩. ...
愛自己所出的後代,係大部份動物與生俱來的,但未必個個都可以將領養的視如己出,事實如此。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

伯爵府

回覆:[灰爆心聲] 領養

無論領養定親,都要付出:

Unconditional love

做唔到,就乜都唔使諗,無謂累人累己!

cffw  Agree  發表於 14-7-3 01:17

子爵府

珍珠宮

引用:睇過好多CASE,+領養返來,+就算比親娘還錫,+

原帖由 bkfans 於 14-07-02 發表
睇過好多CASE, 領養返來, 就算比親娘還錫, 長大咗都係要走去搵親生父母(當然好多人話搵唔代表唔愛養父母. ...
唉現實係好多連親生父母都唔養……一係就俾小小錢但好似乞甘

水晶宮

你這些以利益行先的"賺/蝕"的想法,連領養都唔好啦.
領養,都要花心機去教、花錢去養~唔啱你!

水晶宮

仲有,
結婚又會失自由,
而且,一世只可對住一個伴侶,都唔化算架.
孤獨終老,就可以自己賺、自己洗,
自由自在,
樓主可以考慮下.

貓咪達人  十分認同!  發表於 14-7-3 09:18
Superman-GF  超級同意  發表於 14-7-2 23:08

子爵府

如果要計SO 就唔好領養啦,
同埋領養果D父母通常都係有一些比較復雜的背景, 可能要加倍心力愛心, 對待他們

子爵府

唔準備生,亦唔會領養,因為唔鍾意小朋友,但如果我想生又冇,我會考慮領養

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我支持不育既夫婦領養,不過領養唔係咁簡單既事,你assume左小朋友一定好接受你好感激你,但你其實一開始只係一個陌生人,佢可能有自己細個唔開心既包袱,而係你唔會明。而且領養亦唔係咁容易,等待領養既大部分都係有缺憾小朋友,你要付出既愛心同時間更多。

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

自我安慰無問題, 但都唔好咁講,唔好傷害為人父母既心, 更何況唔好以為你想領養都有, 而家係求過於供架

男爵府

開心吸收勳章

十月懷胎有幾辛苦?!真唔多覺喎!愛自己的骨肉,唔係與生俱來的本能嗎?不愛先難吧。。

男爵府

開心吸收勳章

其實你咁嘅心態唔適宜為人父母住,領養非你親生,要待佢如己出需要更大的愛心同耐心!

珍珠宮

我從來無惗過領養,就算無得生都唔會

大宅

牛年勳章

引用:我又唔覺唔生就係自私既人,每個人既價值觀

原帖由 nanaaixi 於 14-07-02 發表
我又唔覺唔生就係自私既人,每個人既價值觀唔同,唔係個個都咁enjoy做父母。只要自己想好自己條路點行就得 ...
贊同

大宅

樓主希望你千其唔好領養

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

領養係好事,但樓主心態有問題!!!

男爵府

我有個繼子,絕對唔係你口講咁,甚至要付出更多去令大家信任大家,你估唔駛勞氣教?養得佢都預咗視如已出。而且領養個大啲,唔駛奶粉錢,但個小朋友喺BB時期唔知經歷過啲咩,攪到性格上有問題,有排要你執手尾,你得唔得先?你以為佢大個一定感恩?未必嫁,仲好有可能同你講句 \"又唔你生我,邊個叫你養我啫?\" 我有曬心理準備嫁啦。
不過講真,如果真係要咁計較,就唔好去領養啦。

我是一隻大草蚊

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:好多人... 生左.. 發覺奶野... 原來咁辛苦.

原帖由 BossCatCat 於 14-07-02 發表
好多人... 生左.. 發覺奶野... 原來咁辛苦... 但唔硬食唔得... 就麻醉自己... 叫自己 enjoy... 唔通唔要咩. ...
你一定仲未做媽媽啦,講埋d咁嘅說話,定係,吃不到的葡萄?

男爵府

首先, 好多謝咁多 JM 發表你地既"意見", 有D直接回答問題, 有D發表對領養睇法, 有D人身攻擊, 有D"自由討論"...

好高興香港仲有一少撮人認為領養係好事, 係外國有好多家庭, 就算有得生, 都會選擇領養, 身邊有兩個例子, 有好有壞, 同親生經歷既一樣, 有快樂有激心, 大個左有做好人有做壞人, 為一唔同係無十月懷胎, 身材無走樣..

我唔同意要更大愛心才可以領養, 只要有做父母既心, 就已經有資格. 所以唔應該去分別親生同領養, 視為己出, 就可以.

世界已經太多人, 亦一天一天步向滅亡, 如果真係好想要小朋友, 我o既意思係(亦即係呢個post既[心聲]),付出同收穫, 跟親生係差唔多, 不如去幫人... 你o既人生, 會更有意義...

有大部份 JM 都加入討論, 我本人係唔係要去領養, 同適唔適合做父母, 並唔係呢個貼討論中心, 原文我亦無講過我本人要去領養. 不過仍歡迎大家 "自由討論".. 我會繼續[灰爆].. XDDDD

[讀者心聲]
呢個乜水呀, 整你呀, 講得有D應棍, 鬼唔知生仔奏仔辛苦咩.. 又無喇喇講領養, 正白痴, 生得出做咩去領養, 我不知幾開心.... 呀!! 仔你唔好打阿妹.. 唔好推D野落地啦... (好勞氣咁行開....離開電腦...返回現實)

首頁

尾頁

跳至