自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

禁止訪問

侯爵府

唓, 我C6成日都話中六合彩就即時唔DO去旅行啦

係嘅我全力支持佢

大宅

回覆:琴晚老公話要辭職工,然後帶我同小朋友一起去做長途旅行

正!!!
一上小學不能請假了!

侯爵府

咁上左小學,又真係除左暑假,無咩時間去到長旅行

侯爵府

樓主, 一個人突然有咁O既想法, 未必因為受刺激, 而是因為對現狀很不滿, 幾近爆發

我估你老公平時都係一個乖乖仔, 一直背負好多責任

如果你今日仲同佢講擔心, 講責任.... 我驚佢真係會爆, 然後自己去

其實如果一家人去流浪一下, 對大家都有好處: 學習不一定要在學校, 而你們的感情, 又會因為有一起的經歷而變得緊密

相反, 你反對, 只會令他覺得你不明白他, 令大家關係變差
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

翡翠宮

有好多儲備……???

子爵府

老公平時係有計劃個D人, 佢有呢個plan 應該有諗過, 咪答應lor~
再慢慢問下佢計劃係為點~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Guaguamaman 發表於 14-11-21 13:21
我唔知點答佢。
PS:我係ftm,小朋友係出年升小一。
小朋友唔駛返學? 佢講既長途係咪一個星期咋?
放下自在

大宅

經濟許可嘅話幾好呀!唔通老左行唔到先去咩。但係都想了解一下原因,因為而家生活壓力太大啦。

子爵府

俾著係我, 我一定去! 機會難得嘛~

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

佢既長途即係幾耐先…………2個星期吖

水晶宮

引用:我會答:如果你真係做得唔開心或好辛苦,想

原帖由 FennieMan 於 14-11-21 發表
我會答:如果你真係做得唔開心或好辛苦,想休息下,冇問題,我會支持你,去完旅行返黎再慢慢搵工啦!

...
Me too!

珍珠宮

令人有好多聯想(擔心居多).
樓主同C6傾下咩事

子爵府

你老公冇事吧…我會問清楚先決定

伯爵府

長假系有幾長先

如果話襯讀小學之前個個暑假去一次長d既旅行,比如3個禮拜至1個月,我覺得都ok既。但provided你老公要之後好容易搵到份工,始終距系經濟支柱。

但如果你話去成年個d,我覺得會影響到小朋友讀書, 我就唔會同意羅~

伯爵府

如無記錯, 樓主話去幾個月...

珊瑚宮

一時之興, 我會了解下佢受乜刺激先。如果係一個念頭/計劃, 我覺得可以詳細MAP OUT個FEASIBLE PLAN.

冇細路時, 乜都可以即興, 有咗細路就要負起為父母嘅責任。佢要轉工散心可以, 因為我自己都有能力維持同仔嘅生活。

子爵府

多D 同C6傾下佢咩事先啦

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我會好現實問左.....你夠錢供幾多個月樓先

男爵府

開心吸收勳章

如果經濟許可,我會贊成一家去旅行。你老公是想減壓,你和囝囝是他最重視的人,想與你們一齊面對,你可以給意見去的地點和時間,大家有商有量,唔好一口拒絕。他預埋你們好過他說自己或與朋友去玩!

首頁
34567...8

尾頁

跳至