自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BKsquare 發表於 15-6-16 14:51
咁你下次醒目D
好模糊咁話7月中要請假,八月尾咁上下要請假囉
講咗先
知道喇…而家唯有改機票但要等個同事firm日子先

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:買左機票請唔到假..

咁改機票九月尾,再同老闆講,咁同事都無理由hold晒成個月架嘛

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:即時入假紙得唔得?你已經定晒日子唔同佢,仲

原帖由 eunice23 於 15-06-16 發表
即時入假紙得唔得?你已經定晒日子
唔同佢,仲諗緊,成間公司同事就佢一個咩?
...
大家同事,如果搞到咁,實面左左,大公司或者得,鬥快入紙,但小公司,得幾個人,老闆都講到明,人地先,叫樓主同同事傾,即老闆已準許左同事先請。而且今次係樓主不着先。吾係話全世界就邊個,的確係人地先,吾係買左機票來截胡。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

回覆:買左機票請唔到假..

無錯。同事口頭攞咗假,但樓主未攞假就買機票,真係自己唔着先。我同事試過類似情況,老闆反應係\'你想先斬後奏?\', 佢即刻知瀨嘢。

侯爵府

seaheart88 發表於 15-6-16 14:56
大家同事,如果搞到咁,實面左左,大公司或者得,鬥快入紙,但小公司,得幾個人,老闆都講到明,人地先,叫 ...
可能我做開既公司有規有矩,一定要入假紙唔可以口講,因為始終要同同事夾做野,如果下下口講我想大約7月頭會放,
但未確定,應該會比admin插死

大宅

引用:同個朋友已經夾好左9月頭去日本旅行前排見

原帖由 吉豬 於 15-06-16 發表
同個朋友已經夾好左9月頭去日本旅行前排見有平飛…半夜即刻買左

自己返工個時間比較煩…放星期1,2
直接同你同事講 你已買機票 無得改期啦

大宅

seaheart88 發表於 15-6-16 14:56
大家同事,如果搞到咁,實面左左,大公司或者得,鬥快入紙,但小公司,得幾個人,老闆都講到明,人地先,叫 ...
我知自己衝動左所以諗緊改機票同同事夾期
只不過要等同事firm個期

子爵府

引用:同個朋友已經夾好左9月頭去日本旅行前排見

同個朋友已經夾好左9月頭去日本旅行前排見有平飛…半夜即刻買左

自己返工個時間比較煩…放星期1,2
雖然我好鄧你可憐,但唔係應該請左假先買機票咩?係,因為平機票難遇,朋友假期難就,理由總有好多個,但公司的確有權唔批假,老實講你上司又冇話一定因為你買左機票而要比你放嘅,依加比係人情唔比係道理。
你唯一可做係親自同個位未firm實日期嘅同事傾,睇下人地肯唔肯賣個人情比你,如果唔得。。。。。當買個教訓吧。。

幾時先上到車.....

大宅

heilok 發表於 15-6-16 14:59
無錯。同事口頭攞咗假,但樓主未攞假就買機票,真係自己唔着先。我同事試過類似情況,老闆反應係\'你想先斬 ...
我老闆又未到咁惡既…我都唔介意自己改機票因為都真係自己衝動左
等緊同事firm個期

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:Quote:seaheart88+發表於+15-6-16+14:56+大

原帖由 eunice23 於 15-06-16 發表
可能我做開既公司有規有矩,一定要入假紙唔可以口講,因為始終要同同事夾做野,如果下下口講我想大約7月頭會放 ...
所以你個套咪吾work囉。小店同事已吾多,除非老闆話批,叫你單聲叫其他同事勿放此時間,否則老闆已話有另一人講左請呢個時段,你要請,即是你是後來的,理你出晒機票去結婚丫。夾到就放囉

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:seaheart88 發表於 15-6-16 14:56 大

我知自己衝動左所以諗緊改機票同同事夾期
只不過要等同事firm個期
你直接同你同事講啦, 一陣你改完佢又改你嗰個星期點攪呀。 話唔定佢唔請呢。

大宅

c.hutchson 發表於 15-6-16 15:06
雖然我好鄧你可憐,但唔係應該請左假先買機票咩?係,因為平機票難遇,朋友假期難就,理由總有好多個,但公 ...
我諗緊可唔可能同佢夾期跟住改機票而家等緊佢個期

子爵府

引用:無錯。同事口頭攞咗假,但樓主未攞假就買機

原帖由 heilok 於 15-06-16 發表
無錯。同事口頭攞咗假,但樓主未攞假就買機票,真係自己唔着先。我同事試過類似情況,老闆反應係'你想先斬 ...
冇錯就係呢個道理囉,姐係焗老闆一定要比你放??我係老闆一定唔gur

幾時先上到車.....

大宅

mywong 發表於 15-6-16 15:07
你直接同你同事講啦, 一陣你改完佢又改你嗰個星期點攪呀。 話唔定佢唔請呢。

...
佢就係未firm..

珍珠宮

Good Luck

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我係one man department, 只要避開有野要跟既日子, 基本上其他日子請假都冇問題, 但係如果請兩日或以上我都會同老細講聲先, 到confirm日子就正式遞假紙, 一係等公司長假先去, 例如新年, 橫掂都要被扣大假, 又唔駛俾人知去旅行, 不過團費/機票錢會貴D囉

水晶宮

吉豬 發表於 15-6-16 13:35
未呀…因為老闆第1句已經叫我同個個人夾我都唔好意思再問落去

我係咪應該要講?

你不用跟老闆說已訂機票,應該是跟同事說,希望他能體諒,從言談之間,你老闆是一個有信用的人,誰講先,就誰放先

另一問題是私人理由放假,我第一時間想到同事可能結婚,因為我以前公司很多人都是以這借口請假

大宅

MariaTsui 發表於 15-6-16 15:17
你不用跟老闆說已訂機票,應該是跟同事說,希望他能體諒,從言談之間,你老闆是一個有信用的人,誰講先,就誰放 ...
佢係話佢有親戚係外國返黎…想請假陪佢玩下…
總之我等佢個期再改機票
希望順利去到啦!

大宅

CACACAROL 發表於 15-6-16 15:08
Good Luck
thank you:)

子爵府

引用:Quote:chingcging+發表於+15-6-16+13:43+如

份工做得好地地我又唔想因為咁而辭職

因為其實做左大半年咋…
咁乜唔好 resign 囉

唔去旅行都得 最多冇咗機票錢

首頁

尾頁

跳至