自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

翡翠宮

回覆:仔女上緊跳舞班的可睇睇~~~

樓主,多謝你開呢個post,因為我個女非常鍾意跳舞,如果見佢一路都鍾意,我有意係呢方面栽培佢~

我最先發現佢鍾意跳舞,其實都係同其他小朋友一樣,電視一播歌or一見到跳舞的節目,佢就定眼望住,個陣佢都係未陪1歲,到佢識企識行,佢就跟住扭扭扭,到佢再大d就係咗跳,當然係亂跳~

但我都係覺得佢可能比較對音樂的敏感度比較高,直到佢2歲幾,佢就開始有唔同的動作,仲跟到少少舞姿,由於佢非常好動又好鍾意同其他小朋友玩,見佢咁熱衷就諗住報跳舞,等佢同d小朋友一齊跳,個陣係2歲8個月第一次返~

因為佢好活躍,所以都唔打算比佢學芭蕾舞同拉丁舞,原本我係想比佢學hit hop的,但時間唔啱就報左jazz,但我無報考試班,因為覺得咁細個考乜鬼試,都係純真比佢接觸下、玩下only~

但我到依架都搞唔清,究竟jazz同hip hop有乜分別呢??我知道hip hop係乜野舞,但jazz其實係跳乜架呢??

另外,仲想知hip hop同依架韓國好須的k pop有乜分別呀??

其實,我只係想比我個女跳d音樂較輕快的勁舞,芭蕾同拉丁唔係我個女杯茶~

翡翠宮

我雖然唔係教跳舞,但我以前教幼稚園的,所以你講的野我好有同感~

依架確係好多家長太保護,成日驚佢地整親,又怕佢地辛苦~

Lovelyfamily2    發表於 15-11-27 13:53

公爵府

咁學校(幼稚園)果D正規嗎?謝謝

男爵府

男爵府

引用:Quote:茶走 發表於 15-7-16 09:48 我女年尾

原帖由 en_094 於 15-07-16 發表
拉根方法,係呢度真係好難用文字話你知你當面問番老師會好d,至於本身學芭蕾舞轉中國舞,我覺得未 ...
但我應該點選擇俾女學邊種好?

琥珀宮

侯爵府

畀面勳章

回覆:seaman1982 的帖子

小女 芭蕾舞 4 歲 5歲都有報exam
我覺得學左就要去試下
(吾好計錢)報名學都要錢
計得咁多就吾好去
好似返學都要exam一樣
其他家長冇報 得我一個幫個女報
之後搬屋關係冇跳
老師好好(社區中心學)
宜家佢跳緊jazz
係學校就跳中國舞

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

引用:Quote:ac917 發表於 15-7-16 09:53 其實拉

原帖由 en_094 於 15-07-17 發表
哈哈,又好難成堂拉筋嘅。我建議你去上yoga,可舒展下又放鬆到自己。
好既yoga班都好難
果d fitness 中心好貴

大宅

好彩睇到呢個post, 非常有用!

翡翠宮

引用:Quote:小manman 發表於 15-7-16 17:07 樓主

你女學jazz會好d,jazz對小朋友來講好過hiphop街舞,kpop就係指韓國mv的舞。基本上hip hop都唔岩太細的小孩 ...
我到依架都啊知其實jazz係乜野舞??

芭蕾舞、拉丁舞、hip hop我都知,唯獨jazz我真係唔知~

其實,jazz係跳快舞or慢舞架??

水晶宮

引用:Quote:ac917+發表於+15-7-16+09:53+其實拉

哈哈,又好難成堂拉筋嘅。我建議你去上yoga,可舒展下又放鬆到自己。
好,謝謝你意見

男爵府

我囡囡非常熱愛跳舞,之前係學芭蕾舞,但學咗一兩年佢唔鍾意,轉咗中國舞,開始考級後要壓腿拉筋,令佢好痛,喊過唔少次,佢忍痛後就可以壓到一字馬,成功須苦幹,我都覺得跳舞係需要浸淫,雖然阿女今年先考中國舞八級,但響台下睇佢表演真心感受到佢熱愛中國舞。

禁止訪問

翡翠宮

引用:Quote:小manman 發表於 15-7-17 06:16 我到

Jazz係快舞,係外國傳入,最經典的就係broadway音樂劇的舞蹈。你平時睇musical果d舞就係jazz,你可以上yout ...
我有上youtube睇呀!!

就係發覺多數係快舞,但佢又唔同芭蕾、拉丁個d咁獨特,jazz有d快舞又似似地hip hop,有時又跳下士的舞~

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

我仲以為2歲已經可以學~~

禁止訪問

首頁
34567...9

尾頁

跳至