自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

珍珠宮

回覆:5歲童仲坐bb車返學, 香港無將來啦....

早幾日喺太古城搭地鐵內 lift 落月台,我妹推住佢 2m 女喺 bb 車,佢大仔 2 歲半我媽拖住,我拖自己仔,我老豆唔係好老但都白晒頭髮,我地排第一,見後面無人就全家入。 之後追住再入咗兩架 bb 車,開門俾佢仲要俾說話我白晒頭嘅老豆聽話佢好搭 lift。 兩架車入面嘅 “bb” 都肯定大過我 3 歲半仔同 2 歲半姨甥仔,佢地都好意思話人! 兩個家長肯定係香港人

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

咁大個都仲要坐bb車,會唔會縱慣咗呀!

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

我個小朋友1歲識行之後已經冇再坐過BB車

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

子爵府

引用:暑假學踢波,都有個小朋友坐bb車黎個小朋友

原帖由 PinPin 於 15-09-10 發表
暑假學踢波,都有個小朋友坐bb車黎個小朋友4-5歲
請問係學坐住bb車踢波嗎

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 PinPin 於 15-09-10 發表暑假

原帖由 whywhywhywhy 於 15-09-11 發表
請問係學坐住bb車踢波嗎
我睇到可能怕踢波攰,所以推車黎

珍珠宮

環保接龍勳章

表可能表面係bb 車,實際係水貨車。

大家好,我是子悠~~

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:+本帖最後由+kinlamhgjsle+於+15-9-10+23:0

原帖由 kinlamhgjsle 於 15-09-10 發表

碧咸有錢, 生左幾件, 個女四歲都坐bb車 , 大家又點睇?
庶問題,因為係七妹

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我囡啱啱3歲,而家日日過我媽到同返我屋企,我都必定拖車。

抱佢--成22磅我抱唔到咁耐仲要揹埋佢書包。

拖佢--我頂唔住咁熱天氣仲要等佢慢慢行。又趕住出門去我媽到換衫返學。

所以我會繼續用多排先

禁止訪問

複式洋房

其實我個仔剛5歲, 佢而家重有午睡習慣, 有時外出行到下午時間就要瞓吓, 咁自已有時又要買餸, 又或者有地方要去, 佢成40幾磅, 有架BB車俾佢瞓番個幾至2個小時會好好多.., 講真, 平日係街佢重八掛過我周圍走...邊肯坐車.. :( 我試過佢瞓左抱住行個幾鐘...真係攰到癲左...

如果純粹係怕個小朋友"辛苦"唔駛佢行, 就當然唔同意啦...

侯爵府

想當年 我都好羡慕大過我都有得坐 我三歲定更早已經無得坐 阿媽會鬧:坐乜啊坐 咁大個唔識自己行啊 個陣覺得 明明個啲坐嘅大過我 都有得坐

子爵府

BK Milk勳章

我囡囡3歲超細粒,啱啱反學下晝班,屋企步行去學校大人都要行30分鐘,如果佢行要差唔多成粒鐘,中午最曬時行去返學大人都熱到好辛苦,更何況小朋友,所以我推車仔!
其實想知搭交通工具、校車同私家車去返學又係唔洗行,咁同坐bb車返學有幾大分別?

珍珠宮

見過幾次7-8歲嘅自由神小童坐住架B車

男爵府

引用:我囡啱啱3歲,而家日日過我媽到同返我屋企

原帖由 LedTV 於 15-09-11 發表
我囡啱啱3歲,而家日日過我媽到同返我屋企,我都必定拖車。

抱佢--成22磅我抱唔到咁耐仲要揹埋佢書包。
你個22磅,我個歲半就30磅講真佢真係攰要瞓起上黎我真係抱唔到耐,我一定帶車,同埋我想講好多時因為要去超市買野,我無可能拖住又攞2袋重野

大宅

已經人多
而家仲要"車"多

男爵府

引用:+本帖最後由+Tiffany2+於+15-9-11+02:19+編

原帖由 Tiffany2 於 15-09-11 發表

我囡囡3歲超細粒,啱啱反學下晝班,屋企步行去學校大人都要 ...
我覺得各有自己原因,但唔需要嗰d就講到有需要既好唔啱咁

水晶宮

引用:辛苦就咪嚟讀喇

原帖由 mulan1985 於 15-09-10 發表
辛苦就咪嚟讀喇
咪係,屋企附近讀咪得囉,嫌辛苦又學人跨境,仲搶人資源!

水晶宮

引用:見過幾次7-8歲嘅自由神小童坐住架B車 +

原帖由 kavenzou 於 15-09-11 發表
見過幾次7-8歲嘅自由神小童坐住架B車
我都見過七、八歲牛龜咁大坐響架bb車打機等人推,仲係健全㗎!

珍珠宮

引用:我小朋友如果放學係會去全日街既話都會坐車

原帖由 cscsmlkyh 於 15-09-10 發表
我小朋友如果放學係會去全日街既話都會坐車仔,實在佢會訓著,成4歲點抱佢訓幾個鐘呀。佢一定眼訓,咁一定 ...
Same here,返學放學一定自己行,或自己企住等巴士,係出街會瞓先帶車仔

禁止訪問

首頁
34567...12

尾頁

跳至