自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

Gwan_Ma 發表於 15-9-16 10:30
回覆 angela0228 的帖子

之前E生同班主任話: 如阿女"心態"不改, 唔去克服/面對,
長期目標當然係希望孩子的想法改變,
但在改變之前, 佢要學懂接納自己, 和表達自己的需要, 抒解個人情緒.

外界方面, 今年的班主任太過嚴厲, 抱歉我睇完好想講一句無禮說話: 佢係咪痴線?
睇得出佢嘅原意係好, 但係絕對唔應該用懲罰來讓孩子「學習」.
事實上孩子冇犯規只是為了逃避懲罰, 而不是自己能自發性去做到所有嘢.
用懲處的方法係最低劣的一種, 對於幼兒/兒童, 可以用鼓勵的方法.

「轉校」不代表「逃避」, 而是要評估孩子是否在一個合適佢、能幫助佢發揮所長嘅環境中成長,
而你女兒在「發揮所長」之前, 首先要處理負面情緒.
咁就問下你、你女兒自己對這班主任的所謂「班規」有什麽感覺.

Abby_han    發表於 15-9-17 01:17

男爵府

wonderlulu 發表於 15-9-16 12:13
呢啲RULES SET 咗一定有原因, 如果冇人日日去吵鬧邊個小朋友"偷咗佢仔野", 相信冇老師想管到咁DETAIL, 佢地 ...
絕對同意。如果有間呎跌在地上,有2個同學都聲稱把間尺係自己既,老師可以點處理?老師處理時又要時間,用上課時間?小息時間?用上課時間處理又話阻住其它同學學習,用小息時間處理又話冇得去厠所

如果每件物件都寫左名,就算跌咗,好似水壺,食物盒,漏左都可以跟名俾番物主,唔洗浪費金錢買過。其實香港小朋友真係好幸福,一話d嘢唔見咗,第二日已經有新既,唔會搵,唔會珍惜。學校嘅失物認領處d失物真係好多,
全部冇寫名....

男爵府

規條大部分都合理,老師用小息罰企呢個方法就...小朋友罰多幾次企就會學精㗎喇。但樓主個女有焦慮症就另計。

伯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 db7mu23 於 15-09-16 發表嚴

原帖由 momoballs 於 15-09-16 發表
個班主任是否都有病未醫?

用圓形鉛筆寫出既字比六角形鉛筆醜?
因為圓形嘅鉛筆較\"扇\"手,如果手仔細細嘅真係會寫唔到。呢點我女班主任都有講。

男爵府

回覆:開學家長會時校長話: 希望每個學生都是在愉快心情下學習

如果我係小妹妹都覺得超大壓力, 我覺得個老師要求過份左, 太吹毛求疵!!

當然小朋友由細個開始係要學習服從/守規矩, 但絕對要係輕鬆愉快環境下學習, 而唔係壓力下學習, 我肯定一定會有反效果, 小朋友壓力下出現生理問題, 已經係好嚴重既警號!!

我覺得到咁細個無必要承受咁大既壓力,太恐怖, 幾時捱到大??

我記得我小一個班主任係一個比較老既miss, 佢成日皺眉頭, 黑口黑面,成日少少事就大罵學生(例如排隊時企唔直), 我個陣真係好怕返學,成日喊住同媽媽講我要留係屋企..覺得學校好恐怖..因為小一遇到呢個咁恐怖既老師,我就覺得呢個世界好多惡人, 我亦怕左返學, 可以話係童年陰影

男爵府

回覆:開學家長會時校長話: 希望每個學生都是在愉快心情下學習

你有冇再同班主任溝通一下?又或者問下學校社工個度有冇一些支援?如果情況仲係咁差就考慮轉一間一些支援更加好學校。

想問下佢係唔係升上小學係?

伯爵府

環保接龍勳章

樓主
如果全班都accept到啲規條,係你個女唔得,咁真係要正視問題。焦慮症係可以醫到,你快啲同佢去睇醫生,睇吓可以點做啦。

水晶宮

回覆:momoballs 的帖子

老師未試過食剩野?好大壓力、好嚴、對囡囡病情有影響...

子爵府

引用:慘過軍訓

原帖由 一三一四 於 15-09-16 發表
慘過軍訓
Agree

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:開學家長會時校長話: 希望每個學生都是在愉快心情

其實轉校又好似有點難度,和太大轉變。
考慮下跟學校校長商量,可否轉班?
把小朋友調去另一班,搵個溫和點的班主任老師。

珍珠宮

開心吸收勳章

可以同精神科醫生傾,叫醫生寫D教學建議俾學校參考。跟住再攞住份醫療報告同老師傾。

伯爵府

熱血勳章

Gwan_Ma 發表於 15-9-16 10:30
回覆 angela0228 的帖子

之前E生同班主任話: 如阿女"心態"不改, 唔去克服/面對,
佢自己改到洗乜去睇醫生呀, 醫生?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

而家仲有咁嚴的老師

公爵府

回覆:Gwan_Ma 的帖子

身體健康及精神上的健康才是最重要,比我會轉校

男爵府

引用:阿女自讀K2時, 自我要求便很高, 每逢寫字一

原帖由 Gwan_Ma 於 15-09-16 發表

阿女自讀K2時, 自我要求便很高, 每逢寫字一出界或有小小"不 ...
身體已經頂唔順,你有冇諗過可能有更嚴重後果?

侯爵府

其實間間學校都有自己既規舉要遵守,轉校既環境轉變可能令小朋友更焦慮。而且阿囡已小二,要插班便要再適應新既社交和同學,問題解決不了。

同老師傾吓,加埋媽咪既誘導,令小朋友了解規舉背後既目的,會更有效。
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

大宅

畀面勳章

引用:阿女自讀K2時, 自我要求便很高, 每逢寫字一

原帖由 Gwan_Ma 於 15-09-16 發表

阿女自讀K2時, 自我要求便很高, 每逢寫字一出界或有小小"不 ...
可否轉校?這是集中營,又或勞改營,是嗎?

REJOICE

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:開學家長會時校長話: 希望每個學生都是在愉快心情下學習??

想問下你囡見嘅係精神科醫生?
醫生有無要求佢食藥?
另外,你地有無見心理學家?

我仔都有焦慮,但佢唔係睇精神科,佢只係見心理學家,可能我地好彩,個心理學家好好,會同阿仔傾計,了解佢擔心啲咩,再開解佢,又會教我一些方法去幫佢減低焦慮感

我仔睇左3、4年喇,雖然仲未完全好返,但情況已有改善,你囡只是見左7個月,講真,呢啲病唔同傷風感冒,唔會咁快好,一定要一段長時間
我仔幾年來情況都會反反複複,但心理學家都有同我講過,咁係正常,只要整體上有改善就ok

另外,唔好介意,我覺得你個醫生麻麻地,佢同老師講「若果囡心態唔變,問題依然存在」,係人都知情緒病最終都係要靠自己走出來,但佢有病自己都控制唔到,而且佢只係小朋友,一定需要大人多啲從旁幫佢先可以慢慢改變佢嘅想法
大人要改變一啲思想都唔可以一下指就變到,何況係一個有病嘅小朋友

小朋友嘅病除左家長、醫生嘅幫助,必要時都要學校、老師幫下手,始終小朋友現在嘅世界主要都係屋企、學校
我覺得樓主主動同老師傾下,睇下有咩方法可以幫囡囡減輕焦慮感,必要時可能真係要同其他同學嘅「標準」會唔同
明白樓主會顧慮佢將來都要面對呢啲問題,但當前佢情況咁差就需要一啲「調式」,到佢情況有改善先慢慢調高返個標準

sandyhome    發表於 15-10-13 15:17

男爵府

首先多謝各位回覆, 衷心感到大家在素未謀面而角色一樣的jm們(大家都係媽媽), 最明白到我的心情.
反而C6只是純綷八卦想知發生咗咩事後, 幫不到之餘, 仲要責怪阿女點解讀書讀到咁"麻煩", 同話我又好太focus阿女呢個病, 梗本就多餘. (唔係講笑, 唸起咁樣, 家下我真係喊咗出黎.)

在雙重無助之際, 自己唸住嘗試出個post, 純綷呻吓 . 無唸到大家會回應之餘, 仲有咁多鼓勵 & 睇法; 唔同的詳細中肯,寶貴意見比我. (Sorry! 暫時未能有足夠時間全部逐一回應.)
令我體會到原來我哋兩母女並不孤單.

謝謝你們!

clly    發表於 15-10-13 23:34
mlhm    發表於 15-10-13 13:20
itdididi    發表於 15-9-16 18:06
CACACAROL    發表於 15-9-16 17:00

翡翠宮

好媽媽勳章

M..............
除左無要求鉛筆款外.... 我仔以前初小, 都有咁要求..............

首頁
34567...10

尾頁

跳至