婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:如果99好相與,C6又撐自己,間屋又夠大,咁無

原帖由 方方媽媽 於 15-10-03 發表
如果99好相與,C6又撐自己,間屋又夠大,咁無所謂喎.
一齊住,有個照應,而且99老左之後,又唔洗成日山長水遠去探 ...
我一開始有曬你講個3個條件,因為結婚在外國,間屋好大間的,又唔覺有咩問題。

其實最唔習慣反而係現在,有小朋友同奶奶一齊住,又加個工人,香港地方又一定無外國大,真係覺得有d逼。希望樓價遲d跌返d等我可以買層大d既。

但我好surprise見d回覆一面倒咁話唔嫁唔生。其實婆媳呢家野,主角根本就係個男人,遇著個裙腳既老公,唔一齊住都死。

大宅

Gillbanana 發表於 15-9-29 12:18
唉, 我又係蠢左個炸人...

揀左結左婚同住, 原本都冇咩事,
我根本一早就知C6唔會咁快買到樓, 結婚前已經知道要同99一齊住, 反而自己唔係好反感, 正所謂你有你既生活, 我有我既忙碌....期待幾年後排到公屋, 或者買到居屋, 我都好心滿意足~~~
我同99唔多時間見到面, 而我亦盡量避免見到....

主要原因係99連我間房開唔開窗都要理....
不知不覺咁又3年了, EQ真係增進不少..........

希望下年阿B出世後, 唔會好似大家講咁咁多磨擦啦.....

大宅

natalie1228 發表於 15-10-8 16:18
我根本一早就知C6唔會咁快買到樓, 結婚前已經知道要同99一齊住, 反而自己唔係好反感, 正所謂你有你既生活, ...
hello Natalie, 我同你情況有D似, 結婚前已知距離買樓仲有一段日子, 但唔想為咗層樓唔結婚唔生仔.... 本來都以為ok, 也唔算反感 (雖然個個都話"相見好同住難", 我都諗住試吓先, 慢慢會適應~)...

原本99返工, 真係佢有佢生活; 我又返工, 日日OT, 我都好忙碌~ (有時老公唔返屋企食飯, 為免得我同6299單獨相處, 我會去吓街或者留响公司夜D又或者返外家食飯...) 所以見面唔多, 避得就避~

我99都係, 咩都要管, 半年前佢退休, 家務全部佢做晒, 我想响屋企煮個麵洗件衫都唔自在...... 以前佢weekend都要返工, 我都可以抖下氣, 有自己時間, 但而家, 佢一日24小時响屋企....

住咗半年, 我有BB, 陀住大肚都成日為咗避佢, 老公一OT我就寧願又熱又攰周街逛都唔想返"屋企"~ 有時都覺得好辛苦.... 但總算頂住~

到咗呢兩個月坐月, 每日24小時同99單打獨鬥.... 加上自己生完情緒唔好, 佢又成日想搶住湊B但又湊得唔好, 又日日夜夜問長問短, 我全日同BB關埋門躲喺細細間房, 又無人傾偈, 真係有些少抑鬱...... 但無辦法~

好彩老公明白, 復元後我有時會同BB返外家一日半日, 放鬆吓心情....

BB出世後真係會多咗磨擦, 以前我可以唔返屋企避佢, 但而家掛住BB又唔想BB痴佢咁多, 唔想返都要, 每次出街都計準時間趕返去~

我嚟緊都排公屋 (遲咗, 本應一結婚就去排~). .. . 又等緊抽中白居二...... 唉~ 妳加油~~ 祝妳早日有自己小天地~

水晶宮

大豬既老婆 發表於 15-10-8 09:42
我一開始有曬你講個3個條件,因為結婚在外國,間屋好大間的,又唔覺有咩問題。

其實最唔習慣反而係現在, ...
之前睇過一個報導,話擠逼的空間,人會煩躁,易生爭執。我信架。而且,經濟壓力大,又系好煩,好多時爭執都係由此而起。
如果經濟獨立,咩都唔洗靠人,C6又合理地處事,99幾控制狂,都控制唔到個新抱啦。

侯爵府

引用:我想問下各位jm意見,如果結婚前或生仔前已

原帖由 milkteapig 於 15-09-28 發表
我想問下各位jm意見,如果結婚前或生仔前已經知道要同99住或99湊,會點揀?

我揀先...唔結婚,唔生仔!
Rule no 1就係不可與其他人同住。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+milkteapig+於+15-09-28+發表

複式洋房

回覆:milkteapig 的帖子

唔嫁,要住附近既都唔嫁!!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 skybiebie 於 15-10-08 發表R

原帖由 cffw 於 15-10-08 發表
不是針對99,是私人空間問題。就算間屋幾大都係。

...
Cant agree anymore.

cffw    發表於 15-10-9 00:19

伯爵府

引用:Quote:大豬既老婆+發表於+15-10-8+09:42+我

原帖由 方方媽媽 於 15-10-08 發表
之前睇過一個報導,話擠逼的空間,人會煩躁,易生爭執。我信架。而且,經濟壓力大,又系好煩,好多時爭執都 ...
所以我覺得又無話好似其他JM講到一齊住就死梗咁誇張。最重要了解自己個男人係唔係有承擔有能力既人而同住唔係為左繼續做少爺同裙腳仔。

如果真係你愛既,有經濟能力有責任既好男人,就為左呢樣野唔結婚嗎?好似我自己,如果我老公做仔係外國掉低個唔多識英文無自己樓既阿媽,我會覺得幾心寒。

大宅

引用:Quote:natalie1228+發表於+15-10-8+16:18+

原帖由 AnEm 於 15-10-08 發表
hello Natalie, 我同你情況有D似, 結婚前已知距離買樓仲有一段日子, 但唔想為咗層樓唔結婚唔生仔.... 本來 ...
原來都有人同我一樣
初初同99住真係好唔習慣,佢成日為左生活上既處理而話我,有時我仲覺得佢係為左話而話,曾經我同C6都考慮租樓搬走,但為左儲錢唯有放棄......
而家陀住Bb我成日都好攰,當時你仲可周圍去街唔返屋企? 我99仲有幾年先退休,幸好我99返shift, 同會返另一份兼職,係佢退休前好大機會走到
湊BB既野我諗我都會企硬,始終唔可以俾99亂咁黎,到時要我執手尾,睇醫生大人同bb都會好辛苦

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:純好奇:如果結婚前已經知道要同99住

一定唔結婚住

公爵府

如果果個男人係阿4叔個仔, 阿4叔又無同佢老婆分開.

即係係子淇嫁入李家要同6299住, 咁您係子淇都唔嫁?
您係阿BABY要同6299住, 都唔嫁?
您係昆零, 要同99住就唔嫁阿周董?

要同6299住都要睇原因, 因為我自己有層樓, 有後著, 我唔怕同99住, 同99住仲好, 我自己樓出租做私己. 只係我C6唔比我地一齊住.

最重要係知6299的為人, 您老公點處理事情, 有係PLAN B.

大宅

唔結

禁止訪問

大宅

引用:呢個時候就睇清楚個男人有幾愛你啦

原帖由 ky0416 於 15-10-10 發表
呢個時候就睇清楚個男人有幾愛你啦
睇男人想揀邊個做老婆過世,究竟係女朋友定自己阿媽

複式洋房

唔結唔生!!!堅持!

大宅

如果好愛會結婚但唔生住,等有樓先生

侯爵府

我知呀。我嫁左呀。到依家我搬左出黎住,我仍然想同我奶奶住,不過係奶奶唔同我住。。。 我成日邀請我奶奶去我度住,我奶奶迴避話題。。。

男爵府

基本呢個男人也不會揀
自己有條件又有樓,為何要慘個單身

別墅

I think if financially affordable, the best option would be buy a flat in the same building. I fully understand from the mom's point of view, especially when she is living alone. One day, when you grow old, and your partner is no longer with you, you may also feel the same way and wish your son/ daughter to stay with you.

首頁

尾頁

跳至