自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:你咁鐘意識朋友又坐唔定,office 工真心唔

原帖由 yingdash 於 16-04-23 發表
你咁鐘意識朋友又坐唔定,office 工真心唔啱你;不如你搵啲outside / 可以同人吹水既工。

如保險,美容,s ...
其實我有一半時間都外出工作,但一留係公司就覺得好難頂

珍珠宮

回覆:我份工真係好悶好悶....

我反而係由同幾個同事食開,到而家自己—個人食。

同同事ok, 只係自己發生左d事,想—個人,曾經嘗試再融入,不過自己未ready.

有時我都覺得悶,不過lunch時間可以做d私人既都ok.

珍珠宮

引用:我反而係由同幾個同事食開,到而家自己—個

原帖由 Snoopy211 於 16-04-23 發表

同同事ok, 只係自己發生左d事,想—個人,曾經嘗試再融 ...
我都係咁,以前同部門一兩個同事食lunch, 但自從同事介紹佢個friend入埋公司,就無再理我,只係每星期成個部門出去食就會一齊!

我年紀大但面皮薄,唔會主動叫其他部門同事一齊食,宜家帶飯有時同朋友食,可能公事成曰講電話,多嘢做時唔覺悶,無乜嘢做真係悶!

你無理由因為無人一齊食飯或傾偈就唔做份工,或者遲D埋到堆無咁悶!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

juv10hk 發表於 16-4-23 01:43
我既工作唔算好悶,悶係悶在完全冇朋友,日日食自己。

大公司 大概一百人

食自己有食自己的樂趣,最好笑時餐餐十個八個唔係太熟的同事去茶餐廳食飯,邊有咁大張枱,仲要比個樓面串你們不如去飲茶,下次搵 friend 個兩三個一小隊來幫趁。

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

自己食有咩問題?我反而鍾意自己一個食,有時間多就周圍行下睇吓嘢,好relax 喎 !

侯爵府

剩係工作唔忙就已經係好正啦,使乜理有無人陪呀。況且一向唔會同同事太熟,講太多私人嘢俾同事知始終唔安全。我都好enjoy自己一個人食飯,或者約公司附近做野既朋友食飯仲開心。返工十幾個鐘對住個班人唔想自己free time都要對住同一班人。

大宅

引用:Quote:原帖由 juv10hk 於 16-04-23 發表我

原帖由 triplek 於 16-04-23 發表
自食又話悶
同 呀叔食又話無問題
同後生仔食又怕人講是非
唔係,我可以同阿叔食,但一星期都只係覓?見到兩至三日到,而且我食得慢,我地又冇話題,所以我會寧願食自己....

我都想同後生仔食,但冇!所謂冇,意思係工作上唔識唔到後生仔,如我刻意去識,問佢一唔一齊食飯呀?或者我可唔可以join你地一齊食飯呀?真係好突兀!

珍珠宮

引用:自己食,我好enjoy+自己一個係位對住電腦食

原帖由 yeeyeeyeah 於 16-04-23 發表
自己食,我好enjoy 自己一個係位對住電腦食,睇乜都好,我都ok

同埋我返工係因為想搵錢 ,唔係為去識朋友 ...
係!不知幾正!以前初返呢份工覺得自己好悶,因為冇人同自己食!而家不知幾爽,好過同啲八婆食飯講事講非

大宅

引用:我反而係由同幾個同事食開,到而家自己—個

原帖由 Snoopy211 於 16-04-23 發表

同同事ok, 只係自己發生左d事,想—個人,曾經嘗試再融 ...
其實我同你都一樣。我有兩個男同事,一星期大概兩至三日可以一齊食,但我食得慢,佢地有時等得唔耐煩,同埋佢地性格好古怪,就算你好辛苦諗到話題,佢連敷衍都慳返,心情不好時可能應都唔應。(但我有d舊同事都係阿叔,都不會係咁) 所以我一早已冇同佢地食,同左舊同事食。最近佢被炒,有d舊同事時間唔夾,加上公司好混亂有時想同人呻訴下都冇,得返我一個仲未慣....

珍珠宮

畀面勳章

坦白講你無飯腳0者唔洗咁慘呀,起碼無咩人理你,無是非,做好自己既野同可以做自己有咩唔好......時間太難過就搵劇煲下,或者睇書進收下,大把野做可以打發個少少時間

大把人食尼餐飯,都食得唔安樂,又或者無得好好地食,乖啦,知足啦

子爵府

我反而鍾意自己食 d同事成日話一齊食 我覺得仲煩 出到去咪又係想收料同講埋d八卦野

珍珠宮

畀面勳章

引用:好多謝大家回覆,其實有時我都enjoy一個人

原帖由 juv10hk 於 16-04-23 發表
好多謝大家回覆,其實有時我都enjoy一個人,不過一日8 9個鐘 都冇人講野 然後食自己覺得悶,,,,

可能因 ...
好快習慣的,好過返左D新同事搞風搞雨,是非八掛蕉皮咩都齊,咁就好快無野

大宅

回覆:beibeigbb 的帖子

我公司有一至兩個不同部門的飯腳,都係仔,不過時間夾唔到,佢地多飯腳,就唔會搵我,我好難個個星期都問個男人一唔一齊食...而家大概一個月問一次....

我地做野好獨立,同埋我覺得都係文化問題。以前一TEAM 10幾個,所以通常一TEAM 食,後來炒到每TEAM得幾個,有D人就開始自己食,都唔同其他TEAM食。有次我同同事係CANTEEN食,見到隔離TEAM同事,都幾熟,我叫埋佢一齊食。後來我同事話佢做乜坐過來呀?咁樣。

大宅

引用:Quote:原帖由 juv10hk 於 16-04-23 發表好

原帖由 天佑我們 於 16-04-23 發表
好快習慣的,好過返左D新同事搞風搞雨,是非八掛蕉皮咩都齊,咁就好快無野

...
咁又係,我諗都係朋友剛被炒先唔慣者

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

我反而鍾意自己食,唔使應酬人地。
樓主做大公司?仲有canteen咁好?

大宅

引用:我鐘意自己食wor ,前前公司成班女人食,個

原帖由 Charlotte_mom 於 16-04-23 發表
我鐘意自己食wor ,前前公司成班女人食,個個好似發左咁,日日fine dining,百幾二百蚊落樓等閒事。係日日 ...
咁又係~以前同同事食其實都冇咩話題~

大宅

引用:我反而鍾意自己食,唔使應酬人地。樓主做大

原帖由 poonsun 於 16-04-23 發表
我反而鍾意自己食,唔使應酬人地。
樓主做大公司?仲有canteen咁好?
係呀,因為好遠架~

大宅

引用:有無考慮嗰個鐘攞嚟做運動?

原帖由 milky_red 於 16-04-23 發表
有無考慮嗰個鐘攞嚟做運動?
都可以,其實公司有GYM

我試過食完飯出去跑步,可能因為工廠區,空氣超差!跑左15分鐘真係頂唔到

子爵府

睇唔到你份工有幾悶?頂盡係食飯悶炸?

複式洋房

juv10hk 發表於 16-4-23 01:43
我既工作唔算好悶,悶係悶在完全冇朋友,日日食自己。

大公司 大概一百人

我平時帶飯,自己係位煲劇食飯,食完再出去行下

首頁

尾頁

跳至