自由講場

跳至

首頁
34567...22

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

得閒姨 發表於 16-10-11 13:20
尋晚我奶奶幫佢兩個仔同我細女搞生日,一早訂晒蛋糕pizza,又煲定靚湯整晒滷味小食咁,原本大家都好開心等食 ...

似係樓主你唔好好督促佢做功課問題,你明知琴晚係慶祝生日,都由得小朋友將功課留返琴日至做,比人感覺你係唔多想去一齊慶祝,搵小朋友未做完功課過橋,再大條道理咁認為自己做得啱。

珍珠宮

得閒姨 發表於 16-10-11 14:00
我奶奶知道原因,佢無話我咩,但少不了會同我老公哦下我硬頸,我老公到無怪我堅持,但覺得我同奶奶好煩:ig ...
就算99 知道件事始未, 我會堅持要個仔向99 道歉, 因為係佢拖拖拉拉而令99 失望呀!

仲有係咪仲有其他人一起興生? 佢都要為缺席道歉, 同要向生日者說生日快樂呀!

唔係冇野食咁簡單, 同人交往要有基本禮貌架, 佢上年生日人地都有同佢慶祝吧? 唔係媽媽規矩嚴阻住佢

男爵府

尋晚我奶奶幫佢兩個仔同我細女搞生日,一早訂晒蛋糕pizza,又煲定靚湯整晒滷味小食咁,原本大家都好開心等食 ...

唔過份。
而家又唔係你全家冇人出席慶生,你罰大仔冇得去,但生日的女女同老公二仔都有得去,我唔覺有問題喎。
你是要教導大仔從小承擔後果嘛。

伯爵府

我都會咁做、不過事前會同先生及奶奶溝通。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

可以做得圓滑D,我都試過咁情況,我會叫小朋友帶埋功課去,在未開始時要佢入房做,食完馬上回家継續做。

其實老人家食係其次,一家團圓一齊食飯最重要,而且奶奶親自打電話嚟求情,你都唔俾臉,唔單止奶奶無臉,你老公都無臉。

想辦法同奶奶講聲sorry, 浪費咗佢一場心機!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

環保接龍勳章

雖然我都唔識教, 不過要留意下妹妹.

好多人只睇到哥哥唔做功課的問題, 而家係妹妹的生日會, 媽媽唔出現會唔開心嗎?

我係小朋友, 好容易會學到如果想引你注意同陪伴, 唔做功課/ 曳就可以成功了.

而從頭到尾, 都好似冇講到妹妹的心情, 只着眼哥哥同奶奶同爸爸. 表面罰哥哥多D, 可能呢個罰對一早做好功課等開開心心開PARTY的妹妹來說更重. 返到屋企仲要見到爸爸嬲嬲. 妹妹可能會嬲哥哥啊.

InkCartridge    發表於 16-10-12 08:48
emt1314    發表於 16-10-11 14:32

伯爵府

回覆樓主:

佢專注力係差少少,但唔對功課構成大問題,佢最大問題係心態上總係拖得就拖,拖到最後一刻先來趕

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

得閒姨 發表於 16-10-11 14:15
係每日做功課到指定時間就無得再做,做唔完咪要欠交,等佢比老師罰囉,但情況似乎無改善,總不能要佢做通 ...

其實呢個方法唔得, 咁要諗其他方法啦, 我2仔都唔專心做功課, 我點忙都要單對單同佢地做功課

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

回覆樓主:

你冇錯,不過事情可以處理得再好d,如前1日你坐佢隔離協助佢做晒功課,有1日咁多時間實做得晒,大人的處理方法總比小朋友多同完善,再唔得,強硬地fit fit 佢最多喊1晚第2日又可以一家去多開心

象牙宮

2024年龍年勳章

得閒姨 發表於 16-10-11 14:08
我做得都做左啦,但總不能陪住做晒所有功課,我一行開就聽頓左,成效不彰,同佢計時都係拖到夠鐘就喊喊喊 ...

原來如此,你好辛苦。

伯爵府

mupooh 發表於 16-10-11 14:18
似係樓主你唔好好督促佢做功課問題,你明知琴晚係慶祝生日,都由得小朋友將功課留返琴日至做,比人感覺你 ...

個生日會我都有分整架,我花左半日時間同奶奶一齊預備架,請唔好抹煞我既心機同歪曲我動機

大宅

回覆 得閒姨 的帖子

如果係我, 我有機會同你做法一樣, 因為原則問題, 要佢知道自己要承受後果.如果這方法對佢有效, 做一次都已夠, 亦值得咁做.

我自己做法, 功課方面, 我希望佢最遲星期六都要完成, 不能拖到星期日, 要佢養成習慣.
我成日同佢講你做好自己野, 一有得去玩, 你就可以去, 而家開始我唔同佢PLAN話去邊玩, 試過失驚無神話不如我地去邊邊玩, 但係邊個未做完野留低, 佢試過被留低, 果下佢好唔開心, 但係自己要狠下心腸. 但係之後同佢講返件事, 要佢明白機會係唔等人, 機會只係留比有準備既人, 自此, 佢就做左個有準備既人.

伯爵府

畀面勳章

回覆:我係咪做得太過分

理論上係啱,做唔到就要接受懲罰,但一開始媽媽要考慮清楚個懲罰適唔適合,呢個懲罰牽涉其他人唔係咁好,要罰應該罰大仔自己嘅,例如冇得打機一星期,冇得睇電視之類會好啲

琥珀宮

畀面勳章

我都試過,因為真係警告左佢好多次

侯爵府

過份,傷感情,罰晒所有人

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Hoining 發表於 16-10-11 14:22
知你好攰…我家都有3個SEN學童,3個問題都唔同,但有1個共通點就係3個都討厭做功課,由K1教到高中做功課係 ...
小朋友曳都係個過程, 總會過去。
做媽媽要軟硬兼施, 鬥智鬥力。

你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

pakyin1108 發表於 16-10-11 14:25
理論上係啱,做唔到就要接受懲罰,但一開始媽媽要考慮清楚個懲罰適唔適合,呢個懲罰牽涉其他人唔係咁好,要 ...

agree

用戶要求終止服務

我覺得你做得岩.

要比佢知道阿媽唁係得把口, 已預先警告了, 仲當耳邊風?完成功課是他責任.

從小就要訓練自律, LEE 次算是小懲大介, 第時長大了, 便要靠自己管好自己.

人地阿媽好野.

男爵府

樓主辛苦你。相信可做的你已經做曬,不停提醒,不斷吹促,戥你辛苦。不過,仔仔是否對可吾可以一齊去慶生不在乎呢?可能要用其他他比較著緊的方法(例如可去慶生但禮物就要做好功課才能得到)才可令他有動力去完成功課吧!

首頁
34567...22

尾頁

跳至