家庭理財

跳至

首頁
34567...12

尾頁

子爵府

JazlynBaby 發表於 16-10-26 09:55
我哋都係、未過40、未買樓、儲緊首期、其實而家可以夠買500萬既樓、但真係買唔落手、我接受唔到500萬買新 ...
我住開新界, 所以買新界樓就無所謂 ! 首期儲來儲去都無咩進展我又唔識投資, 梗加唔會拎 D 錢黎搏, 至多買下 ibond ! 想買磚頭, 首期真係遙不可及, 樓價真係好癲 ! 每個月都有額外開支, 一係壞電器, 一係小朋友病, 一陣架車有野要整, 一係親戚朋友結婚生b 做人情, 所以, facial 都無做, 因為一買course 4-5千, 真係好貴 ! 唯有自己敷下 mask !

禁止訪問

子爵府

JazlynBaby 發表於 16-10-26 10:31
我本身都係住新界大、就係住開先覺得新界樓唔值咁貴嘛、早7-8年買百零萬、而家細到死都要500萬! :thinkin ...
如果想買3房無700-800萬都唔洗諗 ! 個價真係好唔值 ! 同埋我好黑仔架, 我真係怕, 我一入市就冧價, 到時真係個樓市好唔正常, 真係唔知有咩因素, 樓市仲係升 ! 我公司樓下(新界區) 個商場最近竟然有10多間吉鋪, 以前從未見過, 就算d 鋪頭笠左, 好快又另一間鋪租左, 從未見過咁多吉鋪 !

子爵府

poppyoliver 發表於 16-10-26 10:12
冇錯, 唔養車真係可以慳好多, 但呢個接近係老公唯一興趣....唯有keep住先
我都想唔養車, 一壞起上黎, 要整真係好貴 ! 但無辦法, 方便車小朋友 & 4大長老 , 而且老公返shift, 返工地點交通唔方便, 要揸車返工 ! 每年養車, 工人 & 交稅, 果筆錢真係好得人驚

禁止訪問

別墅

poppyoliver 發表於 16-10-26 09:54
我未過30, 老公30中, 計劃買樓, 但個市太癲, 儲住錢先

D錢就咁擺o係銀行蝕通帳, 所以學下月供股票, 一個月 ...

我由個女出世到依家,每月同佢儲2000
依家有接近100k,佢戶口仲多過我,儲夠一舊買d收息股

複式洋房

FTM - $0/C6 - $36k月 ,有已供14年樓。無工人
有2個小朋友。1個K3,1個N($4K學費),
1長老要比家用,,扣水電媒保險雜費興趣班。
基本沒$淨. 年尾新年開學必超支

好難錢草, 唯1好呢幾年差不多不用交稅

大宅

我地未過40. 但希望40歲前可以上返車。
我有2件,1個N(4K學費),1個初生。無工人,又要養長老,養車。好難唔養車,唯一老公興趣,而且方便佢返工。 雖則家庭入息60k,但洗錢好似倒水咁。

每月淨草6- 9K。我要檢討下自己真係大駛。
好似慳唔到咁!

我都係黑仔,怕一買楼即冧市。自己一定接受唔到。
但要用500萬先買到新界兩房,真係唔值。
楼市太瘋顛,我唔會麻目跟風死去買!

別墅

DTSC 發表於 16-10-26 11:30
FTM - $0/C6 - $36k月 ,有已供14年樓。無工人
有2個小朋友。1個K3,1個N($4K學費),
1長老要比家用,,扣水電 ...

好明,倒貼咁濟36k仲要2件

大宅

QQ70 發表於 16-10-26 10:40
如果想買3房無700-800萬都唔洗諗 ! 個價真係好唔值 ! 同埋我好黑仔架, 我真係怕, 我一入市就冧價, 到時真係 ...

係,我都諗唔明有乜因素可以令樓市愈升愈癲。喺唔同區都見到吉鋪愈來愈多,講緊唔係丟空一頭半個月,係年幾兩年都冇人租。零售差唔在講,身邊好多大公司都裁員,根本個市道真係唔好。

經濟係一個cycle黎,我唔信樓市可以無止境上揚,而家根本已經癲到同啲人既收入脫哂軌,我覺得市場調整係遲早既事,而家咪做足準備等呢個機會囉

大宅

我同c6都37歲啦。唔知仲有無機會上車。因為我諗首期
起碼要有200萬先得。 我邊有可能有200萬呀
但細路又開始大,點到要有地方。我零願租10,000蚊樓,都唔會買樓啦。香港人的悲哀!!

wcpcelia    發表於 16-10-27 18:54

大宅

QQ70 發表於 16-10-26 10:44
我都想唔養車, 一壞起上黎, 要整真係好貴 ! 但無辦法, 方便車小朋友 & 4大長老 , 而且老公返shift, 返工地 ...

有小朋友同老人家的話,養架車就真係方便好多。我地主要係holiday driver,平日朝早老公會車小朋友番學,擺低架車後先轉巴士番工

我地呢群人,稅就交得多,福利就乜都冇,我最擔心既就係6299, 62暫時仲做緊野,但佢地兩老零儲蓄,好大使又冇保險,人愈老病痛就愈多,佢地退休後維持番相同消費模式的話,我同老公就死得啦.....呢樣係我地既大隱憂

子爵府

JazlynBaby 發表於 16-10-24 19:20
7-8萬收入家庭、未有物業、有一N班小朋友、一工人、扣晒返學、租金、雜費、月儲4萬左右
所以你儲唔到都好 ...

儲4萬好叻

大宅

banana1224 發表於 16-10-26 11:26
我由個女出世到依家,每月同佢儲2000
依家有接近100k,佢戶口仲多過我,儲夠一舊買d收息股
...
我同你一樣, 應該下年2月左右我可以拎番零存o個6萬蚊, 到時連埋仍戶口d錢睇下買d收息股

禁止訪問

伯爵府

我同先生之前月入TOTAL $38,000, 有2位小朋友

支出$22,000
每月儲$16,000

黎緊做FTM至小朋友讀書, 但搵到HOME OFFICE $8000幫補下,

收入:30000
支出:22000
只儲到大約7千幾~

wcpcelia    發表於 16-10-27 18:54

大宅

funnyukyuk 發表於 16-10-26 15:30

支出$22,000
儲到7千幾已經好勁, 可以講下係做邊類HOME OFFICE MA?

伯爵府

poppyoliver 發表於 16-10-26 15:42
儲到7千幾已經好勁, 可以講下係做邊類HOME OFFICE MA?
普通文職, 因是朋友介紹, 平時都搵唔到

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

funnyukyuk 發表於 16-10-26 15:30

支出$22,000

好勁呀!我地36k人工(仲未計要扣mpf),供樓,比4大長老,興趣班,幼稚園學費,管理費,一般雜費(例如水電等)都起碼23k。仲未計平時返工坐車,食飯(有時我自己有飯就帶)。
有時小朋友又病下,一陣學校又買校服買書,平日又要放工買餸煮飯,假日又同d小朋友出街食下飯咁,都已經無晒

別墅

QQ70 發表於 16-10-26 10:40
如果想買3房無700-800萬都唔洗諗 ! 個價真係好唔值 ! 同埋我好黑仔架, 我真係怕, 我一入市就冧價, 到時真係 ...

但其實要自住貴都要買架?樓只會越黎越貴
我地家庭收入44k 每個月供樓14k
加埋雜費&食用&保險一個月真係差不多清袋
好難儲$$ ar
幸好我地買左份定期每個月儲二千
唔係真係一蚊都儲唔到
仲話今年經濟唔好要cut花紅
唉....又少左收入
灰到爆 點先搵多d $$?

首頁
34567...12

尾頁