自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

lambxx 發表於 17-2-9 15:03
我有試過上車見到一位大嬸用個半個A4紙箱0甘大裝住2包野(2包好似砂糖),放係隔離個吉位上,當時車上都算迫.. ...
呢啲行為唔止係呀婆會做
有時見啲後生 (男女都有, 真係廿零歲既後生) 或者尊貴既女仕都好鍾意將自己既袋放一個位, 自己坐一個位
睇情況我都會請佢地拎開啲野我要入去坐
也遇到有啲人係特登望下隔離左右是否無位 , 係唔係要特別坐佢隔離, 咁當然面口都唔會寬容
by the way, 我心入面係諗, 唔使望啦, 我係特別要坐佢放野果個位架
我係咁衰架啦, 位係俾人坐而唔係放袋囉

男爵府

2024年龍年勳章

KT0603 發表於 17-2-9 07:18
單打行為已經肉酸,女人常犯的,口舌之爭因此而起,可以怪誰。

大宅

回覆樓主:

我覺得亞婆座位擺嘢唔啱,但佢好歹都有讓,既然佢都讓咗,你個女又坐咗,何必單打人呢?你想襯機教女,落車或等亞婆走後先教囉

我每日都帶兩個(都係幼稚園) 坐半小時車返學,我會叫小朋友扶實企好,企一陣沒大不了,不過好多時都遇到有心人讓比我哋,我反而話唔洗,小朋友企慣

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我覺得小朋友都要學下企,太疴護備至反而害左佢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

相對架啫

小朋友又好,老人家又好,大肚又好
優先座唔係重點,以禮相對先係而家社會好多人要學既事

象牙宮

回覆樓主:

係,有時無拉車買餸,買埋洗衣液同家品,兩手都係野,見到個位坐又唔係,唔坐又唔係

別墅

回覆樓主:

唔關取唔取消關愛座事,如果您覺得有問題,應該直接出聲話得半個位,囡囡唔夠坐,叫婆婆拎起個袋,雖然佢未必照做。

子爵府

BK Milk勳章

我唔係好敢當住面”單打”人, 因為驚對方發癲嚇親小朋友.
樓主咁揚”單打”對方, 同挑機無乜分別.
要教, 真係走左先慢慢教.

男爵府

我都好憎D人放野o係個座位度, 扮晒讓咗個位但其實坐咗1.5個位囉!
特別係而家冬天件褸已經大件, 仲要俾埋你個袋坐, 真係逼到啤啤聲!

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hit post

子爵府

回覆樓主:

令我諗起有次有個女人係巴士到莫花生食。袋花生放隔離位, 之後陸續有人上車, 佢都冇打算拎開花生, 呢個時候有個女人一個屎忽坐落去佢袋花生到, 同時嗌“哎呀”。隔離女人即刻拉返走佢袋花生不過已經比人坐過

子爵府

2018復活節勳章

sandy1018 發表於 17-2-9 04:54
我以爲關愛座喺指俾老人家、小朋友坐㗎。

係畀d需要抱住小朋友的大人坐

男爵府

fishfish121 發表於 17-2-9 16:39
令我諗起有次有個女人係巴士到莫花生食。袋花生放隔離位, 之後陸續有人上車, 佢都冇打算拎開花生, 呢個時候 ...

笑c

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

K20 發表於 17-2-8 23:29
個阿婆好歹都叫有讓個位吖,而你係咪有需要係車上教個女,唔好一人坐兩個位?落車之後講教有分別嗎?
...

agree

大宅

樓主單打先挑起阿婆神經!

珍珠宮

850212 發表於 17-2-8 23:35
其實借教女單打人好克人憎,有不滿直接同阿婆講。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

應該要取消咗嗰啲人多過取消關愛座囉…

伯爵府

文明地區的地鐵都有關愛座,怎可因你唔滿意個亞婆就話取消關愛有需要人士?不愛人,淨愛自己個女?亞婆應該大隻過你個女吧,地鐵D位咁迫,佢可能都唔為意,諗住移過D你個女坐得下就是,洗唔洗同個老人家咁計較?個女聽下聽下,對人都會學得自私刻薄

男爵府

回覆 850212 的帖子

同意。
單打行為已好冇品,你同阿婆咪一樣咁冇品。

單乜圢,有乜問題咪直接講

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至