跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 webjen 於 09-1-8 09:50 發表

我聽過一個理論點解香港小朋友咁多近視,係因為屋企太細,睇遠野係有助視力,咁屋企細,又時常留係室內,咁睇遠野o既機會相對少左,所以香港小朋友咁多近視!
唯有 weekend 多 d 戶外活動lor! ...

呢個論點都有道理.....屋企細加上而家d電視愈來愈大, 真係有影響.....
同埋電腦遊戲我都好嚴格唔俾佢玩, 久不久一次可以, 但一定唔可以成為routine....真係好易上癮之後好難戒, 對雙眼又好有影響....
不過近排放假時有一樣功課我覺得幾有趣又學到野, 就係佢同老師每日用email聯絡, d 英文組織好明顯進步左, 又開始明白email既用處係用黎同人溝通....我覺得都係俾佢地用電腦幾好既一個用途....

公爵府

聽日得8度,大家記得著多件衫

珍珠宮

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

原帖由 webjen 於 09-1-13 10:33 發表

d人凍到唔上bk

禁止訪問

醒目開學勳章

珍珠宮

原帖由 jacqueline_law 於 09-1-13 12:47 發表
呢排好靜呀 ~~~
可能 bk 太 short ... d 人唔願上 (我都係) ...

bk 算正常番架啦,起碼出到 post 又快!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

醒目開學勳章

珍珠宮

原帖由 jacqueline_law 於 09-1-13 14:53 發表
webjen : 係你 blog 見你種到 3色x 開花....好叻呀 ....
正正的第 2 棵都好似就 c 啦 =.="

嘻嘻!後未有 4 個花冧添,棵野捱到交功課前一晚, d 花好似謝謝地,好在交到功課,老師仲話靚,幫 QQ 影埋相!
但番左學校一日,攞番屋企就成棵謝晒,斷埋

禁止訪問

醒目開學勳章

珍珠宮

原帖由 jacqueline_law 於 09-1-13 16:04 發表

會拎返架 ?!
以為交左一了百了 tim ...

係啦,我都諗攞番黎做咩呀,又要我淋水...見到瓜晒,我仲要同 QQ 解釋要掉左!!
我知有 D 同學都交唔到功課

珍珠宮

原帖由 webjen 於 09-1-13 16:17 發表

係啦,我都諗攞番黎做咩呀,又要我淋水...見到瓜晒,我仲要同 QQ 解釋要掉左!!
我知有 D 同學都交唔到功課

豆豆個棵拎返o黎時個樣已經唔係好得, 努力搶救左1個星期之後證實 , 所以豆豆都冇功課交

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

EE?? 我地學校3月8日至交播 不過地果棵只有高, 連花lum都見5到. 其實係o米要落花肥?

原帖由 jacqueline_law 於 09-1-13 16:36 發表

正正果棵 last 左 2 week ...
跟住 baba 買過新的返黎 ... 依家好似 cc 地 ... 希望捱到去下 mon 交啦 ...
不過 "新仔" 好似冇高過 ... 可能到交時都係同初初係學校拎咁 ... 得幾片葉仔 ... ...

珍珠宮

原帖由 xxl 於 09-1-13 17:43 發表
EE?? 我地學校3月8日至交播 不過地果棵只有高, 連花lum都見5到. 其實係o米要落花肥?

YES

大宅

thank you Webjen. 好彩呢個星期會去花墟, 到時一齊買埋

原帖由 webjen 於 09-1-13 17:52 發表

YES

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

你地學校要求好高bor 講真, 我過去幾年未試過一次成功養到可以拎番學校 希望今次起碼有得拎番學校交功課la... 不過話時話, 囡囡o甘耐都未試過打理下盆花

原帖由 jacqueline_law 於 09-1-14 09:09 發表

我地好似要種 10 week ... 話要 week week 影相 wor ... 我好似影左 4 次咋 ... 實在冇心機影 @@

男爵府

webjen,
學校冇比番盆花我既?? 其實我交時已經錯過左佢最靚既時間lu.

我好橙, 比舊工人玩, 佢在留港期限14日內肯定係未揾到新僱主, 無端端去勞工署告我話欠薪, 真係無賴, 收晒錢都話無, 仲要咁就比佢可以extend居留, buy time再揾工, 一方面希望佢揾唔成唔好害第二個僱主, 但佢揾唔到, 到時又唔知會告我地乜, 呢個係入境處既漏洞, 容許咁既人留係香港, 揾到只係番大陸出入境, 又慳番7x3K既還款, 我好想blacklist佢等唔好再有人比佢呃!

點解post完唔曉番到最新在前??

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 niklaus903 於 09-1-14 23:25 發表
我好橙, 比舊工人玩, 佢在留港期限14日內肯定係未揾到新僱主, 無端端去勞工署告我話欠薪, 真係無賴, 收晒錢都話無, 仲要咁就比佢可以extend居 ...

nik ma,
你去"論盡家傭"那邊出個post, blacklist你個舊工人啦.
我上次炒個舊賓時, 都好擔心佢會搵d野來告我. 所以我出糧俾工人, 係要求佢地一定要有銀行戶口, 出劃線支票, 以免將來佢告我俾唔足錢佢.

珍珠宮

原帖由 niklaus903 於 09-1-14 23:25 發表
webjen,
學校冇比番盆花我既?? 其實我交時已經錯過左佢最靚既時間lu.

我好橙, 比舊工人玩, 佢在留港期限14日內肯定係未揾到新僱主, 無端端去勞工署告我話欠薪, 真係無賴, 收晒錢都話無, 仲要咁就比佢可以extend居 ...

你去家傭度睇下, 家下外傭條例對我地d僱主係非常之唔公平

佢一日有官司係身, 一日都唔駛離開香港

佢走時你比機票佢定比cash佢丫, 比機票佢, 有可能到官司完左佢都未搵到野做, 你又要再買過機票比佢走

首頁

尾頁

跳至