夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

dativebond 發表於 17-6-15 09:36
無得夾架喎。。。唔係自己想,好難會去。。。

但已有共識吾會再生

大宅

jacky1666_hk 發表於 17-6-15 11:10
但已有共識吾會再生

因為結紥某程度係永久性,雖可以駁番,但駁完點都差好遠,可能得番五六成生殖能力,隨住紥既時間越長變得越低。而且駁比紥複雜好多,貴好多,又要全身麻醉。仲要其實唔保証一定駁得番。即係錢駛左、傷口又開左、痛又痛左,但其實唔保証一定得。其中一個原因係男性身體好有可能會對自身的精子產生抗體。總之,你當無得番轉頭先啦。

所以,家計會都會問得好白,我同你分享少少,唔好介意。

人生好多事本來就難以控制,家計會會比幾個比較極端既情況你地諗清楚。

佢會問萬一你小朋友走左,你真係唔再生?

或者,你突然變得好有錢,你甘心得咁少仔女?

又或者,夫妻離異後,係咪肯定唔生?就算未來另一半堅持想要小朋友,你都拒絕?

。。。。等等

雖然呢刻有些情況未必啱聽,但又唔係無可能發生,家計會咁兇一兇人係有道理的。

兩公婆又真係好唔方便講呢類情況。唔通個男人同你講萬一有日離異,佢都想組織新家庭咩?(雖然萬般不想,但有誰又夠膽講一生一世呢講真?而客觀事實係,香港離婚率係三成左右,唔算罕見。)

所以,兩公婆傾結紥係好尷尬架真係,除非做結紥果個係好自願,完全自發啦。。。

你提過結紥,佢都無做就算啦,佢呢刻肯定唔係有異心,可能只係怕煩。無論佢心底咩原因都好,都要尊重佢個人選擇。

何況避孕仲有好多其它方法。好似你情況咁,其實子宮環都諗得過,又簡單,又容易番轉頭,對身體又無乜傷害,價錢又平,家計會都有做。(不過我有朋友戴左都中招,但理論上子宮環己經係好安全,應該仲安全過安全套,真係唔明點解。。。)

提過結紥就算,唔需要說服對方。呢個係我作為男人既見解。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

dativebond 發表於 17-6-16 01:29

因為結紥某程度係永久性,雖可以駁番,但駁完點都差好遠 ...

嗯 多謝分享

大宅

jacky1666_hk 發表於 17-6-16 06:15
嗯 多謝分享

你咁多避孕方法都唔啱,諗諗子宮環,可能你會接受。

珍珠宮

dativebond 發表於 17-6-16 10:15
你咁多避孕方法都唔啱,諗諗子宮環,可能你會接受。

考慮下 Thanks

複式洋房

外射哈哈...

男爵府

jacky1666_hk 發表於 17-6-14 19:30
做完食兩粒避孕丸 不過每次都勁反胃
打針試過 個人腫到隻豬甘
帶套就敏感生粒粒我好想c6扎左去 不 ...
想問你最後揀了點避孕? 我以前不嬲打針,肥了好多好多,不過比較過咁多避孕方法,我都想再打針,但老公唔比,因佢話我近年身體好差,唔想我再打D 藥入去身體。

想打環,但身邊只得2個朋友試過,1個帶了年幾決定除環,1個就剛剛先帶,佢話痛了幾日,而我最驚好易發炎

我想自己扎,但又驚後悔,又驚痛....真15,16。

珍珠宮

jwy2 發表於 17-10-23 16:03
想問你最後揀了點避孕? 我以前不嬲打針,肥了好多好多,不過比較過咁多避孕方法,我都想再打針,但老公唔比 ...

計日子,真係好接近危險期就食兩粒避孕藥。兩粒既劑量=事後丸

珍珠宮

jwy2 發表於 17-10-23 16:03
想問你最後揀了點避孕? 我以前不嬲打針,肥了好多好多,不過比較過咁多避孕方法,我都想再打針,但老公唔比 ...

但係我好想扎左去。 因為每個月都好驚無m 黎

男爵府

jacky1666_hk 發表於 17-10-23 17:06
但係我好想扎左去。 因為每個月都好驚無m 黎
我見有個POST 話做完幾年後,做手術果位有時有D 音音痛呀,我唔知係個別例子定點。

你同老公商量了未?

珍珠宮

jwy2 發表於 17-10-23 17:12
我見有個POST 話做完幾年後,做手術果位有時有D 音音痛呀,我唔知係個別例子定點。

你同老公商量了未?

商量 我叫佢做嫁 佢口應承但又吾行動
男人靠吾住。自己保護自己算啦
講真,有左最後吾要米又係自己受返
不過我仲後生,吾知醫生肯吾肯比我做就真。

男爵府

jacky1666_hk 發表於 17-10-23 18:09
商量 我叫佢做嫁 佢口應承但又吾行動
男人靠吾住。自己保護自己算啦
講真,有左最後吾要米又係自己受返

我都有叫老公做,佢唔多願,不過我都預咗同都就算佢肯,我都要再仔細諗清楚。如果你真係做完,話我知如何。

子爵府

dativebond 發表於 17-5-19 20:01
所以我直頭紥左,雙方都高興。

我出年都諗住紮呀,你去邊間做?

大宅

pigpiglamlam 發表於 17-10-28 20:39
我出年都諗住紮呀,你去邊間做?

家計會。我係男人,成個過程三千蚊左右。

子爵府

dativebond 發表於 17-10-29 06:25
家計會。我係男人,成個過程三千蚊左右。

聽講女人貴d,我隻佬應該唔肯做啦,唯有我去做埋

子爵府

回覆樓主

大宅

回覆樓主

套呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

jamlee309 發表於 17-4-23 21:38
避孕丸?套?避孕針?

避孕丸only

首頁

尾頁

跳至