時事熱話

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

colormama 發表於 17-9-19 20:09
放鬆d, 我想帶出嘅訊息係佢哋都係以目標籌得多經費先至推行所謂"成功"嘅活動, 活動目標就是要集得"理想"中 ...

教堂個個禮拜有機會,隨意吧,係你看得太嚴重,也似乎唔了解就混為一談。

伯爵府

choc_choc 發表於 17-9-19 10:50
我有問我朋友唔捐唔得咩?佢就答: 唔敢搏。其實如果學校想做到自由捐贈,點解唔開個a/c ,等有心人自願入 ...

唔敢搏乜?讀書成績好,唔會有問題,成績唔好,捐幾多都唔會升班,究竟有乜要搏?
我2個女直資小學,差不多個個月都有慈善捐款,我每次都只捐$20,當買旗,到直資中學,籌款通告亦沒有不捐款一欄,我直接寫$0上去,阿女都正常升班,直常畢業,入了大學
唔明點解要將籌款和成績掛勾

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

j2j2 發表於 17-9-19 14:27
我同呢間學校完全冇關...好多好多學校都有籌款,我相信亦是自願, 不是強制性的,唔捐或捐得少唔會被歧視
但 ...

家長捐錢捐得多,學生可以有乜嘢優待?

上堂可以揀同邊個同學坐?可以早少少食lunch?放學可以走先?

大宅

pumpumpurin 發表於 17-9-19 13:20
知道九龍區某名校學校近年都要籌三億重建一座BUILDING, 都係經常好多名目去叫人捐錢, 仲要都貴貴地, 但從來 ...

哈哈,你可能講緊我小朋友果間,我捐$200我小朋友話好多捐$100,學校無比壓力,家長亦只需隨心

子爵府

easyview 發表於 17-9-19 18:15
呢間學校去聽小一 talk, 都賣緊飛機,都幾有商業頭腦

英華男校一向並非一線名校,從來不是,現在也不是⋯⋯

公爵府

回覆樓主:

別墅

回覆樓主:

其實真係家長諗多咗。試想,以一間出名學校,要捐幾多先會令校長另眼相看? 喺佢地心中,捐100 同1000 ,甚至10000 係無分別。如果小朋友間比較,我肯定住邊,間屋幾大,有無私家車接送嘅影響一定大過無捐錢同捐一萬嘅比較。

伯爵府

Icecream17 發表於 17-9-19 23:07
哈哈,你可能講緊我小朋友果間,我捐$200我小朋友話好多捐$100,學校無比壓力,家長亦只需隨心:go ...

我都係最多一兩百

男爵府

回覆樓主

我女讀私校,成日都有好多大大小小捐錢活動,我多數都唔捐,係捐都只捐$100,呢d從來係自願,我女亦無俾學校歧視,我覺得只係家長諗多左。

珍珠宮

月光夢魔兔 發表於 17-9-19 10:41
回覆 choc_choc 的帖子

其實都無話壓唔壓力,大把富貴家長捐,亦都有家長唔捐,我朋友喺其中一個唔捐個個,其 ...

我仔學校都係最低消費5百

珍珠宮

好媽媽勳章

puzzledmama 發表於 17-9-19 23:42

想請教英華和培正邊間好D?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

講真,學校比得通告我好少吾捐

男爵府

puzzledmama 發表於 17-9-19 23:42

但係大把人爭崩頭入去,你吹佢唔漲

男爵府

木土土 發表於 17-9-19 19:21
係咪直資生都好,唔捐錢一定無問題

當然捐唔捐都可以啦。我主要講點解學校唔夠錢,不停叫家長捐錢。但個個都唔捐,學校經營辛苦。捐唔捐真係無所謂
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

琥珀宮

AAl 發表於 17-9-20 10:12
當然捐唔捐都可以啦。我主要講點解學校唔夠錢,不停叫家長捐錢。但個個都唔捐,學校經營辛苦。捐唔捐真係 ...

咁你講咩直資有咩關係?津貼學校也有籌款作特別用途

經營辛苦?你以為籌唔夠錢要執lup嗎?

校方係想有更多資源,提升學校軟件及硬件。我自己間母校(政府、算名女校)也一樣有籌款

大宅

brindlewin 發表於 17-9-19 20:18
教堂個個禮拜有機會,隨意吧,係你看得太嚴重,也似乎唔了解就混為一談。
...

咁好笑, 我看什麼嚴重!?
學校收家長錢這問題嗎?
呢個post係英華家長/學生喺fb專頁公開通告內容給大家討論, 樓主再喺bk開post給jm討論, 有人覺得支持多多都比, 有人表示1毫都唔比, 有人覺得校方吸血, 有人覺得校方正常係傳統做法, 家長肯出錢無嘢好嘈, 有家長表示唔想比但都照出錢。討論就是這樣聽到4面8方的聲音, 要做到1言堂咁無嘢好傾。每間學校運作都唔同, 唔係間間都選擇這樣的做法。

男爵府

木土土 發表於 17-9-20 10:41
咁你講咩直資有咩關係?津貼學校也有籌款作特別用途

以我理解(有錯請指點),學費係用係學校經費上,如果學費不足,就要搵人捐錢啦。
學校應該未準備好就轉直資
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

珍珠宮

colormama 發表於 17-9-20 10:43
咁好笑, 我看什麼嚴重!?
學校收家長錢這問題嗎?
呢個post係英華家長/學生喺fb專頁公開通告內容給大家討論, ...

贊成
見呢個post有啲人反應過激,(唔止你覆個位jm)

琥珀宮

AAl 發表於 17-9-20 10:48
以我理解(有錯請指點),學費係用係學校經費上,如果學費不足,就要搵人捐錢啦。
學校應該未準備好就轉直 ...

完全錯誤!

經營辛苦?你以為籌唔夠錢要執lup嗎?

校方係想有更多資源(以籌款而不是加學費形式),提升學校非必要的軟件及硬件。我自己間母校(政府、算名女校)也一樣有籌款

英華剛完成學校游泳池工程,今年度已啓用!

男爵府

木土土 發表於 17-9-20 10:51

完全錯誤!

今年中一剛入學都有捐錢起泳池

首頁

尾頁

跳至