自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

wantaima 發表於 17-10-12 15:30
咁學生唔使考試?定一年考一次?(一次溫曬一年內容)?
老師、學校亦唔需要監察就係最好?

我都講左,我覺得現存制度,已可好好監督教育成效,包括:視學報告、基準、報告加計劃。
要利用學生,去考試以去評估,我覺得沒有必要。

別墅

tester5 發表於 17-10-12 14:09
學校一向有三年、六年計劃、報告。
每年有視學報告,以評估教學。

因為計劃書只係學校方向,基準只係老師資歷,視學報告亦是無辦法睇到學生學成點。原則上,bca 只係睇到學校有幾多學生掌握小三能力,如果學校發現一年比一年低,就要睇下邊度出問題。概念上100%達標亦並不等如學生們好叻(100%達標應該不一定等如份卷攞滿分),小三學生能掌握小三基本能力是合理要求。

聽講新嘅卷會幫埋老師分析學生點解會錯,eg 唔記得進位or 唔識乘數or 唔識先成除後加減。咁,如果好多學生喺某一個範疇錯,咁可能小四時要留意返。當然,如果學校老師出卷都可以做到選擇題提供嘅錯誤答案都係按某d 容易混淆嘅概念出,都可以有呢個效果。但老實,我覺得呢個要求對出卷老師嚟講係高。而且,每次測考都著重該段時間的教學,唔會做到一次過check 返第一個學習階段嘅基本能力。最重要係,學校測考係睇每個學生表現,好多時會覺得係個別學生唔勤力,無溫書。但如果數據係好一個比例嘅學生係唔識先乘除後加減,學校是否應該喺呢方面留意下,諗下方法教到小朋友識?( 如果學校結論係做多d 試題就會識,咁我無嘢講)

公爵府

大力大力 發表於 17-10-12 09:08
我真係搞極都唔,點解有家長連小小壓力,都怕小朋友受不起.......?

尤其男生,以要爭小/中/大學學位,爭入 ...

雖然殘酷,但亦都系事實,真系好靠父母點樣引導小朋友正面面對,同埋,啲父母唔好死逼啲小朋友先

首頁

尾頁

跳至