自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

你調轉了,係一小部份係ok,但都會識得同自己增取權利,其他大部份都鼓鼓惑惑的

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 17-11-3 09:24

講開呢樣,我工人勁強!平時聯衫果d濕濕碎。我隻狗有 ...

好犀利 !! 你工人好好! 其實最感動唔係佢識縫紉,而係佢嗰份心,佢真係努力去做好。我見我嗰個幫我聯左粒鈕我好感動架。

水晶宮

cakii 發表於 17-11-3 09:29
另外,我呢個工人如果放假返來見我哋煮完飯 或 有朋友親戚上來開餐,佢都會主動話幫手洗,無黑面。
...

我嗰個都係呀 ~ 星期日佢朝早幫我洗轉奶樽,煮好bb 既食物,成9-10am 先走。夜晚返嚟見我洗唔切碗都會幫我洗,同洗多轉奶樽先休息。

子爵府

大力大力 發表於 17-11-2 14:38
其實顧主對姐姐好,才能遇上好姐姐~

我同意。將心比心咁做雇主。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

我細時(廿年前)既工人係幾好
第一個,泰籍,但當我係細妹咁照顧,又勤力又有愛心,可惜做左年幾,牙有嚴重問題,我家負擔唔起醫療費用,比左一筆$佢番泰國醫,醫好左次之後寫信番黎話識左個澳洲男人,會嫁去澳洲,之後十幾年都仲有同我媽寫信聯絡,我媽知佢生左小朋友都寄d新bb衫仔做禮物⋯
第二個,菲律賓藉,年紀大少少,我媽就係想搵個年紀大d好似呀媽咁管教我,細時都幾唔鐘意佢成日管我,所以做左幾年,比我迫走左但其實佢做野幾好既,知我家經濟麻麻,會同我媽慳住使,都勤力既
第三個,我媽見我開始大,專登請個後生d既,呢個就好好,好似朋友咁,有時間會一齊開套戲睇,會一齊分享零食,當然做好曬家務先陪我,又係知我家經濟麻麻,都係會幫我媽慳住使,都做左好幾年,直到我爸有大病,無錢再請工人,我媽就介紹左佢比朋友,朋友都大讚工人最後工人聽我媽講,儲夠錢就番菲律賓結婚生小朋友,唔好再番黎打工喇,好好生活,早兩年知道佢已番菲律賓了

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Nbs 發表於 17-11-3 11:30
好犀利 !! 你工人好好! 其實最感動唔係佢識縫紉,而係佢嗰份心,佢真係努力去做好。我見我嗰個幫我聯左粒 ...

係呀。我係懶人,平時好少理佢點做野。總之有到時到候有飯食有衫著屋企企企理理就得
所以知佢有心做,係好感恩

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

5好睇住佢做野,亦5好望佢做完既野,冇期望就冇失望。

呢d算5算好野?

侯爵府

tarot_elle 發表於 17-11-2 09:50
我講先!

我冇請工人嘅,所以真係好想知

分享下、我工人係香港做左大約廿年、乜廣東菜、西式都識煮。維修又識、同我慳吾少。我比四千三百一炸。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

sillything 發表於 17-11-2 10:22
廚神賓勁到無朋友

我個個到係、我一講食乜佢已知、自動買自動煮、又好食。我成日覺得佢地開茶餐廳一定掂!
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

我上一個姐姐 (做左2年幾返了家鄉marry)
細心, 好錫我個小朋友, 做野妥當, 有禮貌, 未見過黑面/發脾氣, 無借錢果d, 唔覺佢有咩缺點

就算佢返左家鄉都仲同我保持聯絡

水晶宮

回覆樓主

我都成日話啲工人唔好,咁的確係唔好多過好。但有一個係幾有愛心,仲會講我食印尼嘢,見我肩頸痠痛都幫過我按摩

男爵府

我家工人都算唔錯,後生自己有小朋友,我請佢前未黎過香港打工,純品啲!始終冇係香港做過,廣東話慢慢教做嘢慢慢教,湊我個女都幾好,係煮飯屎!煮雞翼都可以唔熟不過冇得要求咁多!我地都當佢係家人咁,佢放假都會買啲頭飾仔送比我個女,大家互相信任互相尊重

男爵府

開心吸收勳章

tarot_elle 發表於 17-11-2 09:50
我講先!

我冇請工人嘅,所以真係好想知

我姐姐好好的,
好有耐性對我仔,又錫他,
成日買玩具比他

首頁

尾頁

跳至