自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

水晶宮

kimmama 發表於 17-11-15 23:13
睇你點揀。。
外國,小朋友壓力小。大人塭錢小,家庭壓力都好大。
香港,小朋友壓力大,大人塭錢相對多d。 ...

外國搵錢少?邊個國家呢?做咩職業呢?我見我啲朋友、親戚,住加拿大/澳洲,得個老公搵錢已經可以養全家喇喎(喺餐廳打工)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

邊有可能六點做晒功課。。。我個仔尋日有九樣功課,都要做到九點幾

男爵府

以前做完功課就可以玩

翡翠宮

回覆樓主:

教育制度係一個問題,但我覺得更加嚴重嘅係父母! 個個都驚死輸蝕,佢識我唔識實死啦!又迫個女去學! 人地識五樣,自己個仔起碼要識五樣加多樣! 仲唔迫死小朋友!

翡翠宮

fatchu@home 發表於 17-11-16 08:57
教育制度係一個問題,但我覺得更加嚴重嘅係父母! 個個都驚死輸蝕,佢識我唔識實死啦!又迫個女去學! 人地識 ...

我都大把朋友,把口話要比仔女有快樂童年!happy school,但一星期學四五樣嘢! 話仔女鐘意,佢唔識攰,廢話!

peggy1    發表於 17-11-16 11:34

珍珠宮

fatchu@home 發表於 17-11-16 08:57
教育制度係一個問題,但我覺得更加嚴重嘅係父母! 個個都驚死輸蝕,佢識我唔識實死啦!又迫個女去學! 人地識 ...

賴制度最容易

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主

真心覺得全日制好辛苦

珍珠宮

是是但但 發表於 17-11-15 23:12
其實都真係好慘,有日我同我仔講,回去沖涼做功課,我仔問:咁玩呢? 我話對唔住,真係冇時間。。。 ...
安排時間問題? 佢放左學有成個鐘食茶點睇電視, 四點半做功課, 大部份時間晚飯前做完, 飯後溫習一陣可以打機半小時至九個字先瞓喎
我個仔間學校都係算少功課, 係考試前趕教書會多D評估果D

我個仔小四.

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

而家嘅制度就係咁,冇得同以前比較

水晶宮

Agree!
家長問題大d,見人學英文,學彈琴,跳舞,自己仔囡唔學又驚輸蝕,結果苦了小朋友!

公爵府

好媽媽勳章

timandy 發表於 17-11-16 08:42
邊有可能六點做晒功課。。。我個仔尋日有九樣功課,都要做到九點幾

時間編配,和個人問題。
每個人快慢態度都唔一樣

珍珠宮

timandy 發表於 17-11-16 08:42

其實有可能。
有次姪女(名津校)同我呻:“今日十一樣功課......”
我問佢點編排完成?
“小息午飯同同學一齊做了5份.....等樂團操練/中塲又做了2份....問題係今日有4份拎返屋企做呀嘛!我理想係學校做曬.....”
果年佢小三度,學校程度也不淺。小學生最重要係學識時間觀念/時間管理,唔磨蹭已經解決好多問題。

大宅

lileikam 發表於 17-11-15 23:50
我小朋友返來做做下功課都攰到瞓著左

原意係好但冇一間學校跟

我以前都忍唔住同個仔轉國際學校,雖然有功課但冇咁多,同埋小朋友會自發自己做,唔勞氣。
依家陪個仔去埋外國讀書,高小一般放假都冇功課,都係去運動,每星期六去比賽,運動不一定叻會分唔同程度既小朋友互相交流,小朋友成長身心平衡。

是是但但    發表於 17-11-16 09:25

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

小學家長話小學全日制辛苦,幼稚園家長又捉小朋友返兩間幼稚園,一星期再上四至五個興趣班,如果小學半日,我諗另外半日都係去左上興趣班或者補習。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

紫翹 發表於 17-11-16 09:07
安排時間問題? 佢放左學有成個鐘食茶點睇電視, 四點半做功課, 大部份時間晚飯前做完, 飯後溫習一陣可以打機 ...
如果我係FTM, 時間上當然可以安排得妥當。但因為沒有人湊, 放學去了社區中心託管。
回到家已經7點鬆了, 食飯沖涼, 之後再做電子功課 。
所以回家後是沒時間玩的了。
Childhood is journey, not a race.

子爵府

回覆樓主:

嗯,well, 我會話係一班轉全日班而會有得益的團體 ……

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

jannlly 發表於 17-11-16 09:11
時間編配,和個人問題。
每個人快慢態度都唔一樣
係, 快快手做, 同食了幾擔豬油咁做, 喺時間上會造成好大差別。我仔就係後者, 不過上了小學, 算叫做進步佐, 快返少少。
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

是是但但 發表於 17-11-16 09:24
如果我係FTM, 時間上當然可以安排得妥當。但因為沒有人湊, 放學去了社區中心託管。
回到家已經7點鬆了, 食 ...
h我都唔係FTM, 我都要返工. 我仔學校早返早放, 放學99湊返屋企, 大家AGREE左4點半開始做功課. 我都係大約七點返到屋企, 通常都做好大半以上, 餘下一兩樣, 七點半食飯前做完. 有時早做完沖埋涼, 我返到去都睇緊電視, 都係食完飯抖下, 休息一陣, 再溫一陣書, 之後打一陣機或者睇下電視, 聽下日文 (總之做佢想做既事), 十點幾上床瞓覺

珍珠宮

畀面勳章

brindlewin 發表於 17-11-16 09:13
其實有可能。
有次姪女(名津校)同我呻:“今日十一樣功課......”
我問佢點編排完成?
咁做功課的方式其實都有問題. 功課唔係應該好地地坐係度專心做的嗎? 要咁偷時間去做已經唔啱.
做功課除左係功課同有功課交比老師外, 其實都係幫助温書, 應該用個心去做.

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

其實政府都痴鬼線, 又要推行D咁既教育制度, 又宣傳每日要俾小朋友玩一小時, 又宣傳健康要有充足睡眠, 想點呀, 究竟一日有幾多個鐘架, 9588

首頁
34567...14

尾頁

跳至