自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

safeway 發表於 18-1-29 19:46
係鄭丹瑞個女讀考古,唔係張堅庭

係,寫錯

珍珠宮

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

如果係我女有如此志向,我賣埋層樓都會支持

子爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sabun 發表於 18-1-29 19:00
女兒熱愛歷史,特別是ancient history、英文、由小至大都研讀這類書藉,她說將來讀大學也想讀這科,她找到 ...

如果我小朋友有佢嘅理想,我一定會支持,當然經濟許可下。我女7歲,已經立志想將來寫書,我鼓勵佢學下唔同嘅寫作技巧,又可以問問老師將來到英國讀文學等。

btw, 羅馬治安比較差,我一家3口試過喺地鐵搭lift 比Gypsy圍,想偷野,嗰度似深圳,外來人口好多,呢點要小心

大宅

回覆樓主

支持
話唔支持果d因爲眼界困左嚮香港姐
你唔介意佢留嚮外國其實唔會‘搵唔到食’
我個fd 嚮法國做LV廠,在鄉交地區
$3000租個house, 屋前有花園車位
泊車嚮街都係幾毫子
搵好少錢都可以過得好好生活質素,好寫意
真係可以做自己鍾意做既野
世界好大,有國際視野有能力留嚮外地,根本唔一定要跟香港果套
不過大前提係你要捨得先

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

支持

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

sabun 發表於 18-1-29 20:27
是真的25萬一年

25萬應該未計食住,仲有field trip,internship 好多時要自資食住,都係要錢.
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

katherinekleung 發表於 18-1-29 21:36
政府每年會請文物主仼,大學讀考古都報得,起薪都有30-40K!行行出狀元,work hard and go for it! 不過如 ...

london貴好多喎!

珍珠宮

sabun 發表於 18-1-29 20:27
是真的25萬一年

25萬港幣一年如果只係學費已經係好平,你話HK$25000一個月係連生活費,你預一個月生活費係4千幾?

珍珠宮

yumui61 發表於 18-1-29 21:48
如果係我女有如此志向,我賣埋層樓都會支持

嘩!賣樓咁住邊?

珍珠宮

ninjarabbit 發表於 18-1-29 21:58
25萬應該未計食住,仲有field trip,internship 好多時要自資食住,都係要錢.

已計

公爵府

女兒熱愛歷史,特別是ancient history、英文、由小至大都研讀這類書藉,她說將來讀大學也想讀這科,她找到 ...

能夠搵到自己目標同興趣係人生快樂嘅事, 做父母有能力當然支持

子爵府

我識朋友去了英國讀

侯爵府

醒目開學勳章

prettypretty818 發表於 18-1-29 21:50
如果我小朋友有佢嘅理想,我一定會支持,當然經濟許可下。我女7歲,已經立志想將來寫書,我鼓勵佢學下唔同 ...

羅馬治安差。

我也差點被吉卜賽女人搶手袋。

平常出街要小心些!

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

sabun 發表於 18-1-29 19:09
好多人都認為考古是揸兜,富人子弟不愁衣食科目,但我女兒好喜歡好嚮往。她最嚮往去dig out古文物古文化的 ...

你女兒似乎清楚自己想要乜,又肯努力,支持佢去。
睇清楚間U認受性(例如,將來要入考古學會嗎?),學習意大利文。
讀得好,真是不愁出路,香港都有工。之前都話香港有古物復修等人做……

珍珠宮

回覆樓主:

哩個只係網上 search 意大利學費價錢,似乎同 HK$25萬好有距離。自己財力有鬆動,要滿足個女去追尋夢想,我都好讚成。但係最好做足功課,了解及計算清楚。我唔知你係邊度搵到25萬一年嘅課程,但我曾經都試過搵學校,結果完全有好多 hidden cost 無寫,到時大失預算都唔知捱落去好,定係叫個女停學返嚟好,最怕走可能都要俾一筆錢。考古算係比較特別嘅學科,除咗基本學費,我估仲要一啲實習費用,同埋好少會係全英語,果邊應該係意大利文、拉丁文多。

我都有客係意大利,英文流利嘅唔多,而且果邊生活費一啲都唔低。可以的話,搵多幾間比較下先決定。如果有親戚朋友係果邊會好啲,可以了解多啲,最怕係去咗黑店學校。

伯爵府

你女兒幾歲?你post寫你女兒的,同我女一樣,舊年簡科前也說希望將來工作做考古,不過她最後選了讀phy chem bio,我早兩天前問過阿女,她還有提將來也希望做考古,不過又説好喜歡她現在讀的科目,每次溫習做past paper也很開心,解決到d唔識的題目還很有満足感,所以我都係等佢過多一年,到時再算.

伯爵府

回覆樓主

如果經濟許可又安全既話一定支持,比佢見下個世界,最緊要佢認為值得,後生吾做等幾時

大宅

回覆樓主:

遅啲未要學埋拉丁文. 睇古籍容易啲

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

支持,後生要到外闖下先會大個

首頁
34567...9

尾頁

跳至