自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

cherrycwy 發表於 18-4-13 23:59
呢d問題好兩面,鍾意狗既人多數隻眼開隻眼閉,唔鍾意狗咪去告發佢囉,佢確係犯法。呢度好多人愛狗同樣好多 ...

對,無意思

複式洋房

回覆 Reema 的帖子

係咪好細隻狗仔先,細狗唔咬人就可接受

大宅

1minutelikedu 發表於 18-4-14 00:11
回覆 Reema 的帖子

係咪好細隻狗仔先,細狗唔咬人就可接受

點知佢咬唔咬人

寶石宮

2023年兔年勳章

Reema 發表於 18-4-13 12:31
回覆 Carsonbb0800 的帖子

好多野都好小事...就無問題....唔去守紀律既...都岩啦

珍珠宮

回覆樓主

真心覺得入袋狗仔乾淨過著鞋踩櫈小孩,靜過大聲講事非的c9,香過周身煙味的煙鏟。

大宅

Reema 發表於 18-4-12 18:21
我一路同佢同行,隻狗就個頭仔突出來。
臨入閘先推番個頭落去。。。
我覺得有D野明知唔可以,都咁高姿態做 ...

呢D咪死窮鬼自私精,沒錢又學人扮高尚,下次見到舉報佢,對佢仁慈,等於對自己殘忍

公爵府

回覆樓主

佢唔算高姿態 我唔會出聲 但會彈開幾丈遠

其實小巴巴士 比唔比帶狗上車架呢?

侯爵府

Reema 發表於 18-4-13 12:34
咁我都問...如果有一個人..對毛有敏感而...同一個車廂咁點呢?
敏感既人...係唔會估到....有人突破防線帶狗 ...

我有敏感㗎

禁止訪問

回覆樓主

侯爵府

那些花兒 發表於 18-4-14 11:15
即係可以係車廂食野飲野,如果冇影響到人?小朋友可以係車廂小便,如果佢阿媽用樽裝住,冇影響到人?
...

其實有時見到D人成日犯規堅討厭,有D又喺巴士食飯麵,有D又地鐵食飽,你話佢佢分分鐘惡過你,都唔知咩世界

男爵府

回覆樓主:

冇嘈就算鬼數

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

siuballball 發表於 18-4-12 22:34
我岩岩都想咁講,真係大部份外國既交通公具係容許寵物乘搭,英國更加可以比大型狗狗拖繩一齊搭火車,香港 ...

德國都係容許狗狗坐交通工具

別墅

Reema 發表於 18-4-13 12:34
咁我都問...如果有一個人..對毛有敏感而...同一個車廂咁點呢?
敏感既人...係唔會估到....有人突破防線帶狗 ...

你講開敏感,其實都未必避得哂,試過有同事周身痕敏感因為另一個同事件冷衫同抓毛外套都拈滿狗毛,呢鋪真係估你唔到

如果講避唔避到敏感,真係冇得講,我都試過比個OL啲香水攪到我鼻敏感發作由九龍塘打噴嚏打到過埋海仲未舒服返

咁當然,帶狗搭地鐵就冇灰色架啦,一定唔岩同違規。。
至於出唔出聲就另一回事,學呢到好多人講,食野飲水,其大味既野,係咪都一樣要出聲?

又講開又講, 我反而想投訴啲情侶車廂當眾攬攬錫錫打車輪 , 真心望到唔舒服

伯爵府

回覆樓主:

話時話,眼見好多鬼佬玩音樂行乞,佢有料我話之佢,但見好多揸流攤,根本是播出來扮手位仲要唔岩。有個在一區已揸流攤數年,日搵千幾,比咁耐機會佢都無改善,忍不住報警,再來再報。另一個見佢好hea,播緊音樂但連手位都懶郁,我本身行過但退後特登再望,佢即刻扮手位

想講的是除左大陸人,大把鬼佬混水摸魚,好多人就是以為鬼高人一等。

子爵府

pumpumpurin 發表於 18-4-13 23:32
香港而家更多問題係係包容變縱容...
倒不如改埋規則吧。

我只能說,以我的角度,如果對方的行為舉止是違規,但沒嚴重到影響我個人的任何利益,我會選擇沉默,我會視這些為包容,不是縱容。

以樓主所說的事件為例,主人已經盡最大可能不影響別人,雖則違規,但未至於嚴重,所以我包容。但日後假如這主人放膽了,不把狗放進袋裡,隨它到處跑到處嗅,如果仍沒人出聲,這就叫縱容。

每人心中都有一度尺,什麼算包容什麼是縱容因人而異。如果樓主選擇出聲pop主人,我也不會說她做錯,因她有這權利而那人亦有違規,只是對我來說有點小題大作,不近人情而已。

沒錯,遵守規則是公民責任,但我不想凡事都以"規則"去代表一切,非黑即白。我也有認識這些"規則"最大的人,但不會跟他們成為朋友,因為在他們身邊壓力很大,隨時做了一些自己也不知道違規的事,而被對方唱通街,大家理念處於不同世界。

子爵府

回覆樓主:

呀~我見有幾個jm都話咩鼻敏感/對動物毛敏感好慘呀如果搭車有人偷帶狗,咁外國台灣又合法帶寵物上巴士火車地鐵,係咪外國人台灣人係無人鼻敏感/對寵物毛敏感呢?

我覺得d咁公正嘅jm好好呀話犯例就係犯例,唔知佢地係車廂見到有人食野或者飲水,講粗口係咪都係即刻舉報對方架呢?

幾時先上到車.....

伯爵府

leungszeon 發表於 18-4-18 14:22
我只能說,以我的角度,如果對方的行為舉止是違規,但沒嚴重到影響我個人的任何利益,我會選擇沉默,我會 ...
比我都一定唔會出聲..好簡單, 影響唔到我。其實本來好多香港人都係咁...
但當一啲錯嘅事重覆又重覆發生, 變本加厲的話, 如果都仲係講緊包容,
咪同有啲人叫香港人包容內地人文化差異一樣, 接受佢地打尖, 隨處大小二便...

往往件事未嚴重就覺得要包容...到嚴重左就挽救唔到。
好簡單, 十年前我未見過有人抱住隻狗入商場..今天, 抱住隻狗影響唔到人就好似有權入...甚至連保安都唔會出聲。

如果呢啲叫時代進步, 我唯有放長雙眼睇下進步會進化到乜野地步。

珍珠宮

回覆樓主

我喜歡狗,但同意規舉就係規舉,作為乘客都應該遵守。如果有一天地放寛比小狗坐車我又唔反對喎

伯爵府

jeannietsui 發表於 18-4-12 22:21
題外話
好羨慕好多地方只要寵物入袋
就可以搭公共交通工具
喺香港唔使旨意,港人咁高尚

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

howmuch 發表於 18-4-12 18:23
呢d, 我不會理.

X2

首頁

尾頁

跳至