自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

男爵府

Monstereasy 發表於 18-8-23 00:08
我明白,同佢去街,我已經樣衰到無感覺
不過大左,今年十歲,佢行為改善左好多,我而家係驚遲 ...

我都 train 到完全唔顧身世,進入忘我既境界
唉,一關過完又一關,你都要加油呀

男爵府

BB防敏心得分享勳章

hk430 發表於 18-8-22 23:26
多謝你,但我地唔係香港住架
其實好想帶佢地回流,但一直都好卻步,因為好多人話香港呢方面支援 ...

香港的確唔全面,好似我地支援中心每區得一間,托管位又有限,我朋友嫁去挪威生左個A仔,有個導師可跟埋生活既流程,你介唔介意透露你係咩國家?

男爵府

suetfunglui 發表於 18-8-23 00:15
香港的確唔全面,好似我地支援中心每區得一間,托管位又有限,我朋友嫁去挪威生左個A仔,有個導師可跟埋生 ...

有人跟埋生活咁好
我地英國就無呢啲
我而家呢區叫好好支援,但二星入左學校之後,
就再無其他跟進,好似交晒俾學校搞掂咁,
學校係好好,但個醫療體系太overload,所以想排咩都等完又等

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

加油

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

加油

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

hk430 發表於 18-8-22 22:39
多謝你。
其實自閉小朋友同家庭係香港壓力會唔會好大?
我成日都好想帶埋佢地回流,

有得揀最好唔好回流,你地會仲難受。

地方細,你冇得抖氣仲辛苦。仲有好多路人係多管閒事,就算小朋友冇做錯野都會被評頭品足,做錯左就更加啦,呢度見唔少。

我朋友個女有其他健康問題,返左香港求醫後都係返外國長住,始終外國環境對小朋友好好多。

男爵府

bosch 發表於 18-8-23 01:16
有得揀最好唔好回流,你地會仲難受。

地方細,你冇得抖氣仲辛苦。仲有好多路人係多管閒事,就算小朋友冇 ...

咁都係,呢邊屋始終大啲,頂唔順出花園冷靜下都叫有個位。
而家香港厚多士太多,呢邊啲人比較relax
咁多年真係99.99% 既路人都係安慰同鼓勵,
當然有眼望望既時候,但好少出言不遜。
好多聽到我啲仔係自閉仲會同我傾幾句。
壓力應該比香港少

男爵府

BB防敏心得分享勳章

hk430 發表於 18-8-23 00:17
有人跟埋生活咁好
我地英國就無呢啲
我而家呢區叫好好支援,但二星入左學校之後,

香港醫療都差唔多,仲要樣樣訓練都要自己搵,又貴,政府既又難排,將來排宿舍更加難

男爵府

hk430 發表於 18-8-23 01:47
咁都係,呢邊屋始終大啲,頂唔順出花園冷靜下都叫有個位。
而家香港厚多士太多,呢邊啲人比較relax
咁多 ...

唔好回流,香港包容度好低,去clubhouse, 公園因為活動地方細,佢同人互動空間距離感差, 動作大撞到人,即使不停道歉比人指住鬧無家教都不少次。有兩次,只係high到,啲家長已經話要報警
所以去公園父母完全不能relax, 重緊張過平時,因為人太多,空間太少。

公爵府

hk430 發表於 18-8-22 21:58
多謝你地
我大星8歲,二星5歲。
佢地係自閉,所以無藥食。

針灸對A仔好有幫助
試下帶细那個去做。

男爵府

suetfunglui 發表於 18-8-23 07:38
香港醫療都差唔多,仲要樣樣訓練都要自己搵,又貴,政府既又難排,將來排宿舍更加難
...

其實你地講既宿舍即係乜?
俾佢地長住架?

男爵府

Monstereasy 發表於 18-8-23 07:48
唔好回流,香港包容度好低,去clubhouse, 公園因為活動地方細,佢同人互動空間距離感差, 動作大撞到人, ...

呢啲就係我既擔心

男爵府

yl88 發表於 18-8-23 07:57
針灸對A仔好有幫助
試下帶细那個去做。

我同星爸仲未接受到要按住佢黎針灸,
諗起都想喊,
仲要唔只做一次

珍珠宮

回覆樓主

我都係上得嚟多先知有時小朋友唔係曳,係身體有特別需要。所以學識對小朋友多忍讓。我唔知點幫你的小朋友,唯有希望將以上訊息散播,等多d人了解

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我仔係ADHD+ASD,完全明白有幾攞命

而家唸返佢細個d曳野,大家一齊笑
一路追佢一路拋物線咁wing我部相機入屎坑
在萬里長城跑到上pk
多次社交問題見老師(事實上全校校長副校老師社工EP連警察關係組madam我都識晒勁唔勁)

當時緊係嬲啦!試過有一野(真係一秒)唸過算數!失控到上車嚎哭

而家睇返,過眼雲煙喇!付出幾多收入幾多。唔好同人地比,最緊要自己果個有進步

加油啊!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

雖然慘過自己做,但下次不紡叫佢地自己抹/執!自己走去似杯冰水下左啖氣先。懲罰下兩隻馬騮負下責任,心理會平衡d

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

加油

男爵府

唔好煩我 發表於 18-8-23 08:17
我都係上得嚟多先知有時小朋友唔係曳,係身體有特別需要。所以學識對小朋友多忍讓。我唔知點幫你的小朋友, ...

多謝你,我其實明架,
其他人無接觸過呢類小朋友,
好難會明白個種感受。
佢地自閉,
我地做家長更想拉佢地出返黎呢個世界,
但係佢地學識點同地球人溝通同相處之前,
起碼俾個機會佢地去學,但我地又憑咩去要求人地幫我地既小朋友呢。。。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-8-23 08:20
我仔係ADHD+ASD,完全明白有幾攞命

而家唸返佢細個d曳野,大家一齊笑

你就好啦,捱過左。。
我成日諗,如果有個期俾我,
哪怕係十年,二十年,
都俾我知個終點係邊吖

子爵府

回覆樓主:

有無接受治療? 加油,媽媽一定會係最接納佢嘅人,但你一定係太攰所以先有呢個感覺。試下同家人商量,你可唔可以自己出去少少地抖半日,叉叉電。

首頁
34567...13

尾頁

跳至