自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

^—^ 發表於 18-9-2 13:32
自己就算揀錯,怨都係怨自己冇眼光,如果係父母安排要門當戶對搞成咁就真係好慘......
...

當初見各男家都有頭有面,啲仔又讀得書,名牌大學+專業人才,看上去都是正正常常,男女大家都是互有好感不是勉強嫁那種,啲女過了門後當初都好地地的,但隨著時間過就慢慢出現問題了。

千金們忍了又忍,真的忍到快要精神崩潰了才向父母講,父母的 feedback 最初還是忍下吧,到二女被暴打兩老才意識到事情非他們想的那麼簡單⋯⋯女兒們真的都很辛苦⋯⋯現在開始後悔當初如果讓女兒自己選老公,會不會比現在幸福

女兒本身都是豪門千金,嫁個門當戶對都不是求財,只是討個好看,代價真的很大

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主

恭喜樓主選擇正確

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Cara2006 發表於 18-9-2 11:24
係,有時真係話唔埋,個個結婚時都開心,但大把人二三十年後先出事。
我朋友嫁富三代,仔女已經入晒大學 ...

完全同意。
睇人唔會只係睇對方身家吧,
根本唔係 窮小子vs.富小子 咁簡單。
作為媽媽,
希望未來女婿有良好經濟基礎,
都是怕個女挨世界,
出於愛女之心。
無論點,
都恭喜樓主生活幸福美滿。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

greenpea 發表於 18-9-2 15:39
當初見各男家都有頭有面,啲仔又讀得書,名牌大學+專業人才,看上去都是正正常常,男女大家都是互有好感不 ...

豪門千金唔係三歲小孩,
就算父母介紹,
佢地都有權選擇,
衡量過對方種種條件才嫁,
過後相處有問題,
就是他們夫妻間的事,
我覺得不能怪她們的父母。

男爵府

leopak 發表於 18-9-2 14:49
我又覺得,睇自己咩家底喎!

如果,女仔係住開自置物業私人樓,而男仔只係同屋企人住租緊既公屋。

都係。
如果未嫁時住私樓,雖然唔係大富之家,但自己可以一個房。嫁咗,要同老爺奶奶住公屋,其實有幾多女仔會?
大家背景不同,可能根本不會一齊,更不會去到談婚論嫁。

男爵府

joyce209 發表於 18-9-2 00:04
當年結婚時家人極力反對,媽媽話要自殺,又話要斷絕關係。原因係有個富二代追我,我一意孤行選c6,c6當年係 ...

樓主,你本身家庭背景如何?

伯爵府

擊中盲點

yurijm 發表於 18-9-2 00:19
無意冒犯
不過好奇八卦問
當初又冇真係同富二代結婚

水晶宮

回覆樓主

原來呢度好多運輸太太

男爵府

yurijm 發表於 18-9-2 00:19
無意冒犯
不過好奇八卦問
當初又冇真係同富二代結婚

咁唔係既,樓主講緊家人反對,正路嫁 富二代家人都唔會反對

公爵府

greenpea 發表於 18-9-2 15:39
當初見各男家都有頭有面,啲仔又讀得書,名牌大學+專業人才,看上去都是正正常常,男女大家都是互有好感不 ...

大把人就算自由戀愛,個老公完全自己話事自己揀,婚姻一樣出現問題,一樣會有家暴發生。
戀愛婚姻除左要自己努力經營,有時真係講命水

greenpea    發表於 18-9-2 20:34

子爵府

回覆樓主

當年識c6 無業 ,住劏房,年紀都大唔少。
我真係戀愛大過天,愛情飲水飽

宜家恩愛如昔,生活無憂,有仔有女,有樓收租。比上不足,比下有餘。

不過第時同仔女講 ,都係搵d 有經濟基礎既好d,有時真係貧賤夫妻。

珍珠宮

聽爸講,佢有個中學女同學情況似樓主,同學阿媽想同學簡有錢仔放棄現有,自殺到入左醫院,個女同學好怕事,即聽媽話嫁有錢仔,多年後個老公破產,本身個男朋友就白田興家做左有錢人,女同學非常傷心,憎死父母,父母亦後悔當時咁迫個女

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

C.Humphrey 發表於 18-9-2 11:54
嫁個有錢好,嫁個無錢都好,最緊要係自己選擇,結果係點都無得怨

不過做阿媽既,都想個女嫁得好

但香港媽多數睇排面就用錢去衡量

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

greenpea 發表於 18-9-2 13:18
朋友三姐妹家裏有錢,選女婿條件只有一個:門當戶對

三位千金果然嫁給門當戶對的親家,爸爸媽媽都送上祝 ...

三姐妹都咁慘就...最好係家姐了

象牙宮

回覆樓主:

我都算,不過一直係阿媽反對,有骨說話,爸爸無太大意見!雖然無樓住公屋,但覺得而家係幸福既!如果跟以前果個都幾大鑊,個爸爸自己開公司,個仔要返去幫手生意

珍珠宮

2024年龍年勳章

Cara2006 發表於 18-9-2 16:04
都係。
如果未嫁時住私樓,雖然唔係大富之家,但自己可以一個房。嫁咗,要同老爺奶奶住公屋,其實有幾多女 ...

正常,竹門對竹門,木門對木門。

私樓出身既女仔,如果婚後同62,99一齊住公屋
相信女方父母會反對,居住環境擠迫,實有磨擦
如果話無問題,即係自欺欺人。

其實覺得富二代,婚姻好多時係門當户對。
政治婚姻亦有,普通人唔易入門。

如果後輩問我意見,我會叫佢揀佢有經濟基礎既。
邊有禁多真愛丫,最緊要生活有保障。

如人飲水,冷暖自知

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 18-9-2 18:12
三姐妹都咁慘就...最好係家姐了

但其實家姐內心都好 dry,做女人個個都想個老公錫

但佢咁同嫁個太監有咩分別,都係金玉其外 only,有幾空虛自己知

別墅

回覆樓主:

眼見既富2代,不論男女,身邊都有個超級受得氣既另一半.

寶石宮

greenpea 發表於 18-9-2 20:39
但其實家姐內心都好 dry,做女人個個都想個老公錫

但佢咁同嫁個太監有咩分別,都係金玉其外 only,有幾 ...

好過三妹,生仔機器

琥珀宮

回覆樓主:

命水

首頁

尾頁

跳至