自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

近十年8年多返人早婚,70後仲係要儲夠錢先敢結婚生子女,而家一來多左人有父蔭,唔係就豁出去,一早生完4x仲可以再開始

男爵府

hebesiu 發表於 19-2-7 09:57
呢排新年 , 街上一家大細 , 見到有部份家庭既父母都好年輕 , 望落 2中-2尾 , 小朋友都 3-4 歲 . 咁即係 2頭 ...

識人4十幾歲才結婚生仔,之後離婚姻場
與智者為伍 與善者同行

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

怪獸青BB 發表於 19-2-7 10:10
要生小朋友梗係要趁年輕,生完你先會發覺25同35原來真係差好遠

絕對同意,自己30果時先生小朋友,而家3x嘅,對比起身邊20頭就生果啲,真系相差太遠啦

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

廿幾歲係正常好不好。
女人最佳生育年齡。
冇本事或者未搵到合適的人冇辦法咋。
利申,我都三十幾先生個女,我不知幾想廿幾就生。

男爵府

當下個刻覺得對方係對的人就夠了反正永遠唔會知下個係更好定更衰嘛

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

揀錯人同年齡無關,幾十歲同樣可揀錯人

我自己也算年輕結婚生小孩,但未婚前已拍過好多次拖,更清楚了解自己要d咩...同揀咩對象成家。

珍珠宮

呢排新年 , 街上一家大細 , 見到有部份家庭既父母都好年輕 , 望落 2中-2尾 , 小朋友都 3-4 歲 . 咁即係 2頭 ...

而家普遍人保養好,望似20中至尾,好可能三十出頭,細路三四歲好正常。

翡翠宮

You Are So Funny

珍珠宮

sweetcandychan 發表於 19-2-7 12:09
我同你情況差唔多,其實讀書時已拍緊拖,大學畢業都已經22歲,之後出黎做野,事業剛開始唔諗結婚住,想儲 ...
雖然我們都27結婚,但我係舊同學圈子中係遲婚,親戚圈子中係早婚,你就朋友圈中早婚,我們都係27,但早遲定義就各不同,哈哈

你生左小朋友未呀?我29生左阿女

我同事的大學同學,覺得佢好特別,當時人考完a level 的暑假去簽紙結婚,答應家人讀完大學先補擺酒,到佢考畢業試時,已經努力做人,到大學畢業典禮時已經見肚,索性不如百日宴同婚宴一齊擺,女方畢業後無搵工,學習做ftm

子爵府

幾多歲結婚生仔唔係問題,問題係結婚生仔果時定性未者。認定左我唔覺得有乜問題。

我唔係早婚,但亦唔算遲婚。小朋友就自然地有

珍珠宮

我覺得23歲打後,如果有經濟基礎,思想成熟,結婚冇問題。

20歲前結婚嗰啲就真係難被社會接受,一般都會比人與低學歷標籤。

大宅

我覺得早結婚唔係問題,有錢同唔好太依靠爸媽幫忙,能夠獨立就可以。
反而29 30結,會唔會係因為趕住結婚求其嫁呢?(當然唔一定係咁)
我自己將會27歲結,我覺得完成學業儲幾年錢買樓一齊住幾好。
如果太早結未有首期要租樓住儲唔倒錢。

水晶宮

回覆樓主:

又黎!樓主新年放假好寂寞?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

30先結婚又能肯定找對人嗎?人人都唔同,他們覺得幸福咪得囉!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

油麥麥 發表於 19-2-7 10:19
我自己都係早婚!常常聽到人講 : 「點解唔拍多幾個?慢慢揀唔使咁早結!搞大咗肚?..........」,真係好討 ...

agree, 唔明樓主點解會有咁既想法,對的人冇話特定歲數出現,人地拍幾多次拖,我地又唔知,就算初戀就結婚,咁又點呢?每個人有自己的思想,點解要加落別人身上。廿幾歲結婚好正常,16歲結婚就話思想唔成熟姐。
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

咁又唔可以咁講
20會揀錯對象,30都會,40丶50丶60丶70都會。
這是命運。
你20未拍過拖,是命。
好多人去到40丶50⋯都冇姻緣。
亦好多人十幾歲已經好有桃花運。

我識有人19歲已經第一胎,20歲第二胎。老公愛錫,生活美滿。

所以,都是命運安排。

Poyau    發表於 19-2-7 22:44

水晶宮

有緣份、有經濟能力,當然早供樓早婚早生仔啦!時間好快過,當40歲是分界線,早生仔早供樓那批,隨時樓已差不多供完,仔女都起碼十歲八歲啦。如40歲才開始結婚買樓生仔,咁有排捱啦。

男爵府

個樣似2廿幾啫,實際可能3X,4x, 而加d人保養得好好

琥珀宮

回覆樓主:

下,再搵下?好多人拖拖下三十歲先後悔,啱就啱,唔啱就唔啱,緣份無分年齡囉

首頁
34567...13

尾頁

跳至