自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

公爵府

cyyiu 發表於 19-3-4 00:46
樓主,我覺得你想講嘅重點唔係朋友嘅小朋友要著二手衫,而係佢攞緊人著數!
...

我都唔知算唔算攞人著數
我自己本身都比二手衫或玩具比人
我認同 用很唔好浪費 有人要 就更係好
唔比佢我都比其他人

但 佢攞完好開心咁話有多餘錢買名牌
回想之前佢好多時都會貪呢類小便宜
如 車出車入 朋友間一有人free 即排咁
闊佬自己慳人地(包括自己仔女)
我唔太認同咁做野法

公爵府

adaho123456 發表於 19-3-3 23:23
呀女細時我都係買花園街嘅衫佢著到大,有時花園街d衫質地重外表重靚過有牌子果d。
...

都係嗰句 父母自己都係著花園街的話
我唔會有咁的感覺

我細個屋企都窮呀 都用二手野
我唔覺有問題 大家一齊捱
我父母都係好慳的人

呢個case 係 對自己唔慳 但對小朋友就好慳

公爵府

anna59 發表於 19-3-3 23:11
回覆 Ol0314 的帖子

咁又吾會喎

所以我咪覺得厚此薄彼
當然 你可以話 錢係父母揾
點到仔女話事
我洗晒係自己上都得
只係我個人唔太認同

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

做個靚太 發表於 19-3-3 21:27
咁樣講,對小朋友都係一種教育,想要就要自己賺錢買~
巴菲特都會自己兩公婆坐頭等,仔女坐經濟位~
其實好睇 ...

巴菲特呢類老外嘅教法,聽落唔錯,但將來佢哋有心理準備仔女搭飛機自己坐頭等,父母坐經濟或AA,但無幾個中國人有呢種心理準備

男爵府

Ol0314 發表於 19-3-3 17:10
係。感覺都係用係仔女身上。
我明白父母賺錢唔係必然將佢放係仔女身上。
但慳仔女的日用品而用係自己的奢 ...

"但慳仔女的日用品而用係自己的奢侈品上
感覺唔太好"

我都同意。但事實上,真係有啲父母慳子女而奢侈自己嘅。咁呢啲係個人選擇,將來唔好怨仔女點解對自己孤寒。

別墅

回覆樓主:

錢唔一定洗晒0係小朋友身上先叫好媽媽.

公爵府

Ol0314 發表於 19-3-4 01:25
都係嗰句 父母自己都係著花園街的話
我唔會有咁的感覺

你朋友有無唔捨得買嘢比仔女食?
佢自己食好嘢,個小朋友食cheap嘢?
有無唔帶小朋友去玩?唔捨得買書比小朋友?
會唔會只係慳某啲方面咋?

公爵府

屠龍女皇 發表於 19-3-4 02:53
錢唔一定洗晒0係小朋友身上先叫好媽媽.

同一道道,我自己用名牌手袋,但又無買番一個比我阿媽,我算唔算係不孝女?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

冇所謂啦.

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

stkyo 發表於 19-3-3 13:29
怪就唔怪,每個人價值觀唔同,佢可能覺得小朋友大得快,唔駛著咁好掛。。。

好似我表哥兩公婆,搵好多錢, ...

所以買到過千萬既樓嘛

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

睇下邊類啦。
我大仔d衫會留比細仔,每當細仔岩著時,佢會好興奮,話可以著到哥哥既衫跟住見到哥哥靚衫,又會同哥哥講定第日比佢著。
我細仔就一半一半著2手同全新,之後新淨果d我又留比我老友,我老友環境好過我好多ga....佢b著我仔舊衫係稱身既。我覺得執到就執,無咩所謂。

不過老公有個富貴親戚,自己全部靚野,d仔唔靚同2手都算,係唔岩身呀,又窄又短真係睇到唔舒服

珍珠宮

stkyo 發表於 19-3-4 02:04
巴菲特呢類老外嘅教法,聽落唔錯,但將來佢哋有心理準備仔女搭飛機自己坐頭等,父母坐經濟或AA,但無幾個 ...

咁外國嘅家庭,好多真係AA或者仔女長大係顧掂自己先,父母嘅責任已完,無欠你嘅~
我比較認同尼種~

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

做個靚太 發表於 19-3-4 07:21
咁外國嘅家庭,好多真係AA或者仔女長大係顧掂自己先,父母嘅責任已完,無欠你嘅~
我比較認同尼種~
...

外國家庭係架,不過我估呢度大部分唔多buy呢套,見久唔久就有post講,由細到大同自己個小朋友洗腦,將來一定要比家用,唔係為錢,係責任感

珍珠宮

stkyo 發表於 19-3-4 08:50
外國家庭係架,不過我估呢度大部分唔多buy呢套,見久唔久就有post講,由細到大同自己個小朋友洗腦,將來一 ...

笑左。。。你怕唔怕俾人圍架~
不過放心,我撐你架!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咁我覺得冇乜問題..
小朋友真係大得好快...
我試過10月買長袖褲褲比我仔...
12月已經唔岩著
如果可以...我都想執2手衫比仔仔著...

買名牌...自己比得起..我覺得冇所謂....
小朋友執2手衫...慳果DD..我唔覺得會夠錢買名牌...
除非小朋友唔著2手衫時...件件都係名牌童裝...
如果唔係..其實唔存在慳仔女...豪自己....

再講...小朋友根本唔駛比咁多享受佢地..
未識搵錢的...父母提供得太好...
將來佢地搵既錢..提供唔到原有享受...
佢地重辛苦...
所以小朋友平養就好...

水晶宮

我覺得都要在小朋友懂事的時候說明,點解要小朋友穿二手衣物。例如減少浪費,為環保出力,錢用在更重要的地方。我身教小朋友是老實,我話新年幫你儲利是,每月入錢比仔女,全部有晒證據,有戶口本有數字。要教,點解媽媽要懂無謂野的支出。校服因要日日穿,故每類買2-3件;反而出街衣服少。如有人比二手,我都問準仔女能否接受;太殘我會拒絕。
但是我在飲食、醫療、住,教育、不會節省。我都是很節省自己無謂開支的。

水晶宮

父母錫就得,買咩衫比細路,帶唔帶佢食唔食好嘢,呢d好難每樣計。

水晶宮

Ol0314 發表於 19-3-4 01:22

我都唔知算唔算攞人著數
可能大家價值觀不同、我很鄙視那類豪自己但刻薄家人的人。
例子:有人買勞表幾皮野,但不捨得盡力醫個仔發展遲緩。
有人成日旅行,但不捨得幾千元買書比細路,仲想盡計騙津貼。

男爵府

生黎做乜啊,慳仔女闊路自己

子爵府

我自己雖然唔會比小朋友着二手,不過其實我覺得幾好,夠環保,所以小朋友唔啱着都會儲埋俾人

首頁
34567...9

尾頁

跳至