單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

siu_yan0308 發表於 19-4-30 01:14
唔洗客氣,宜家我中意既人有麻煩,我都唔知應唔應該幫佢
另外你真係要加油,自己小朋友要由自己保護,知道嗎?
...

知道呢,我會努力
每次分別都諗緊自己做錯乜累到個仔咁

大宅

Matthewkiwi 發表於 19-5-4 02:27
回覆 jimk 的帖子

加油号,小弟都岩岩做左單親爸爸,呢排行屍走肉咁,但為左個女,我要捱過去 ...

大家咁話,共勉之!

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

仲後生,真係錫仔仔就爭佢返黎啦,單親唔一定唔開心!我兩個女比以前開心左,加油呀

你要樹窿我可以聆聽架
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

goosema 發表於 19-6-16 19:16
仲後生,真係錫仔仔就爭佢返黎啦,單親唔一定唔開心!我兩個女比以前開心左,加油呀

你要樹窿我可以聆聽架 : ...

多謝你先,條路真係難行,有時會好迷失

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jimk 發表於 19-6-18 22:18
多謝你先,條路真係難行,有時會好迷失

明既! 我ex都係有小三而同我分開

唔好諗返轉頭,你會無咁辛苦。 佢出軌只係大家緣盡左。 加油吧
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

goosema 發表於 19-6-18 23:03
明既! 我ex都係有小三而同我分開

唔好諗返轉頭,你會無咁辛苦。 佢出軌只係大家緣盡左。 加油吧

而家係煩個仔既事,好無助

珍珠宮

jimk 發表於 19-6-18 23:52
而家係煩個仔既事,好無助
大家係過來人,煩個仔咩事?

民房

回覆樓主:

我都單身差不多7年,寄情工作努力揾錢,假期多陪亞仔。小朋友大個會明白到時佢可選擇跟邊個。

珍珠宮

正確,大家釋放些正能量出來啦...
唔好成日話自己辛苦,我們係大人來的,辛苦係值得的...
而且呢個版....都係單親....即離了婚,有小朋友的...我們經歷到,你們也可以的...爸爸媽媽,是但一方都苦的,,睇你用咩態度去面對.
我們也要工作...TAKE CARE小孩,做家務...COOKING等...

大宅

Macusmama 發表於 19-6-19 08:51
大家係過來人,煩個仔咩事?

離婚令果時寫一至五跟前妻,星期六日就係我
而佢星期一至五唔比我去搵個仔
而黎緊暑假了,我想仔仔一半時間跟我,我可以嗎?應該點做
而家我好難知仔仔既學習情況

大宅

Macusmama 發表於 19-6-20 13:43
正確,大家釋放些正能量出來啦...
唔好成日話自己辛苦,我們係大人來的,辛苦係值得的...
而且呢個版....都係 ...

多謝你既正能量
果時離婚無好好爭取個仔返黎,怕對仔仔太大影響,誤信左前妻,點知前妻掛住去溝仔,個仔湊到越黎越瘦,發展遲緩,又要去做訓練 follow up...唉

珍珠宮

jimk 發表於 19-6-20 20:05
離婚令果時寫一至五跟前妻,星期六日就係我
而佢星期一至五唔比我去搵個仔
而黎緊暑假了,我想仔仔一半時 ...
你放鬆D...不要太緊張,太緊張令自己情緒唔好...

其實你可以好好地同前妻商量下的,也同社工商量下...但你可以成個暑假FULL TIME陪佢嗎?

珍珠宮

jimk 發表於 19-6-20 20:09
多謝你既正能量
果時離婚無好好爭取個仔返黎,怕對仔仔太大影響,誤信左前妻,點知前妻掛住去溝仔,個仔湊 ...
如果你們關係不差的,可以同佢商量,再唔係同社工提出呢個POINT"發展遲緩"...

爭取多D見個仔...

大宅

Macusmama 發表於 19-6-21 09:33
如果你們關係不差的,可以同佢商量,再唔係同社工提出呢個POINT"發展遲緩"...

好迷茫,佢唔肯去

珍珠宮

jimk 發表於 19-6-27 13:17
好迷茫,佢唔肯去
相信要揾個中間人去大家坐一起傾...如果你老婆完全唔傾,揾佢父母勸下了...

別墅

jimk 發表於 19-3-16 20:59
單親爸爸,已經單左成兩年多,成日情緒低落,又會諗返起果時前妻出軌既事,前妻都成日唔理個仔,掛住出去識 ...

30歲仲好後生,前面仲有好多好野等住你
小朋友3歲,岩岩讀K1,得閒多d打去學校問老師小朋友的情況,因為果陣我小朋友都係去做果d評估,跟住醫生就話佢有少少偏向自閉,又唔講野,後尾K1後期keep住問幼稚園老師,老師話完全唔覺佢有社交問題,老師話佢地日日都對住個小朋友,反而醫生幫你做評估淨係見果一陣,好難判斷到,結果依家我小朋友已6歲,準備升小一,講一句頂你10句,去邊到學野都識到朋友仔~
所以唔駛擔心,俾d時間小朋友,慢慢黎
如果可以搵社工約埋前妻傾下,睇下可唔可以拎返撫養權

大宅

kayanmama 發表於 19-7-16 00:18
30歲仲好後生,前面仲有好多好野等住你
小朋友3歲,岩岩讀K1,得閒多d打去學校問老師小朋友的情況,因為果 ...

我而家只希望個仔好好成長就足夠
我會盡量忍讓下
而家都有keep 住幫仔仔上堂訓練,希望佢大過可以有改善進步
只係而家成日好掛住個仔,同埋覺得生命中有啲遺憾...
我前妻精神應該有問題,佢屋企人都有懷疑過,不過佢係政府工,唔肯睇醫生,驚有紀錄
我又無辦法證明到...
所以...都幾無耐咁

已刪除用户

珍珠宮

jimk 發表於 19-7-19 23:01
我而家只希望個仔好好成長就足夠
我會盡量忍讓下
而家都有keep 住幫仔仔上堂訓練,希望佢大過可以有改善進 ...
揾社工傾下。。。到時可能取回子女撫養權呢。。。叫社工叫你前妻去CHECK,如果唔係無左撫養權

複式洋房

jimk 發表於 19-3-16 20:59
單親爸爸,已經單左成兩年多,成日情緒低落,又會諗返起果時前妻出軌既事,前妻都成日唔理個仔,掛住出去識 ...

你現在處於人生中陰影裡面
但你要知道
陰影也是人生中一部分
人生就是這樣起起落落
你要學會接受現實
不管自己過再落魄
只要你不放棄
那一定會有揚帆的一天
加油,努力突破自己

首頁

尾頁

跳至