自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Gisele 發表於 19-4-15 15:27
幫學校接待一個交換生,包食包住包玩兩個禮拜,我地係義務,斗零都無收。黎之前,差不多將間客房重新裝修 ...
無家教
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

珍珠宮

starrymama 發表於 19-4-15 16:04
(1) 可能個學生冇留意。

(2) 點解要提供8達通?

同意。

樓主真係做多好多野,又唔知樓主有無一早同交換生講規矩、八達通點用。

樓主真係一廂情願,個交換生又唔識規矩。雙方都有責任

wyl    發表於 19-4-15 17:18

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

樓主都係因為之前個家人對自己個仔好,所以將心比己,去對番呢個交流生好,但奈何換咗呢位咁既交流生。
有冇得同學校反映吓?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

真正文化交流

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

咁冇家教、咁冇禮貌,根本就唔應該做交換生
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

大宅

longsky 發表於 19-4-15 17:15
樓主都係因為之前個家人對自己個仔好,所以將心比己,去對番呢個交流生好,但奈何換咗呢位咁既交流生。
有 ...

學校無比任何指引,學你話齋,係因為之前個另一家人對自己個仔好,所以將心比己,去對番呢個交流生好。所以無得反映。
Xxxxxxxxcc

大宅

樓主可以接待左個公主王子,而家D細路好醒目,見到張八達通任用真係唔會同你慳,如果有下次比張用完再增值嘅八達通就夠,飲食方面和平常一樣也可以,只會臨走前最後一日帶佢去食餐buffet就算

侯爵府

我明白樓主都係希望尽地主之誼,
就算比埋交通費都冇所謂,只希望對方住得開心.
不過對住呢D不懂感恩冇分寸又冇家教的人,
真係不用那麼好了.
只提供返基本需要,一張普通八達通(叫佢自己增值)就可以了,
最多豪多一餐farewell 比佢.

大宅

唔明為何要俾8達通佢囉?!

大宅

比我係樓主,我會馬上報失張8達通。

大宅

Gisele 發表於 19-4-15 17:20
學校無比任何指引,學你話齋,係因為之前個另一家人對自己個仔好,所以將心比己,去對番呢個交流生好。所 ...

其實當初你俾張自動增值嘅八達通卡俾佢心入面諗住佢會點用?用幾多?你有冇同佢講張卡有幾多錢,會自動增值,最後邊個找數?

大宅

比得八達通佢就預左佢用,亦一早同佢講可以用來搭車、買飲品小食,一曰幾十蚊我地唔介意喎。但係點解搭車、買飲品小食可以曰曰嘟走250蚊? 就係貪心兼無品。
Xxxxxxxxcc

男爵府

Gisele 發表於 19-4-15 15:27
幫學校接待一個交換生,包食包住包玩兩個禮拜,我地係義務,斗零都無收。黎之前,差不多將間客房重新裝修 ...

即刻停左8達通自動增值啦!由而家到佢走食返普通野就算!

琥珀宮

meinatmn 發表於 19-4-15 15:53
其實樓主自己有責任囉,我諗你會知呢類嘢係包咩嘅,但你好似想比人感覺好好客咁,咩都包,你無節制,人哋又 ...

我覺得樓主自己好大責任,唔識做,尤其比有自動增值既八達通,根本縱容個學生大洗!有d人提議最後一1日收番佢八達通洗咗既錢,亦不合理,就好似賭場不停比錢人賭再之後夾人要屋企人還錢咁

可以立即收番張八達通,老實講同佢講唔expect 佢用於交通之外,而家不再提供,根本唔洗再同佢客氣,直情教訓佢。

starrymama    發表於 19-4-15 17:40

大宅

佢以為每日有$250俾佢洗,唔用就笨啦咁呀,好貪心

子爵府

Gisele 發表於 19-4-15 17:26
比得八達通佢就預左佢用,亦一早同佢講可以用來搭車、買飲品小食,一曰幾十蚊我地唔介意喎。但係點解搭車、 ...

你發現咁嘅情況之後,點處理? 有冇cut咗佢……

大宅

Gisele 發表於 19-4-15 17:26
比得八達通佢就預左佢用,亦一早同佢講可以用來搭車、買飲品小食,一曰幾十蚊我地唔介意喎。但係點解搭車、 ...

最模糊就係呢d做法,好似d 男人俾張附屬卡d(出面嘅)女人咁,講真d 女人梗係想碌max 喇,但又會驚個男人會唔會唔高興收返張卡咁,所以要估估下,不斷冒險試底線。

樓主根本自己製造個問題出來。

想豪爽俾零用錢個學生(雖然我唔知點解要咁做,但我諗樓主實有佢自己嘅理由掛),就咁一次過或者每星期俾cash 佢埋得囉,自己去增值八達通又好,買零食,包包,叫雞又好,起碼佢花得痛快放心。

而家樓主咁啱遇著個好放心咁用盡張八達通嘅學生,跟住叫救命。就好似嗰啲女人碌咗幾百萬卡數跟住個有錢佬鬧佢貪錢一樣。

starrymama    發表於 19-4-15 17:42

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我朋友成日叫我做host family
現在不會諗

首頁
34567...11

尾頁

跳至