自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

吾會因為分數打仔,只會哦佢.
更加吾好講兜把星,做吾出!

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我以為依家家長吾會用打黎教仔

珍珠宮

hfl2000 發表於 19-4-16 01:28
打手板打patpat都仲接受到,但真係千祈唔好兜巴星囉... 我有個朋友都可能因為咁而自細就有耳疾問題. ...
好明白你朋友的感受,有時爸講野我聽吳清楚,佢仲特登升多我幾巴,鬧我點樣聽野,聽吳清就要打到聽得清為止

大宅

jesswu 發表於 19-4-15 20:55
朋友阿仔考得60幾分(小二),睇住佢兜巴星個仔
當時我本能反應抆開個小朋友(驚佢再揼)
比佢鬧我:你 ...

小朋友心底深處已經傷害,打係吾會令成績好!因為心中已有恐懼有壓力,父母要用樂觀態度、愛心耐性了解佢係答題上面錯邊啲題目,要讚佢答啱嘅題目
將心比心,番工做吾到業職比老闆兜巴星有咩感覺,如果只係全職家庭主婦,小朋友成績差俾個老公兜巴星又咩感覺
樓主你嘅行動係岩,同時要比多D支持小朋友,多D勇氣自己

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

mysterious22 發表於 19-4-15 21:04
平時唔會阻人教仔,但接受唔到兜巴星

AGREE
仲要在外人面前都咁打法, 返到屋企打得仲金。
戥個小朋友可憐。

我小朋友有讀障, 好多時都得幾分 , 甚至0分回來。
我從來都唔會因為佢成績差而打鬧佢, 每個小朋友能力都唔一樣, 如果佢係因為懶, 成績差, 要好好教導。如果係能力不及, 佢自己都好挫敗, 何苦仲要怪責佢?! 應該諗吓點樣幫佢, 而唔係打鬧。
我認我多事, 如果呢個媽媽係我朋友, 我會苦口婆心勸佢, 即使最後佢嬲我, 唔彩我, 冇朋友做都好。
勸佢, 唔止係為佢, 係為個小朋友, 我接受到小朋友成績唔好, 但我接受唔到小朋友過一個悲慘既童年。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

chkkkkk567 發表於 19-4-15 23:57
我小朋友成日唔合格,我係咪要打死佢呀!我最多都係鬧兩句咋!叫佢下次努力!
...
好彩你個仔係你個仔而吳係樓主朋友個仔,否則小朋友變左第2個臨臨啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章

佢生個天才出黎咪唔洗考60幾分囉! 痴線!

大宅

我仔小一第一次考試,listening 唔合格,我心裹其實好嬲,點解咁蠢,會唔合格架。
但我都忍住,仲要好好脾氣問佢點解會咁架,同佢講下次再努力d, 目標60分好唔好?之後,每星期同佢做一個listening 既excerise, 到第二次考試就拎100分啦。
小朋友應該鼓勵佢,出手打仔唔覺得work, 我細個成日俾人打,打完都無進步過。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

我無因為學業而打,因為知道佢哋都唔想低分。但坦白講因佢哋故意發爛渣而星過佢哋,確實火遮眼起上來真系會打左先。
相信樓主朋友嬲完個仔都會明白,樓主當時祗系想保護小朋友同佢而非阻佢教仔。

伯爵府

考得唔好要分析,指出問題而唔係打仔,俾我都會護住個小朋友

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

小二, 仔, 考試6X分, 咁似我嘅, 哈哈~
我仔都以為我會鬧佢, 我話: 媽媽唔會鬧, 知你自己攞依個分數已經好傷心, 大家一齊努力下次要進步。
背景: 平時考試有80分以上, 今次考試阿仔係有溫書, 雖然只係hea溫(我放手俾佢自己溫), 但課文生字係識串, 文法都識。試卷派回家, 我睇完, 發現多數都係careless mistakes, 重點錯在閱讀理解, 因為文章不懂, 全錯咁滯。所以之後要加強課外閱讀。

打罵沒有用, 不如研究如何進步更實際。

水晶宮

LittleRoxie 發表於 19-4-15 21:03
我完全明白你.....朋友
我成日講如果有一天,我上咗蘋果頭版
大家唔駛驚訝,得閒入來探監就可以了

我都好明

水晶宮

LittleRoxie 發表於 19-4-15 21:03
我完全明白你.....朋友
我成日講如果有一天,我上咗蘋果頭版
大家唔駛驚訝,得閒入來探監就可以了

不過我冇打,係好嬲,知唔係材料冇得救

伯爵府

2024勳章

c.vieri 發表於 19-4-15 20:59
最多鬧下就夠啦,仲兜巴醒好傷自尊

呢樣真係的

子爵府

哈哈︳我真是會忍到WO,成綪重要得過仔?我同個仔講過,你成綪點是你的事,只要你自己負責,因為你的將來是你自己,我不會要你養,但你要自己養自己。除了自己面子,我完全看不到點解要打。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

象牙宮

回覆樓主:

你點知人地小朋友平時點讀書?有d真係唔肯讀書補習做功課,而唔係無能力喎,火遮眼唔知點教咪打!小朋友有d都好有性格架

侯爵府

我忍得手
我只求合格
初小我想佢地開心多d

子爵府

無話可說 發表於 19-4-16 13:10
你點知人地小朋友平時點讀書?有d真係唔肯讀書補習做功課,而唔係無能力喎,火遮眼唔知點教咪打!小朋友有d都 ...

所以我冇比意見,所謂一家唔知一家事……
我衹係本能抆開個細路……

子爵府

如果我朋友係我面前兜巴星佢小朋友,我都會stop 佢。

首頁

尾頁

跳至