自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

李家承 發表於 19-5-8 10:03
問題係。。。。工人來港不是打工嗎? 借錢?

吾借,應該會走佬。有田,佢都吾洗做工人la.
另外,吾抄吾洗比長服。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

借完走佬咪大鑊
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

公爵府

李家承 發表於 19-5-8 11:37
朋友心是想借,由第1次叫佢唔好借都借左已經知,當時已經心諗,借左1次比佢之後有排借。

朋友就係覺得佢 ...

借嚟應急唔係太多會借俾佢,屋企個姐姐試過借錢俾佢家姐做手術,我哋有借,佢亦按時還晒。但係借嚟買地喎……,呢個理由真係好牽強,嚟香港做左咁多年都儲唔到錢?

侯爵府

環保接龍勳章

早排朋友嗰姐姐問財務錯錢,
俾埋PASSPORT財仔低押,
朋友以為佢俾財仔呃,
叫老公揾多兩個大大隻既男友人上財務, 諗住講數
點知用唔著, 原來財仔係正當財務公司,
有單有據, 之後, 朋友幫佢還咗錢, PASSPORT朋友KEEP返,
借既錢係薪金扣返.
財仔D人都講, 姐姐既思維同香港人唔同,
佢地借錢係諗住唔使還,
姐姐借咗3個月, 一期都無還, 利疊利, 咪還極都還唔完.
樓主叫你朋友唔好借, 姐姐一定無錢還+留大堆蘇州A先走.

寶石宮

2023年兔年勳章

李家承 發表於 19-5-8 11:38
我朋友唔想工人問財務借錢,費時有人上來追喎

亦有可能係財仔借爆咗 才問僱主借

大宅

李家承 發表於 19-5-8 11:38
我朋友唔想工人問財務借錢,費時有人上來追喎

其實佢係出面借左你都唔知,佢借呢筆可能就係用黎還財仔

珍珠宮

Poyau 發表於 19-5-8 14:52
亦有可能係財仔借爆咗 才問僱主借

我嘅經驗正正係咁樣。問得僱主借 46000 咁大咬,出面未爆煲都不遠矣。樓主記緊提朋友鎖好財物添

珍珠宮

畀面勳章

我試過借兩萬, 最後都係走佬.

伯爵府

一定唔借

珍珠宮

回覆樓主:

我以前個姐姐間吾中會借糧,做吾夠一年已經幾百、幾千咁借,每次第二個月會還,但有次借成1萬蚊,我同佢講吾好以為先生太太好有錢,太太都有壓力,兩個月係我底線(佢做緊嗰個月嘅人工+完約機票+補假,條數差不多,吾怕佢吾還),之後佢都無再問我借大數,最多1、2千。

你個case,續吾續約?我會睇返小朋友自理能力,如果小朋友自己搞得掂,無姐姐又何況?最多自己辛苦啲,屋企污糟啲,吾好俾姐姐以為無左佢吾得。

禁止訪問

珍珠宮

bobosweet 發表於 19-5-8 13:52
風險太高, 佢做左4年都買唔到田地嗎? 有好多都已經可以買田買地起新屋! HK$46000, 要還年半先還完, 萬一放 ...

就算無借錢,放大假一去不返都大有人在,我媽就遇到兩個,連agent都搵唔到人

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

一定唔借唔續約,呢D分分鐘錢到手即消失

侯爵府

2024年龍年勳章

我唔會借~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

唔借, 咁大條數
放下自在

侯爵府

李家承 發表於 19-5-8 09:58
幫人問,工人9月約滿,完了第四年,
前多天,她問要否仍續約⋯⋯?
她問能否借錢?HK$46000,每月會還$2500 ...

畢數對工人黎講太大,一定唔借,借左好大機會走佬

公爵府

唔借。我係day 1入門嗰刻已說明不會借錢既僱主同時如果工人借錢令我有麻煩都會say byebye!
仲要借成四萬六,足夠我唔續約,俾agent費再請過,同預繳服務一樣,你都出曬十個月既人工,佢表現得唔好,你都無佢符。

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

唔借,我同事的工人,可以唔接放學,自己的物品全部唔要,突然間走了,銀碼咁大,佢突然走回家,你可以怎樣追?

男爵府

如果借完辭職你追吾到,吾會借

首頁

尾頁

跳至