自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

琥珀宮

yuyueng 發表於 19-5-30 22:15
我自己印象中阿仔讀K班同小學時,D文具成日都唔見,我真係成日買好多好靚好貴既文具比仔用,因為我想佢做功 ...

講到好似引人犯罪咁
不過細個嘅小朋友攞人野唔出奇,但三年級應該識得分別
但你講得都有道理,正如成屋手袋靚衫就唔想再買一樣

男爵府

chau2000 發表於 19-5-30 17:26
係咁嘅…我知道個女自小就貪念好重,讀k個時,不時都攞其它同學嘅野返黎,我不停地講道理,勸說,要佢歸還 ...

你可以張問題私訊比何基祐, holly auyeung ,ken sir 等等……睇下有咩幇到你

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

mandy952 發表於 19-5-30 22:30
講到好似引人犯罪咁
不過細個嘅小朋友攞人野唔出奇,但三年級應該識得分別
但你講得都有道理,正 ...

所謂工欲善其事 必先利其器嘛。

伯爵府

pumpumpurin 發表於 19-5-30 17:58
叫學校搵警察同佢傾,兇下佢先。警民關係好樂意去做。

不過又真係差人強項

男爵府

係咁嘅…我知道個女自小就貪念好重,讀k個時,不時都攞其它同學嘅野返黎,我不停地講道理,勸說,要佢歸還 ...

平時物質情況如何?

男爵府

chau2000 發表於 19-5-30 18:16
多謝你地俾意見,我真係一路喊一路覆,我成日覺得係米自已教得佢唔好… 我好驚佢第日係一個壞人…我會試下 ...

我唔識俾意見。
但肯定既係,你係好媽媽,又肯正面面對,加油

男爵府

chau2000 發表於 19-5-30 17:47
回覆 yueching 的帖子

我每星期俾$10零用錢佢,佢唔需要車錢,帶飯,學校無小食部,我原意等佢學習儲錢, ...

咁細個就咁真係暈低,辛苦你啦(摸摸頭)

btw 我唔覺得10蚊少wor 我小學完全冇零用架

男爵府

回覆樓主:

佢講左個問題出黎,就係想買個樣野,要好耐先得到

咁可唔可以除左儲錢,仲有其他額外方法得到
想要既野?例如做家務儲印仔,儲到幾多就可以最幾錢既禮物?

咁起碼佢要付出,先得到自己想要既野,唔係伸手/偷而得到。。。

子爵府

chau2000 發表於 19-5-30 18:16
多謝你地俾意見,我真係一路喊一路覆,我成日覺得係米自已教得佢唔好… 我好驚佢第日係一個壞人…我會試下 ...

小學咪每年一次學童保健,試下同姑娘/醫生講呢個行為,等佢地轉介睇心理醫生,雖然政府有機會排得耐,但我見你女問題已經係長時間有呢個行為問題,睇下政府醫生有咩意見。同時,私家/屋企附近既NGO都照排。

媽媽你已經做得好好,肯正視問題,最欣賞你帶埋女女歸還物品俾番人及親身道歉,呢個行為需要好大勇氣先做到。加油及祝福你們。

男爵府

畀面勳章

yuyueng 發表於 19-5-30 22:15
我自己印象中阿仔讀K班同小學時,D文具成日都唔見,我真係成日買好多好靚好貴既文具比仔用,因為我想佢做功 ...

我都提供不少靚嘅文具給自己小朋友用,同時都發現在校內女兒的文具常常不見了。有時問她原因,她都說同學取了,有些是她送給同學仔作交換用途, 所以不用太擔心。 這些都是小學低年班同學仔的正常普通社交行為。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

你如果真的心急,就快啲帶佢去搵私家兒童心理醫生睇咗先,有初部了解下先,搵到醫生名再了解個別醫生收費

公爵府

這位媽咪你真係好好呀, 我覺得你好努力幫個女,唔好灰心,應該有駐校社工,你搵下駐校社工 或者一些機構 如:突破中心
我聽日幫你問下

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實,有沒有計過,佢頻率有幾高?
每天,每星期?多少次?
是那類物品?
有沒有特定目標?

子爵府

搵個熟啲既家長

做場大戲⋯ !

翡翠宮

牛年勳章

你女好似偷來偷去都係文具,有無睇下當人有咩共通點?例如某公仔、閃令令之類。

可能佢對某一種物品欲望特別強,自制力又特別低。你買俾佢既文具係咪佢「想要」果type?

佢應該知「偷竊」行為唔啱,但心癮戒唔到。你女有無其他興趣?有無玩下運動?試試分散下佢既注意力 / 搵到野代替,減少心癮。

水晶宮

chau2000 發表於 19-5-30 17:47
回覆 yueching 的帖子

我每星期俾$10零用錢佢,佢唔需要車錢,帶飯,學校無小食部,我原意等佢學習儲錢, ...

太少,每日2蚊,點買野

同賣佢唔清楚想要同有需要的定義,留意佢身邊的同學是否有物質主義?
如果佢身邊有1個係物質至上不免不了受影響

子爵府

我建議你同佢 密集式,做多啲游水最好自由式同溜冰的運動 ,呢類型快速向前俯衝的動作, 會幫助到佢腦部嘅發展 ,有機會改善到佢嘅問題, 當然要加埋 正確嘅教導。 我呢個建議就算冇用 ,亦都唔會對佢有害 ,如果你有興趣我可以再 解釋 多啲。

珍珠宮

littlecar 發表於 19-5-30 17:50
唔好閙,佢唔係有咩大問題似係要人多關心,所以你多D關心佢有咩"想要",俾佢知想要可以先同你講,而你亦 ...

痴線,你咁都忍到?

大宅

成日偷東西又真係令人擔心
我估小朋友係知偷野係唔岩
但都仍然會咁做,有幾個可能性:
1. Attention seeking 令人關注佢
2. 覺得物質上不被滿足
3. 自制能力弱,見到想要就不假思索取去
4. 心理問題,偷東西可能只是行為表徵,內裡可能有其他未被發現的問題
媽咪可以留意係唔係以上情況
先不要用罰來處理
我有d建議:
比本薄比小朋友,叫佢見到想要的物品就記底
返屋企同你分享,看看是否需要買
另外都加以教導正確價值觀: 需要 vs 想要
多同佢傾計,不要只教不可偷野,不用不斷放大問題(如果是attention seeking更是)

自己保持冷靜好緊要

首頁
34567...8

尾頁

跳至