時政擂台

跳至

首頁
34567...15

尾頁

大宅

HoPeter 發表於 19-6-13 04:25
https://www.facebook.com/450867315005279/posts/2299277576830901/

我地已經冇氣再叫你地游行
佢有咁嘅諗法,但唔可以代表全部示威者,佢冇收錢,但佢點知其他人有冇?成日話中央政府夾硬嚟,咁修唔修例都可夾硬嚟,又使乜好似現正咁煩?個女仔仍好幼稚,就算自願都唔代表冇被人利用。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

hellolo 發表於 19-6-13 08:19
回覆 ning.. 的帖子

嗰日係小學門口派傳單比小學生
啲政棍一級一級咁毒害緊下一代,居然,身為家長的唔指責,仲大力支持!

咁有心就叫咗自己仔女出去先啦!

水晶宮

未到2047被中國禁言,今天已經被反政府人士禁言,禁止行駛道路,青年人惡過政府,其實我更驚!
自由太多會令世人失去平衡

大宅

jyjy1684825 發表於 19-6-13 08:31
來自不同國家嘅同學?妳在外國讀緊書?

係,所以你應該覺得我隔岸觀火。但我真系心疼香港嘅未來先出聲。

水晶宮

HoPeter 發表於 19-6-13 08:20
回覆 luckybaby2011 的帖子

我唔係錄音位十六歲女仔, 但我只係大佢幾年我只係想俾你地知, 我地真係已經對 ...

你地而家有咩事、父母就即刻絕望啦⋯⋯

侯爵府

mickeywinnie3 發表於 19-6-13 08:34
未到2047被中國禁言,今天已經被反政府人士禁言,禁止行駛道路,青年人惡過政府,其實我更驚!
...

真相就係咁

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

其實點解唔可以文明咁遊行?若能文明遊行,我愿意帶我6歲同3歲孩子去,但咁暴力只會阻礙更多想表達既人上街。
感恩每天, 每人, 活在當下!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

同人拗手瓜都要摸清人嘅底, 同大陸鬥硬簡直無腦,好聽啲就叫好天真好傻囉!

男爵府

回覆樓主:

班後生真係個個咁驚大陸咩?但我見佢地返大陸玩得好開心架喎

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

HoPeter 發表於 19-6-13 04:25
https://www.facebook.com/450867315005279/posts/2299277576830901/

我地已經冇氣再叫你地游行

點解唔叫佢父母帶佢移民?
將來都係一國一制,你咁唔信中國,點解唔走?
唔好妄想嘈幾嘈,香港就會脱離中國管治。 回歸咗已經係不會變的事實。
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ning.. 發表於 19-6-13 08:12
收手啦!

政棍

乜乜活動,乜乜革命,好多都係推學生,年輕人上前線爭取,睇下中東國家d戰爭,
再睇下噚日我地班尊貴泛民議員,民陣個岑子杰,除左上台講嘢,
佢地有幾多拎傘出去同班年輕人去衝?
叫人拎頭盔,手套,眼罩就有,
話要聚集市民,迫爆金鐘,林鄭唔撤唔走,
但係噚晚岑子杰講,因為警方拒絕發出不反對通知書,
民陣唔做犯法事,但叫人繼續罷課罷工罷市,
無叫人散喎,
即係推人去犯法,佢地就先保護自己?
精人出口,笨人出手,
有d細嘅,自己做緊乜可能都未必知,人衝佢又衝,
仲多次結集喺解放軍軍營附近,究竟有冇企圖或者陰謀,有無人諗過,班小孩又會唔會諗到?
政治嘅嘢,從來係黑暗,唔係想像咁簡單

大宅

聽晒,越聽只越覺得,少年,你太年輕了!
大家又聽下我講

睇我帖都知我唔贊成今次行動,但我女尋日有去金鐘(政見不同佢無事先話我知)

尋晚返黎喊晒,點解?原因同呢位小妹差唔多,衝擊太大,點解點解點解,見到d人點點點,而且,佢仲有朋友未走佢好驚,而且,尋日俾人打到吐血果個男人本來就企佢附近,佢唔明離開一陣點解就變成咁

佢尋晚返到黎,無出聲沖涼入房鎖門,我問佢咩事,然後話我地傾下啦

大家政見唔同,但我無禁止你做。大前提一定要安全。一家人亦唔值得為呢d政見反面,我已經歷太多損失太多

大宅

第一好重要一樣野,而家霸佔路面係犯法,唔好用自由用理想去將事情合理化。重申係犯法!你阻街,警察已有足夠理由做野,先唸唸錯在哪裏

有人話攪事嘅係戲子,有人話攪事嘅係有心人,我唔識分,亦永遠唔會有答案。我知你唸咩,唔承認自己俾人利用,覺得自己思想成熟為公義好和平只係企喺度丫嘛,我理解認同。但係!唔理攪事嘅人咩背景,事實係有人攪事,你我同意,agree? 佢地號召d學生嘅參與,為咩?就係要警察投鼠忌器,二百人攪事,非法暴力,一野塔晒返去好easy。但如果民眾有幾千人,入面有學生有老人,警察就唔可以咁輕易清場。你嘅和平參與已經幫助到佢地攪事,你明唔明

大宅

警察有無過份左,我會話有,老實講,我好覺得佔中時警察硬食一煲,條氣唔順,有機會一定「合理地」使用暴力,形勢一觸即發,你都見到,少少起鋼就叫囂、挑釁;佢係警察,你一定蝕章。刀劍無眼到時傷到邊個都唔好。好,就算警察做錯理虧,你俾人打到爆缸,中彈命危,最後真係判警察錯,咁又點?你人生已完左,到時彌補到d咩?

所有對話無關立場,只係用邏輯去分析。然後我地一齊睇直播,一路guide佢,自己睇下最前線發生緊咩事,放低立場站在雙方角度唸下,點解阿媽叫你唔好去,同埋阿媽點解成日話學生俾人做工具,因為好多野,係你地唸唔到咁黑暗(各方面利益,唔只攪事者)

水晶宮

Pianocake 發表於 19-6-13 08:31
佢有咁嘅諗法,但唔可以代表全部示威者,佢冇收錢,但佢點知其他人有冇?成日話中央政府夾硬嚟,咁修唔修例 ...

講得好啱

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 19-6-13 08:28
係,唔搞反而有機會2047唔會特別去改變,宜家搞到冇日安寧,中共想唔變都唔得
...

香港人平均知識水平比大陸人高,都咁易被煽動。如果大陸行民主政制,好快就會內戰。

香港保持安定繁榮,2047應該係唔會有大轉變,保留香港呢個特殊身份、地位,對大陸都好!

但係就係呢班人逼香港走上一國一制嘅路。

伯爵府

熱血勳章

HoPeter 發表於 19-6-13 08:20
回覆 luckybaby2011 的帖子

我唔係錄音位十六歲女仔, 但我只係大佢幾年我只係想俾你地知, 我地真係已經對 ...

同樣地,樓主亦唔係以為丟磚頭 鐵通就可以改變政府呀嘛?

表達訢求都要有方法同量度,唔係一尾衝衝衝,衰咗就以為"後果"由你哋自己承擔?
清醒d啦!留案底就一世,身體受傷,你父母比你痛十萬倍呀!

早年港人遊行表達訢求都好自律,今日已變成被利用既技倆

子爵府

hotpot_lover 發表於 19-6-13 08:37
聽晒,越聽只越覺得,少年,你太年輕了!
大家又聽下我講

經歷下係好的,人會成長,將來會明白更多。欣賞你心明大義。

大宅

大叮噹 發表於 19-6-13 07:53

見倒d中國海軍黎澳洲一箱箱咁搬奶粉翻中國,真系幾咁羞家, ...

我百度試咗,呢單嗎?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

佢既未來,可能怪父母要佢比好多家用
層樓比阿哥細佬都唔比佢,gathering食飯 佢要出晒錢

bk 既jm 成日係度呻

學樓上jm話腦荀都未生埋,仲要父母養,毛都未出齊,書又未讀完……是非未識分,咁容易比人影響

真係替佢 / 我地將來担心

首頁
34567...15

尾頁

跳至