自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

幾大?
如果咁要入醫院大check

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

katherine.k 發表於 19-6-13 21:16
如果,睇咗咁耐都冇結果,又退唔到燒,我建議你去衣紙舖問日腳燒嘢。
當然我呢睇咗三次醫生都係發燒,唔退 ...

呢個我最後一步先做,我有朋友開衣紙舖,只要同佢講一聲,就準備好俾我去燒~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

julieko 發表於 19-6-13 21:19
幾大?
如果咁要入醫院大check

10歲

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

happymama11 發表於 19-6-13 08:31
真係好苦惱,阿仔由2/6開始發燒,已即時去睇私家醫生,斷斷續續燒吓、退吓,咳嗽,痰多....直至今天,其間 ...

驗血睇炎症指數

珍珠宮

minigaga 發表於 19-6-13 21:40
驗血睇炎症指數

睇完中醫,開咗2日藥,如果聽日藥食晒冇好轉,即去醫院要求驗血

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

happymama11 發表於 19-6-13 21:37
呢個我最後一步先做,我有朋友開衣紙舖,只要同佢講一聲,就準備好俾我去燒~
...

如果真係果啲,睇日腳work. 試過燒完即冇事,不過果次唔係發燒,係喊左幾日要人抱住。

伯爵府

真係好苦惱,阿仔由2/6開始發燒,已即時去睇私家醫生,斷斷續續燒吓、退吓,咳嗽,痰多....直至今天,其間 ...

我個仔之前燒咗9日。我第5日同佢入私家打咗一個禮拜抗生素。開頭都無好過。懷疑係川崎症。睇埋嗰晚準備用川崎症方法去醫嘅時候又退左燒。但第二晚又燒過。

最後嗰幾日自己慢慢退燒,觀察多幾日就出院。出院第二日就出疹。醫生話過濾性病毒。出完疹就好返晒。Viral嘅病好多時都驗唔到的。燒得高唔高?

男爵府

會否腺病毒?因為跟流感好似,會反覆高燒5-7天,其實如果身體冇其他病徵,其實未必知道自己患上腺病毒,醫生話有時病毒會在扁桃腺,那看醫生時,醫生就會說你是扁桃腺發炎,那就會當自己因扁桃腺發炎而發燒。有些人病毒落了腸胃,就會以為腸胃炎,當腸胃炎醫。因為腺病毒不用食藥也會康復,所以有些人中了這病毒也未必都會知道, 腺病毒要在醫院測試的。
不同於細菌感染會用抗生素醫治,腺病毒沒有疫苗或特效藥可以治療,患者通常會發高燒3至7天;醫生建議多喝水、多休息,並排除併發腸病毒與流感等嚴重疾病的可能,就能夠自行痊癒。

珍珠宮

mommyli 發表於 19-6-13 21:47
我個仔之前燒咗9日。我第5日同佢入私家打咗一個禮拜抗生素。開頭都無好過。懷疑係川崎症。睇埋嗰晚準備用 ...

介乎38-39.4

珍珠宮

Bit2011 發表於 19-6-13 21:51
會否腺病毒?因為跟流感好似,會反覆高燒5-7天,其實如果身體冇其他病徵,其實未必知道自己患上腺病毒,醫 ...

聽你咁講,我都驚阿仔中咗呢樣,不過又會自己慢慢好番,咁都好啲,真矛盾

男爵府

happymama11 發表於 19-6-13 21:56
聽你咁講,我都驚阿仔中咗呢樣,不過又會自己慢慢好番,咁都好啲,真矛盾
...

我仔試過,那個星期人都crazy ....多飲水..多休息...祝早日康復!

珍珠宮

Bit2011 發表於 19-6-13 22:02
我仔試過,那個星期人都crazy ....多飲水..多休息...祝早日康復!

真係多謝大家關心同俾意見我,幫我分擔憂慮,呢1X日,見到個仔咁,真係行唔安,食唔落,又失眠.....

子爵府

我幾肯定妳仔應該病菌感染,最好去私家醫院做個鼻涕測試,就知中了甚麼菌用甚麼抗生素。一目了然。

珍珠宮

MMVV 發表於 19-6-13 22:10
我幾肯定妳仔應該病菌感染,最好去私家醫院做個鼻涕測試,就知中了甚麼菌用甚麼抗生素。一目了然。
...

如果冇好轉,多數明天去醫院!

子爵府

happymama11 發表於 19-6-13 10:24
冇,

驗血先知咩事,我女上個月一入院就驗血就知中副流感,你或者驗埋血

男爵府

happymama11 發表於 19-6-13 22:05
真係多謝大家關心同俾意見我,幫我分擔憂慮,呢1X日,見到個仔咁,真係行唔安,食唔落,又失眠..... :igiv ...

完全明白,自己都要休息呀!

子爵府

happymama11 發表於 19-6-13 22:11
如果冇好轉,多數明天去醫院!

我仔多年前類似,甚麼敏感藥,氣管藥,連兩隻抗生素都食埋都無用,真係氣餒,藥石無寧之際,醫生叫我做個鼻涕種菌測試,其後結果原來呀仔感染鏈球菌,之前兩隻抗生素跟本打唔中呢隻菌得個食字,要開第三隻針對性抗生素。結果好戲劇性好返。現今科學年代,信數據好過信經驗。

珍珠宮

MMVV 發表於 19-6-13 22:29

我仔多年前類似,甚麼敏感藥,氣管藥,連兩隻抗生素都食埋都無 ...

都要睇我遇唔遇到啲好醫生肯幫忙應真揾病源...唔計較錢,已經用咗好多去睇醫生,但都係未醫好,真係好無助、好氣餒...

大宅

happymama11 發表於 19-6-13 22:36
都要睇我遇唔遇到啲好醫生肯幫忙應真揾病源...唔計較錢,已經用咗好多去睇醫生,但都係未醫好,真係好無助 ...

你去急症同佢講燒左1x日無退過,會幫你驗,我之前燒七日,急症要我即時上房做full body check

男爵府

happymama11 發表於 19-6-13 22:36
都要睇我遇唔遇到啲好醫生肯幫忙應真揾病源...唔計較錢,已經用咗好多去睇醫生,但都係未醫好,真係好無助 ...

其實燒左咁多日,去醫院check清楚啦。
你同醫生講啦,咁燒下去唔係辦法,唔好再拖。

首頁
34567...9

尾頁

跳至