自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jacobkit 發表於 19-6-19 07:37
我有25分的係一間標榜愉快學習的小學,在校網內排名第4,頭三間都是谷校

想請教各位小朋友讀愉快學校,會 ...

我小朋友讀區內二線小學, 但學校老師好有經驗, 好有愛心, 小朋友番學好開心, 從來冇好大壓力, 可能學校真係教得好, 佢心情愉快, 成績一直考得唔錯。 今天九月升中一, 佢幸運地被兩間直資收左。
我地平時冇吹谷, 只係一星期搵老師上門補一次英文
所以, 唔係一定讀一線學校先好, 最緊要適合小朋友。
我地六年小學生活, 從來冇因為功課破壞親子感情, 都從來冇做到三更半夜,每晚6 點後, 已經係小朋友既私人時間。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

C.Humphrey 發表於 19-6-19 23:25
咁你可以先自行25分揀母校(話晒區內第四受歡迎都唔會太差)
如果考到唔錯直資,放棄自行註冊,讀直資。
...

勁,你好醒

翡翠宮

牛年勳章

jacobkit 發表於 19-6-19 23:30
勁,你好醒

我今年先啱啱玩完尼個遊戲

公爵府

畀面勳章

jacobkit 發表於 19-6-19 07:37
我有25分的係一間標榜愉快學習的小學,在校網內排名第4,頭三間都是谷校

想請教各位小朋友讀愉快學校,會 ...

老土啲講 只要小朋友培養到鍾意閱讀, 就算寶校都可以打好基礎。大女係傳統一線津小, 學校英文程度算ok , 但同私直小一定有距離, 但因為佢本身好鍾意睇英文書, 好多根本唔係學校教係睇書吸收。去到1A津中,英文係頭個堆拍住直私個D同學。

如果你小朋友中英文書都鍾意睇, 根本唔使擔心。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bbeasy25 發表於 19-6-19 22:39
我小朋友係愉快小學,今年升中揀咗你囡囡中學,希望佢可以繼續愉快。
題外話,學校甘快提供暑期興趣班,真 ...

書院好多野玩,亦俾好多空間學生去發展(玩)
無論課外活動、校隊、玩社、玩學生會sub com、班際比賽,肯舉手,多姿多彩
我個女都有話佢中學生活好豐盛

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

每間小學都band 1 生,差在多定少,當你心儀間happy school 有15個 band 1,咁只要你小朋友呈分時keep 住係頭15名,就好大機會會派入band 1 中學,到時就係家長谷而唔係學校谷

珍珠宮

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 19-6-20 07:07
書院好多野玩,亦俾好多空間學生去發展(玩)
無論課外活動、校隊、玩社、玩學生會sub com、班際比賽,肯 ...

想問下如果比較靜、內斂嘅係唔係唔適合入讀?

侯爵府

jacobkit 發表於 19-6-19 22:57
好可惜同我呢區pair up 中學另一
小學校網係超級強,我們呢邊最top 同人比應該只是排3or 4
...

同全港比、升英中得1/4多d 、算係三線小學了。無咩可能乙二入不到、全個港島區、九龍區三線小學乙二都入到吧、有沒有去EK 個邊睇下係咪乙二真係入吾到先

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sunnygirl 發表於 19-6-20 07:19
想問下如果比較靜、內斂嘅係唔係唔適合入讀?

靜、內歛,至唔至於討厭呢d群體生活/攪作先?
靜都可以好enjoy參與架bor,例如睇住啦啦隊叫囂,同學有團隊精神,自己唔會叫都覺得好興奮
有人好憎做project,因怕遇著豬隊友,好多不可控制嘅成份,寧願自己做自己事。可以,但唔中過伏又點學習應對呢?等出黎社會至學?

咁小朋友好靜,又怕唔怕去到修院咁環境會更靜?

學校係一個小社會,學生組合應係多元化,每個人都搵到最舒服位置(而唔係俾學校抑壓思想同成長),鐘意靜嘅靜,鐘意動嘅動,但又互相融合到,各自發揮到自己長處。我好慶幸無幫仔女揀高壓老土嘅學校,佢地各自塑造左自己性格唸法同搵到自己方向,這是我所期待的

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 08:27
愉唔愉快不是重點,重點係成效
有人唔谷唔安樂(真架!聽過個幼稚園生傳統幼轉開心幼,同父母講無測驗考試 ...

如果定左中學出國係咪咩學校都可以愉快6年?
自問唔係虎媽、唔好考第尾就得

王國長老

luckybaby2011 發表於 19-6-20 07:59
如果定左中學出國係咪咩學校都可以愉快6年?
自問唔係虎媽、唔好考第尾就得
...

咁應該可以啦
有合理學術底子就夠了,咁預左出國起碼英文應付到先啦
中文都要打好基礎,中文難學的,出左國更無機會接觸,唔駛深到識寫文言文丫,但都係要有合理基礎囉

水晶宮

kirstyau 發表於 19-6-20 01:55

老土啲講 只要小朋友培養到鍾意閱讀, 就算寶校都可以打好 ...

我有時好矛盾、見姪女都喜愛閱讀、但始終學業忙到佢冇得讀課外書

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

anitapooh41 發表於 19-6-19 09:14
世上哪有免費午餐

大宅

樓主你要想清楚一樣嘢,唔係你話要小朋友考頭25佢就是頭25名。
派入愉快學校的人....咩類型都有,有選擇happy、有被派入來同你諗法一模一樣諗住自己谷上25、有派到想走人的家長。有邊個家長唔想小朋友讀英中?大把人派入愉快學校狂谷個細路想插班走人。

你個小朋友如果冇自發性,學校讀書氣氛自由,咁就要靠你自己家長發力令小朋友上到頭25。 如果細路唔聽你點,你將會親身經歷咩叫做「拉牛唔上樹」,是超痛苦的一種經驗。
我睇你行文,都是為了25分而煩惱。如果冇25分,你一定唔會揀啦。不過我諗....25分都是為安全計,而家個個網都好天地網,都是揀咗先唔好諗。

翡翠宮

牛年勳章

luckybaby2011 發表於 19-6-20 08:01
我有時好矛盾、見姪女都喜愛閱讀、但始終學業忙到佢冇得讀課外書

...

好多小學生做完功課溫埋默書測驗真係無時間

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實愉唔愉快,好大部分睇小朋友同家長!我仔小學係我地個區叫谷,不過我仔高小放學返黎都做晒大部分功課,唔係功課特別少,而係仔選擇小息、導修堂做,情願放學後係屋企hea!整個小學過程無為學業而破壞關係!

侯爵府

最緊要小朋友適合,而且大人要認同學校理念.

男爵府

回覆樓主:

快樂學習不等如不學習。快樂學習增加學習動機,有動力的去尋求知識,尋根問底多於不停操練。有動機,自然慢慢上心,效果不及操練針對性快,但長遠思考能力, 邏輯性會大大提高,睇你buy吾buy這套啦!

王國長老

natnatbaby 發表於 19-6-20 08:57
快樂學習不等如不學習。快樂學習增加學習動機,有動力的去尋求知識,尋根問底多於不停操練。有動機,自然慢 ...

愉快學習都係要學,好多人唔明,覺得係一個笑話
但事實係有學校work嘅(所以我成日話睇成效,正如傳統多功課都唔一定間間都勁,愉快學習亦一樣,做得好咪好,做得唔好咪學唔到野囉)
愉快(活動)學習,學校、學生同家長付出都唔少,有時對住d功課要求都幾虛無,但就係發揮空間大,尋覓知識嘅過程學嘅野唔會比傳統少(如果學生有心去搵的話)

公爵府

畀面勳章

luckybaby2011 發表於 19-6-20 08:01

...

小學階段好D,都唧到D時間睇書!
反而最難中英都鍾意睇, 我2個明顯一個鍾意英文書,一個鍾意中文書。 大嘅睇十本英文書都冇睇一本中文書,細嘅好啲 睇十本中文書有兩本英文書

首頁

尾頁

跳至