自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

Sienna419 發表於 19-6-24 12:21
亞女上完溜冰課後,導師叫我女女幫他去小賣部買香口膠,買完入場後,因手上攞住香口膠和錢,無握扶手,不小心跌 ...

我覺得要直接同導師同學校講要追究
導師最大責任

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Kit愛 發表於 19-6-24 16:23
回覆 mcdullyiu 的帖子

學校仲查緊,門牙恆齒,仲要18歲先有得整,校巴公司出事到依家都沒一個慰問電話先嬲 ...

我想校巴公司係覺得打左來就係認他們有錯, 怕你追究未唔打來。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

女兒骨折, 一定好心痛, 儘量休息多D, 希望可以係開課前康復

講番這個case, 又真係比較難向學校追究, 因為已經屬於下課時間, 就算學校有保險都唔會cover;
亦比較難向老師追討賠償, 除非證明到老師疏忽引致受傷, 否則好難證明意外係由老師100%引起, 只能夠話你女兒唔好彩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔識有關追究事宜
不過呢d賤老師,容許我咀咒下次到佢受傷。

希望你女早日康復

子爵府

回覆樓主:

睇咗咁耐,都仲未知"小朋友"幾多歲!大姐,7歲同17歲已經唔同handle方法啦!
仲有,有冇full gear入溜冰場?冇嘅話,追條毛咩!

珍珠宮

手指仔 發表於 19-6-24 14:24
佢根本就唔應該叫個小朋友出去買d無謂野,依家講到佢完全無責任要負噤。。係我就會通知或同學校投訴 。可能 ...

講得岩!
老師都落堂做咩要叫小朋友幫佢買呢

子爵府

Sienna419 發表於 19-6-24 14:54
西九龍溜冰學校

有冇直接跟學校講
當時有冇報警call 救傷車

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

QQQme 發表於 19-6-24 15:35
題外話,樓主你小朋友好叻,初學就升到二級
我小朋友,學咗四年先考到花式一級咋
...

我女都係幾年先考一級花式,所以最終放棄咗

珍珠宮

回覆樓主:

追導師再追間教室再唔得追溜冰場(意外地方)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

亞女上完溜冰課後,導師叫我女女幫他去小賣部買香口膠,買完入場後,因手上攞住香口膠和錢,無握扶手,不小心跌 ...

直接問律師啦, 呢度冇人知實際情況同埋你地既權益, 你一定要搵專業人士去研究.

希望你個女早日康復!

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

想問當時家長在哪裡?家長不在場邊?平時上完堂的初級的學生就教練送回場邊

男爵府

照寫投訴追究信,我小朋友學過, 那裡的導師hea 到一個點, 個場又殘又多人, 無賣點。小朋友學識唔跌, 就無再學。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

喺溜冰場入面跌倒?
基本上係無得追究㗎... 溜冰係高危運動,溜冰場/溜冰學校都有寫咗免責條款㗎,你入場即代表自動同意該些條款,除非有証據/cctv証明到損傷係由教練所造成/溜冰場無做足安全措施(例如入場入數超出上限/場內管理員比例太少,不合乎牌照要求...)就可以民事索償。
(另外,你check咗自己份意外保險包唔包「冬季運動」未?如果唔包,都可能claim唔到喎...)
你女幾大?點解無啦啦會幫佢買香口膠㗎... 你當時在場嗎?你極其量只可以向溜冰學校投訴該教練行為問題,同教練私了囉...祝福你女早日康復

公爵府

畀面勳章

Sienna419 發表於 19-6-24 13:58
小女是學初級溜冰屬於第二級,導師回應:平時佢好醒,行得好好架!唔知點解回咁豬豬喎!我好過意唔去!我問 ...

“豬豬” 個導師甘都回得出。學生受傷,家長火都黎,佢唔係覺得仲可以用懶“有趣”字眼回家長。

子爵府

打電話約免費法律諮詢或自己揾律師拎意見。

除導師外,學校及場地亦可能需負上法律責任。

珍珠宮

回覆樓主:

如果我係個老師, 我都會好唔安樂, 肯定會搵你道歉 !

子爵府

Kit愛 發表於 19-6-24 15:32

你最好問律師意見先我仔校巴上俾人撞甩牙,事後還不知情,原來都吾叫疏忽,沒得追究

成隻甩咗?幾時發現?你問咗律師話無得追?

男爵府

小朋友幾大?

子爵府

Kit愛 發表於 19-6-24 15:32

你最好問律師意見先我仔校巴上俾人撞甩牙,事後還不知情,原來都吾叫疏忽,沒得追究

如果比人撞而導致損傷,應該有得追。

侯爵府

QQQme 發表於 19-6-24 15:35
題外話,樓主你小朋友好叻,初學就升到二級
我小朋友,學咗四年先考到花式一級咋
...

你不是一個人

首頁
34567...10

尾頁

跳至