自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

syduck 發表於 19-7-5 08:04
係,我做完第一份工後,第二份想降落嚟,做返啲簡單位無咁大壓力就算喇。
...

係呀!有得降我都想降落黎做文員呀,我之前升職就係俾大老細焗升,可以既話我係想唔升。

升左多好多野做,壓力又大,人工加得唔算多,咁升黎做咩,我兼職一樣揾得番D錢,又無野煩又唔洗受氣。

原來唔升職會被歧視

水晶宮

good_pig 發表於 19-7-5 08:47
cv 太偏離,又唔係特別outstanding...除非真係乜cv都冇

所以你仲駛問, out左佢啦!即使請左你都覺得人無料到啦!

當放過自己, 放過別人
天空之城, 快樂之地

伯爵府

回覆樓主:

人口老化,後生既三十幾都未定性,咁揀好大機會自己做埋

大宅

good_pig 發表於 19-7-4 20:31
我自己應該唔會,仲要教佢做嘢方法,好似好怪咁

佢人生經驗,有d 位會幫到公司。

伯爵府

good_pig 發表於 19-7-4 22:45
但睇CV,,,咁多年都係做緊JUNIOR 位.....正路都會升卦

個個年紀大都要升,邊有咁多位升晒,呢啲好講際遇

琥珀宮

good_pig 發表於 19-7-5 08:37
大家識唔識分 junior 位同低級職員先
junior 位請緊幾乎學徒,係會有機會升,trainee 果d...4x歲仲trainee ...

間間公司唔同,人人定義junior 位都可能唔一樣,唔好話人唔識分!

我唔會覺得junior 位就只係講學徒或者trainee law。

你要咁討論,題目應該倞「會不會請中年人士做學徒或者trainee」。而家係你自己表達錯誤,仲好意思話人唔識分!

男爵府

回覆 good_pig 的帖子

有時年紀大才知道什麽是虛心。你又未interview 人哋,已經有前設年紀大唔適合你要求咯,咁你都有答案啦

珊瑚宮

good_pig 發表於 19-7-5 08:32
大管家,其實就唔係junior..

junior 係初級到做跟頭跟尾,跟到咁上下就要自己負責project, hard skill同s ...

我係想講, 年齡同工作能力未必成正比。
只係佢有無繼續進步, 原地踏步, 還是退步。
我最近先同朋友講, 真係俾佢like伍姑娘阿哥, 退休啦, 俾咁毅力+上進心+大志

男爵府

good_pig 發表於 19-7-5 08:33
有進修還好,有d cv.仲貼緊199x會考 cc d e e 張cert....咁
話緊我? 有好多野身不由己, 呢個世界乜都係錢, 我都好想進修唔洗一世做低職位, 但一望D COURSE既價錢, 真係企左係度... 比完租, 生活費都所剩無幾! 我公司每年搞溝通會個時, 我都有提出公司會唔會可以資助下員工進修咁... 當然冇人理, 是但講D野當答左我就算! 我只可以係工聯會讀ACC., 考LCC, 但請人D公司間間都話要有幾多年經驗... 試問冇一間公司比機會, 何來經驗?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

C.yan110 發表於 19-7-5 10:08
話緊我? 有好多野身不由己, 呢個世界乜都係錢, 我都好想進修唔洗一世做低職位, 但一望D COURSE既價錢, 真係 ...

工聯會都叫有讀書,我覺得考lcci都叫有考呀

男爵府

要睇咩職位喎。
AP/AR/payroll嗰類文職比較難吸引年輕人。尤其呢類文職無咩升職機會。反而多中年人(尢其師奶)申請,貪穩定有固定收入,工作本質比較repetitive易上手。Head佢哋多數level1 manager, 好多剛三十。

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

會, 如果有心做的話我會請

公爵府

用年齢去judge人的公司及management 好失敗

wyl    發表於 19-7-5 20:35

男爵府

回覆樓主:

會,點解唔會?後生做到manager都唔一定有料,年紀較大做junior都唔一定做唔好(可能人地本身唔憂做,際遇唔好,要照顧屋企/老人家等等)

瑪瑙宮

會. 請我, 一定包你滿意.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Nancy20090615 發表於 19-7-5 11:42
會. 請我, 一定包你滿意.

send cv嚟睇下

大宅

唔想請咪唔好請囉,
又要咁多顧慮,

定係你公司出手低,
冇人黎見呀?
黎得見既, 咪就係符合你公司既offer囉

複式洋房

sheepmui 發表於 19-7-5 08:59
回覆 good_pig 的帖子

有時年紀大才知道什麽是虛心。你又未interview 人哋,已經有前設年紀大唔適合你要求 ...

係囉 樓主根本先入為主睇唔起做開junior位嘅中年人,無諗過考慮比機會呢d人,開post問盞嘥氣

珍珠宮

回覆樓主:

年紀同職位無關

職位同人工都唔一定有關,例如有人做文員仔都3萬幾,有人做管理層都未夠2萬

唔通話人點解年紀咁大都搵咁小錢?

你鐘意後生就請個後生

大宅

good_pig 發表於 19-7-4 20:31
我自己應該唔會,仲要教佢做嘢方法,好似好怪咁

我諗你梗係好後生,而又做到好高位,所以睇唔起中年求職junior的人?其實人家可能曾經因為照顧家庭/孩子而停工或不能太拼搏,但未必同工作能力有關的呢!

首頁
34567...8

尾頁

跳至