自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

701003 發表於 19-8-16 23:42
有D科,香港無㗎,反而內地大學好多元化

我女驚讀完番香港唔承認,我話多個 option 唧。
同埋我叫佢考慮下番大6揾食 ……
另外一條路就係去日本學日文,跟手考埋大學

大宅

eleven123 發表於 19-8-16 12:03
女兒現在幼稚園,鑒於近幾個月形勢,我認真考慮小朋友教育問題。我想讓她學好中文而且經濟原因,不考慮國際 ...

我都想了解下深圳的學校

伯爵府

bobomia 發表於 19-8-16 14:01
繁體字要學都唔難,我地都係自學簡體字,睇多d就識,首先你自己要以身作則,一齊學,學語言都是離不開多聽 ...
本身識正體字要學簡化既簡體唔難,調轉就難d

男爵府

eleven123 發表於 19-8-16 12:03
女兒現在幼稚園,鑒於近幾個月形勢,我認真考慮小朋友教育問題。我想讓她學好中文而且經濟原因,不考慮國際 ...
你個女意願點?同埋,你地係咪打算長留香港?
我識一啲嚟左香港生活六七年嘅人才,佢地話,如果再揀,未必嚟香港
如果唔長留,其實你個女可以喺大陸讀書
感覺大陸視野會較廣,生活無咁大壓力,環境又好啲
另外,個女嚟左香港讀書,可能之後會同你地想法有分歧(這是重點)

水晶宮

畀面勳章

三棵樹 發表於 19-8-17 01:45
我女驚讀完番香港唔承認,我話多個 option 唧。
同埋我叫佢考慮下番大6揾食 ……
另外一條路就係去日本學 ...

醫生/會計/律師之類.....回港要考牌才可以就業!但仲有其他好多學科,例如考古/天文 /農業/礦業/林業/藝術.....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

eleven123 發表於 19-8-16 13:44
我主要是擔心繁簡體字和語言。她現在會聽講廣東話,如果在深圳讀書,廣東話應該就忘了。回來只能選普通話 ...

在家仍然講廣東話就唔會忘記

男爵府

Michelle24 發表於 19-8-29 16:06
你個女意願點?同埋,你地係咪打算長留香港?
我識一啲嚟左香港生活六七年嘅人才,佢地話,如果再揀,未必 ...

她目前四歲,喜歡香港,喜歡幼稚園,認為香港是她的家,自己是香港人。但我教她,她是香港人,更是中國人。我老公認為小學應該還好,可以在香港上,但我這次帶女兒回鄉下,遇見的小朋友,都十分優秀。馬上開學上二年級的小學生,可以流利讀故事書,不認識的字看拼音。我很驚訝,我不了解香港小學生的情況,二年級可以做到嗎?我很擔心如果回去讀中學跟不上。我一直不覺得我會永遠留在香港,只是工作和生活狀態不錯所以一直沒打破。如果不爆發這次事件,我很可能就是退休之後回去。但現在真是好糾結

男爵府

VCBB小天使 發表於 19-8-29 17:00
在家仍然講廣東話就唔會忘記

在家講普通話

子爵府

catmervin 發表於 19-8-16 20:15
我老公都叫我安排兩個仔返大陸讀書,我大仔升小六,細仔升小二。佢話搵寄宿學校,每個星期返香港兩日。我哋 ...

我也想送孩子到國內寄宿國際學校呀,已經想了幾年

男爵府

chyxin 發表於 19-8-29 14:36
我都想了解下深圳的學校

我只研究了公立學校,國際學校我覺得在香港讀比較好

大宅

回覆樓主:

我有咁的條件我都會選擇返大陸讀,大點再返來升學,我來港20幾年,最初都係唔識繁體字,但環境耐了,就慣,點會難學,英文我最初出來A-Z都識唔哂,one-ten都未學過,不過現在我一定不比係香港一路讀書長大的人差,而且睇到我親戚的小朋友同自己小朋友比,佢地仲多了一份獨立

伯爵府

eleven123 發表於 19-8-29 19:00

她目前四歲,喜歡香港,喜歡幼稚園,認為香港是她的家, ...

不認識的字看拼音>>>>這是普通話拼音還是英文?我小朋友讀私小,一年級時也做到妳所指的要求。當時很多同學也可以啊!

我記得大陸教數學科會難過香港,英文程度就香港高d。

子爵府

有親戚是土生土長香港人,因工作關係,在廣州定居,子女在廣州讀國際小學,讀了兩年,突然工作環境轉變,又搬回香港讀書!
但程度涵接不了,結果小朋友要重讀一年,又要重新適應環境,小朋友心理比較易受影響,所以決定前要考慮清楚
如果決定回國內讀書,直接在國內讀大學吧!國內的大學亦很有質素,我工作的公司,有很多trainees 都是內地生,有的在國內申請到香港讀大學,再找工作,有的是公司直接在內地招聘,然後到香港工作!他們都視香港為跳板,目標是國際市場!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

eleven123 發表於 19-8-29 19:03
在家講普通話

咁就無辦法喇,但如果返深圳生活,有無諗過在家講廣東話呢

男爵府

eleven123 發表於 19-8-16 12:05
如果留在香港,很大幾率是在12校網大抽獎。回深圳,南山區。單就教育問題,如何取捨?
...

你真的相信這裡的人會公平,會中立?對事不對人??
而且每個孩子性格不一樣,
你家庭環境也不清楚,
如何給你實際建議?
不如問你身邊朋友,
或者和你一起是來自深圳的人,

大宅

宜加大陸讀書英文都好好

c9nc6    發表於 19-8-29 20:42

禁止訪問

子爵府

返大陸讀最好。

伯爵府

回覆 eleven123 的帖子

簡轉繁體,已係一大難題。
好似國內讀更好,南山區生活水平應唔錯,樓主素唔到好學校嗎?

伯爵府

eleven123 發表於 19-8-29 19:00

她目前四歲,喜歡香港,喜歡幼稚園,認為香港是她的家, ...

講拼讀,我覺得係家長背後發功多過學校教成點。

大陸好多小朋友外補同興趣班勁過香港,佢哋一樣有補phonics。

我小朋友80%幼稚園同學都係請private tutor教phonics,香港好多私幼學生k3已學識哂blending. 唔少k3 學生 In 小一時係拎住兒童小說睇。

如果要小朋友學術好,預左要家長陪讀。出錢又出力。香港同大陸都一樣

首頁

尾頁

跳至