時政擂台

跳至

首頁
34567...16

尾頁

別墅

clarawuwu 發表於 19-9-26 07:50
bk出晒名,綿裡針,陰陰濕濕,借d意就屈人,借題發揮,講自己真心話。

算啦,自己明就算啦!一場過百萬人嘅運動,有港獨想法的人唔出奇,唔可能人諗法都一樣,但98%以上的人無講港獨,呢班人先係主流民意同主體。

食飯係人生存最基本嘅需要,民主唔可以當飯食,西方民主都唔係靈丹妙藥。不過香港人幾時餓過?食食飽完之後咁自然有其他追求。

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章

中年失業 發表於 19-9-26 04:59
又搬這篇文出來?

東德當年餓死幾多人;香港呢?

男爵府

香討會員嘅見解

https://www.google.co.uk/search?q=黃霑+真民主與假民主+site:news.discuss.com.hk&client=safari&hl=zh-hant-gb&prmd=nimv&sa=X&ved=2ahUKEwich6Ckme3kAhXSesAKHdcQBIMQrQIoBDAAegQIBRAX&biw=414&bih=696#ip=1

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Snowman@HK    發表於 19-9-26 17:51

大宅

又搬這篇文出來?

子爵府

BK Milk勳章

my005 發表於 19-9-26 07:57
如果要講公義,咁二次世界大戰後,所以不平等條約都要取消,何解中國仲要割讓香港?何解釣魚島未能歸還中國 ...

佢哋有讀過中史但係好似忘記晒
8國聯軍攻打中國、日本侵華、
77盧溝橋事變、香港3年零8個月
港大學生居然貼出慶祝918
遊行舉起英美國旗
不知所謂
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

侯爵府

又搬這篇文出來?

你真有心打咁大篇嘢解說

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mayymlam 發表於 19-9-26 08:19
佢哋有讀過中史但係好似忘記晒
8國聯軍攻打中國、日本侵華、
77盧溝橋事變、香港3年零8個月

真係好可悲﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

又搬這篇文出來?

多謝你咁用心解說!
真係一篇好好嘅反擊文

佢哋硬要拿來比喻香港遭遇,
簡直有辱當年逃亡嘅東德人民

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tester5 發表於 19-9-26 08:05
今日,一部分香港既覺醒,與港獨係「毫無關係」。
係不斷有「別有用心」既人「抺黑」。
抹黑,亂扣帽子?
你去連登睇下,你已經同現實脫節

男爵府

中年失業 發表於 19-9-26 05:25
首先申利我不愛共產黨.但佢又帶到中國人開始有温飽
我支持遊行,但绝不支持暴力

同意。

伯爵府

tester5 發表於 19-9-26 07:25
冇人講過港獨,好似只有你咁講,請你政治正確,唔好攪港獨。

中國遲早要行民主,呢個係全世界各國既普世 ...

時代政治從來不會沿用單一的普世價值,民族、宗教和地缘從來都是影響國家政治的基本,同時時代巨輪亦會不停演練普世價值!
只沉迷今日既民主口號為普世價值,未免過於膚淺。

Snowman@HK    發表於 19-9-26 17:52

別墅

I9528 發表於 19-9-26 06:19

香港警察,唔止已抬高槍口 1 厘米

男爵府

MsBusy 發表於 19-9-26 07:45
一人一票,希拉莉比特朗普多一百萬票不過輸咗

正想講

男爵府

babyf 發表於 19-9-26 08:34
時代政治從來不會沿用單一的普世價值,民族、宗教和地缘從來都是影響國家政治的基本,同時時代巨輪亦會不 ...

well said,為何全世界都只能行一種制度?明明各人各地條件、環境不同。

子爵府

回覆 Amy47 的帖子

我既意見只不過係眾多意見既一個,你有你既意見,人選。對嗎?我可以要求提名尹光,你可以提名劉德華,佢可以提名葉劉。。。重點不在於個結果,而係個過程。即使美國選個咁既(起碼不少美國人係咁睇),極品垃圾總統,太家都要接受。因為呢個係遊戲規則,你唔可以話你玩呢個遊戲而當呢個遊戲結果唔岩你心水,你就話唔接受個結果。政治,老生常談,永遠都係一種各方妥協。如果呢個遊戲個規則係只會永遠對某一方有利,另外一方一定會離枱。

男爵府

又搬這篇文出來?

你好有心覆

男爵府

中年失業 發表於 19-9-26 05:25
首先申利我不愛共產黨.但佢又帶到中國人開始有温飽
我支持遊行,但绝不支持暴力
教育和傢長的質素分不開!
香港人教出甘多自私,橫蠻,低智,暴力的仔女,好羞傢!

複式洋房

你話我俾共產黨洗腦又好,話我白癡都好,

但係我真係無希望有咩民主,因為我覺得民主根本就唔係解決問題嘅方案,所謂普世價值,只不過係西方嘅價值,西方自殖民時代開始就一直認為自己就係世界嘅主宰,因此就話佢地嘅價值觀就係普世價值,強盜果然始終無辦法改變強盜嘅思維方式,可笑至極。

縱觀現實世界中嘅民主國家,稍微成功D嘅都係以前殖民時代通過搶掠亞非拉來獲得原始積累嘅國家,就算係現時,佢地仍然通過以前安插嘅政治經濟宗教手段持續吸取舊殖民地嘅資源用於發展自身或者享受高福利,佢地嘅幸福生活係建立在欺壓其他窮人嘅基礎之上,而所謂嘅民主,又都係基於此,但係又係因為民主,佢地現時普遍都停滯不前,皆因民主嘅互相制衡,導致國家內耗不斷,但係家底再厚都經唔起長時間內耗啊,例如日不落帝國,已經到左分崩離析嘅危難時刻,不禁令人唏噓。

掠奪者好歹都富有過百多二百年,而窮國搞民主嘅就無咁好彩,由於佢地根本無咩家底,耗得幾下就只能夠四腳朝天,東歐同埋拉丁美洲就係最好嘅例子。

話語有D混亂,但係明白嘅人自然會明白我所表達嘅意思。

珍珠宮

好媽媽勳章

EdoCheung 發表於 19-9-26 08:15
算啦,自己明就算啦!一場過百萬人嘅運動,有港獨想法的人唔出奇,唔可能人諗法都一樣,但98%以上的人無講 ...

可能你哋原本不特別港獨,但很多人仇中、不喜歡中國人、不想和內地有交流、想香港政府可以不聽令中央、其實最終就變成港獨,一是口裏說,但身體支持,二是無知哋以為中國真係會就晒你哋但又繼續俾各式好處香港。

男爵府

ZTTZ 發表於 19-9-26 03:09
柏林法庭最終的判決是:判處開槍射殺克利斯的衛兵英格・亨里奇三年半徒刑,不予假釋。他的律師辯稱,他們僅 ...
讀多的書先來獻世啦!
自由到可以卑你亂up,你就以為自己捉住真理!
低智啊!

首頁
34567...16

尾頁

跳至