自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

香港一些人因疫情,手停口停,財困,選擇了結生命,或者用緊自己的儲備

大宅

minmin 發表於 20-3-28 09:41
住外國既JM, 多謝你地既留言, 可以了解外國現時既狀況.
你地要加油和我地一起加油. ...
Thank you ~
Take care everyone !

男爵府

kooba 發表於 20-3-28 08:48
好吖,我過去join你地吹下水,人都冇咁down.
其實我真的很不喜歡NYC,空間少,人多,生活水平又高,奈何份 ...

係呀, 得閒去美國媽媽會傾下計, 互相支持下, 我地乜都可以傾㗎!

有無聽過呢句: ‘中國打上半場, 世界打下半場, 海外華人打全場’. 真係身同感受, 不過呢度有啲涼薄嘅會員係唔會明, 亦唔會識得appreciate人哋做嘅嘢.
有啲仲拍晒手掌話美國’節節上升’, 又話呢度會暴動, 州同州會打仗. 我完全唔相信為人父母可以寫得出呢啲咁不負責任嘅說話.

公爵府

kooba 發表於 20-3-28 06:27

多謝你咁postive的comment. 坦白說,比起好多仍要外出工作的 ...
今次聯邦政府應對疫情真係做得差,反而民間好多自動 step up,呢度有傢俬廠停產轉車口罩送比醫護,有好多牙醫將自己嘅 PPE 存貨送去醫院比前線,酒廠轉做酒精洗手液,等等等等,好多大公司同基金大手投入試劑同研究疫苗,呢段時間係艱難,但一定會過的,加油呀

FJmom    發表於 20-3-29 12:04

男爵府

checkylam 發表於 20-3-27 18:10
香港一些人因疫情,手停口停,財困,選擇了結生命,或者用緊自己的儲備

What? 了結生命. 全人類嘅事, 大家捱吓啦. 真慘!!

公爵府

ivyscyip 發表於 20-3-28 07:15
仲未敢買外賣?我上星期已買了外賣,食咗幾餐。日日煮真的很悶。班員工、餐廳好appreciate business,我哋 ...
屋企仲有存貨,要食左先,過兩日會開始買外賣啦,阿仔已經話附近一間 pizza 店係佢同學屋企開嘅,要支持下,仲有成個 list 嘅餐廳會陸續幫襯,我煮得悶佢哋都食得悶,要調劑下

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

回覆 kooba 的帖子

加油JM,唔係人人都咁唸,互相支持,相信一定可以捱過呢次難關

男爵府

明日係Saturday, 係唯一一日我付責晚餐, 但我都唔想煮, 諗住去買外買 Indian chili fish, 炸子雞 同 炒菜 算啦.

大宅

我都係喺溫哥華
兩星期前開始WFH
好掛住可以日日返公司見同事嘅日子
而家慳咗啲時間唔洗化妝、搭車
放工、週末就煮吓飯,睇吓電視,玩吓animal crossing

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

回覆 linchan 的帖子

其實香港政府的援助可能來得不足,又或看得太灰了,對政府,對經濟,對自由

珍珠宮

我愛Corina 發表於 20-3-27 16:09
平時小朋友返左學可以去gym,可以同朋友去cafe,weekend 會去shopping mall / 去餐廳...

而家係困獸鬥:zomb ...

香港都係,我地新年困到而家。我地間屋仲要細呢!老公每天出外返工,收入跌三份一!

阿仔日日話想去公園玩都唔敢同佢去,同佢講疫情過後日日去都得每日做下功課、最大娛樂是睇電視、晚晚12點後先瞓

大家忍耐,一定要齊心抗疫

珍珠宮

kooba 發表於 20-3-27 11:47
我住New York, 重災區,working from home. 已經在家多個一個星期,個人越來越depress,好似冇出路咁。吾敢 ...

JM 加油 唔好想太多,疫情總會過的!最緊要做好自己,盡量留在家,煲劇、做運動、整嘢食、多同家人傾計!

我在香港都要困在家!老公一人出去返工,疫情令收入減少,但我地相信疫症總會過,好日子將會重臨不要灰心

被困在家,我2個小朋友日日吵鬧,但大家相處時間多左,發覺家人間親蜜左,我個青少年大女因為唔洗返學、不可同同學出街,同我真係會傾多左計、又會攬多左我,發覺真係有得著老公仲話疫情過後要去個family trip! 大家都好期待

男爵府

yiu_mimi 發表於 20-3-29 11:26
JM 加油 唔好想太多,疫情總會過的!最緊要做好自己,盡量留在家,煲劇、做運動、整嘢食、多同 ...

好sweet呀! 我都覺得得最大得著係多左family time 同bonding time. 同埋依家咁得閒, 無藉口唔執屋!

珍珠宮

TSX 發表於 20-3-29 12:50
好sweet呀! 我都覺得得最大得著係多左family time 同bonding time. 同埋依家咁得閒, 無藉口唔執屋! :happy ...

係呀以往忙返工返學,社交活動!現在多family time! 一齊整下嘢食都係開心事

洋房

回覆樓主:

加油JM! 希望大家都撐住,呢一刻身體健康最重要!

侯爵府

TSX 發表於 20-3-28 12:00
係呀, 得閒去美國媽媽會傾下計, 互相支持下, 我地乜都可以傾㗎!

有無聽過呢句: ‘中國打上半場, 世界打下 ...

你屋企有沒有槍自保, 什麼型號?
如果只是GLOCK 17,怎樣抵擋AR15?

有沒有 Google過 1992 LA roits?
對於未知會不會發生的持槍搶掠切勿掉以輕心、 不要像貴國總統副總統一樣口輕輕。我認識一些親戚已經不顧一切逃回香港,份工都放棄了, 生命無價呀!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kooba 發表於 20-3-27 11:47
我住New York, 重災區,working from home. 已經在家多個一個星期,個人越來越depress,好似冇出路咁。吾敢 ...

take care

公爵府

mugtaitai 發表於 20-3-28 05:53
嗰 d 涼薄嘅 comments 自動跳過唔好睇,唔好俾佢影響到自己

我在西雅圖,呢度係第一個爆發嘅地區,也曾是 ...

西雅圖呢邊點呀?我1月尾同c6去了西雅圖探佢嫲嫲,仲有其他親戚,本來諗住過來掃口罩,點知一個都買吾到,搵了好多間shop先買到消毒Hand gel.......我哋本來諗住9月再返來,但而家........希望你哋個邊都平安,大家都要平安

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

各位加油

公爵府

Bibibut 發表於 20-3-29 23:03
西雅圖呢邊點呀?我1月尾同c6去了西雅圖探佢嫲嫲,仲有其他親戚,本來諗住過來掃口罩,點知一個都買吾到, ...
都係咁啦,日日有新個案,我自己做左個 spreadsheet 睇住 King County 嘅個案,so far 條 curve 都仲係穩步上升緊,而且速度冇慢過,而家呢度有禁足令,市民除左買餸睇醫生同喺屋企附近散步跑步放狗之外,唔可以外出,餐廳酒吧只可以做外賣,所有 non essential business 要暫停營業(大麻店同 liquor stores 係 essential business ),暫時睇呢度嘅人都算合作,早前有個報告用手機定位睇美國全國禁足情況,King County 係頭幾位乖,我想睇下 14 日後,條 curve 會唔會升勢減慢

暫時呢度市面都還正常,超市嘅貨品除左廁紙同洗手液仍然充足,囤貨搶購嘅情況除左三月頭剛開始爆發時癲過一個 weekend,之後都冇了,西雅圖市區有人趁舖頭冚門 break in 偷嘢,好多舖頭都加左木板喺櫥窗外,我住郊區,治安好 d,冇乜舖頭要落木板,不過都會比平時小心,屋企警鐘長開

平常心啦,日子都係要過,而家可能覺得難過,到捱過左,睇番轉頭,又會覺得冇乜嘢

首頁

尾頁

跳至