夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Loibabec 發表於 20-9-25 18:11
離婚吧, 去搵一個賺到錢的 ( 又肯將身家比哂你 )愛你、錫你、事事以你為先 ... 又唔會有小三埋身的男人.

...
「只不過,這些男人,點解會睇上你?」
我想這也是樓主對離婚卻步的重要考慮,「我揀人,人揀我」。我是以己度人,我自己也曾經如此面對著自己的現實條件。 但係對住這樣資質的老公,若望夫成龍,也只會是徒然妄想。所以,唯一出路是把所有資源花在靠自己,不要花在改變老公。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

Fishma007 發表於 20-9-25 22:59
謝謝你!佢話有挽留!但對方對佢唔住!
而家小朋友跟佢!生活環境也很好!
你說得對!身邊朋友也是叫我不 ...
假設那離婚男的前妻也是有外遇而離婚的。這樣他為何要揀個有夫之婦發展長遠關係呢?除非他離婚的原因是因為看到前妻與他夾不來生活,而非有外遇,外遇只是引起他正視他倆之間的夫妻問題無法拆解。
最好一個了結你心事的策略是對那離婚男坦白你已婚的事實。這對他公平點。他可以選擇是否繼續投資感情,還是斬攬。
我先生認識了一對夫婦,他倆就是各自帶了一對子女來結婚的。他們運行得很和諧啊!
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

858D 發表於 20-9-30 06:30
假設那離婚男的前妻也是有外遇而離婚的。這樣他為何要揀個有夫之婦發展長遠關係呢?除非他離婚的原因是因為 ...

Nil

珍珠宮

Fishma007 發表於 20-9-30 07:52
Thanks for your sharing!
其實內心真的很糾結!
我們的關係未深入到大家認定對方是對象

我嘗試以我的個人經歷,體驗,來與你有同理心。
我前夫給我受的,我能感受你現任丈夫給你受的,也能感受樓主的老公給她受的。這種互動關係並沒有誰對誰錯,只是錯配而已。
那離婚男人的前度婚姻,我能從我現任先生的前度婚姻關係理解到。我先生說 好似入了地雷陣,不知為何踩應了地雷而被炸到焦炭。與她共事,他的壓力日益增多,情緒病爆發。
我先生早已向前妻講好離婚,為共同管養大家有份有責任的兒子而繼續同屋住。等兒子上大學,不再需要爸有爸,要媽得媽的 同屋住條件時候才搬走,分居。他們的離婚調解過程很和諧。

子爵府

Fishma007 發表於 20-9-30 07:52
Thanks for your sharing!
其實內心真的很糾結!
我們的關係未深入到大家認定對方是對象

其實如果你講出嚟已婚同埋有小朋友,相信對方會有另一個睇法,就算佢對你有意思,正人君子好大機會應該都唔想破壞你屋企。

你唔同對方講你已婚同有小朋友,似乎只是留有後路俾自己,其實咁樣對對方同你老公公平嗎?你定是想發展成熟才說出來,避免雙失?如果小朋友將來知道自己阿媽有咁樣嘅行為,相信會好失望。千祈唔好將老公不上進而美化自己不合理的行為,印象中85D個前夫好似完全冇賺錢養家,除非你老公都是。

如果老公認識女性朋友時隱瞞自己已婚同有小朋友,相信呢度嘅姊妹一定插爆。

男爵府

Rilakkuma312 發表於 20-9-30 09:37
其實如果你講出嚟已婚同埋有小朋友,相信對方會有另一個睇法,就算佢對你有意思,正人君子好大機會應該都 ...

Nil

大宅

cocochoo 發表於 20-9-25 14:20
身邊嘅朋友親戚都覺得佢好,基本上佢係一個毫無主見嘅人乜都聽我講, 又如何,時間耐咗你會發現真係好難頂 ...

最難頂係個個都話佢咁好你都要離婚

Sad but true
好怕其他覺得係要離開一方「唔知足」
著住對頂趾鞋,人地睇:對鞋著耐左唔舒服咩?
痛嘅係自己對腳

子爵府

Fishma007 發表於 20-9-30 09:52
正正係另一半接近不養家!我每日要正職再加兼職
先可以support 到!而另一半亦都無為孩子想
升學的基金! ...

如果無住嘅問題,點解唔即刻離婚?將自己嘅身份搞得清清楚楚,先再去識另一半,應該會好啲⋯⋯  

男爵府

Rilakkuma312 發表於 20-9-30 10:00
如果無住嘅問題,點解唔即刻離婚?將自己嘅身份搞得清清楚楚,先再去識另一半,應該會好啲⋯⋯  
...

感謝你的肺腑之言!
我也有提出!
只係先生同小朋友未接受到!
我自己也很難放低小朋友
很不捨孩子!
我先生係見工的resume 也要你整!
份工都要你幫佢搵
你明白嗎?我好心累!自己的收入是中上!但已經全部付出給家庭!

子爵府

Fishma007 發表於 20-9-30 10:05
感謝你的肺腑之言!
我也有提出!

小朋友接受唔到,係因為爹哋都錫佢哋? 

如果你顧及小朋友嘅想法,你繼續落去,可能會出軌,到時你喺小朋友眼中的形象一定會變差⋯⋯ 到時得不償失

大宅

有啲人真係好主觀 話人騎牛搵馬 係搵唔會結咗婚先搵啦 自己無遇到類似問題不如保持沉默好過亂嗡廿四

男爵府

Rilakkuma312 發表於 20-9-30 10:07
小朋友接受唔到,係因為爹哋都錫佢哋? 

如果你顧及小朋友嘅想法,你繼續落去,可能會出軌,到時你喺小 ...

明白你的意思!正如其他人所說的錯配
我也希望淸楚所有關係才開始
其實對方跟前任離婚半年!但仍有就小朋友而見面
佢都有講自己之後也有認識其他女性
不過大家唔啱
其實我也有戒心的

大宅

MGM_DRAGON 發表於 20-9-30 09:58
最難頂係個個都話佢咁好你都要離婚

Sad but true

終於遇到同路人理解

男爵府

cocochoo 發表於 20-9-30 10:11
有啲人真係好主觀 話人騎牛搵馬 係搵唔會結咗婚先搵啦 自己無遇到類似問題不如保持沉默好過亂嗡廿四
...

認同呢度有部分人好中意惡意批評人哋~人哋有時上嚟係呻下或者想聽下其他人意見~但嗰啲人就硬係要講埋啲嘢嚟攻擊人或者侮辱人

男爵府

回覆樓主:

樓主你已同c6相處4年,你c6會唔會改變你亦清楚,唔變你c6又有無其他優點你係會留戀,婚姻去留係個人決定,只要你覺得無野係留戀無論係咩原因,咁已經好清晰只需為自己之後安排打算

大宅

Fishma007 發表於 20-9-30 10:05
感謝你的肺腑之言!
我也有提出!

D

別墅

858D 發表於 20-9-30 05:41
我與你對樓主的所言有同見。
我人到中年,經歷過,觀察過實例後才知道,我從前不懂揀男人做自己孩子的父親 ...

好有共鳴,所經歷好像一模一樣!人到中年只有太多的慨嘆,進步兩難!

侯爵府

回覆樓主:

原來咁多人接受男人揾萬零蚊, 住男家,無保障 (買多份保險俾老婆唔難), 無家用,唔生仔, 放生佢留機會俾果d jm

varievarie    發表於 20-10-21 13:47

侯爵府

回覆樓主:

其實佢真係無變過,係你無了解清楚先結婚。
唔好點評我

男爵府

Babe707 發表於 20-9-25 10:23
同老公相處左差不多4年, 行到今時今日, 我有種想離婚的想法, 覺得行唔到落去
佢40中, 人工得果萬幾蚊, 但佢 ...

40 男人得個萬幾蚊又真係少點。

如果銀行積蓄幾百萬或識玩股票長賺幾萬每月都可以。

萬一得個少少,有時唔舒服 去醫院,幾皮都冇錢埋單

首頁

尾頁

跳至