自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

文員都可以粗口爛舌叫雞打女人; 車房仔都可以好柔情細心人情世故. 所以都係要相處吓睇人品!

伯爵府

回覆樓主:

水晶宮

澳門媽媽 發表於 21-2-19 12:01
要做到潔身自愛嘅,乜行業都一樣,只係除咗潔身自愛之外,經濟能力亦是一個因素,如果車房員工只係得萬幾 ...

租出供完嘅樓,兩口子再去租屋住,
或者女方都有收入,兩個加埋去租都得。住屋可以解決,唔好同6299 住就得喇
不過當然如果係窮到生活唔到嘅,咁應該婚都唔好結喇。
我老公都係喺"無咁理想" 嘅環境中做到潔身自愛的一個,最初我父母都抱觀望態度,到今時今日結婚了都依然會提我小心佢d 豬朋狗友,都依然會不放心. 所以我知係有呢D 不被污染的人,少D 咁解啫。

象牙宮

回覆樓主:

老人家都係擔心啲後生,好正常.如果調返轉嗰個係你個囡你又會點樣揀

子爵府

Applepay 發表於 21-2-19 09:29
我妹都搖擺不定。
原先是接受車房,但被阿媽講二句,又轉軚。

咁你妹對人哋都唔係真愛。條件好嘅話建議搵第三個,放過車房仔,費事婚後後悔又嘈

侯爵府

Nbs 發表於 21-2-19 12:12

租出供完嘅樓,兩口子再去租屋住,

都係架,可以潔身自愛嘅人係少啲。所以你好幸福丫,恭喜你。祝你幸福滿滿。
有時候覺得香港好難艱,男方搵萬幾蚊,真係只夠自己生活,咁佢都係人,都會想結婚生仔,咁又唔係個個人都有能力進修或遇上機遇,我只是同情個批人啦。

雨潤和適    發表於 21-2-19 12:45

水晶宮

澳門媽媽 發表於 21-2-19 12:30
都係架,可以潔身自愛嘅人係少啲。所以你好幸福丫,恭喜你。祝你幸福滿滿。
有時候覺得香港好難艱,男方搵 ...

我講得衰
揾萬幾蚊,加埋老婆一齊揾錢就ok喇。但如果揾萬幾蚊又要養x 個又要老婆做ftm, 咁只能說生活太艱難,可以plan 好D。

侯爵府

Nbs 發表於 21-2-19 12:37
我講得衰
揾萬幾蚊,加埋老婆一齊揾錢就ok喇。但如果揾萬幾蚊又要養x 個又要老婆做ftm, 咁只能說生活太艱 ...

如果兩公婆都係揾萬幾蚊,又要租樓,又冇工人冇長老幫手下,都唔知生唔生b好,如果生b,咁要自己湊啦,揾萬幾蚊,請左工人都分分鐘唔夠錢反工。咁唔生,又要大家都要唔好後悔。女人又有生育年限,萬一將來個男人因冇小朋友又去揾其他女人生,咁就大鑊。

男爵府

留返俾阿妹自己揀啦~

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

車房仔 我又唔覺得好粗皮喎,鐘意咪得,但一拍拖父母就要比咁多意見嫁? 而家呢個年代係咁?

象牙宮

Applepay 發表於 21-2-19 09:24
前排我老豆介紹左個車房仔俾我妹妹,但我阿媽不睇好。車房仔已有一間私樓。同時有個會計仔追我妹。二者收入 ...

車房仔, 未來都可以開車房, 有技術, 不怕失業。車房仔已有一間私樓。
會計仔追我妹。二者收入相若。但會計仔未有樓。

如果妹妹想結婚/ 年齡又過卅。 有樓好過無吧。
會計仔。買居屋。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

張胡太太 發表於 21-2-19 10:06
由於揸左成廿年車有多,認識既車房師傅/老闆都唔少,反而我覺得佢地幾好仔喎,有幾個啱傾D都會傾下屋企野 ...

係!

伯爵府

3333 發表於 21-2-19 12:27
咁你妹對人哋都唔係真愛。條件好嘅話建議搵第三個,放過車房仔,費事婚後後悔又嘈
...

其實要大家都係互相愛對方先為上策!如單單為曾樓就決定同邊個一齊,多數都沒好結果!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔好為職業揀個渣男.人品、相同興趣及話題、大家性格夾唔夾( 或火星撞地球)、有冇損及不良嗜好等, 重要過職業.
最緊要佢對你個妹有幾好, 將來會分擔家務、湊子女,定當她係阿四, 放工kiu 埋手等女人服侍.

藍領只要有上進心, 莫欺少年窮. 將來可能做車房老闆.
何況佢有層樓(假如係真,不是吹), 將來結婚已孭少樣大額家庭支出.

男爵府

回覆樓主:

車房仔係好野黎架,我識幾位朋友都車房仔,做左十年後自己開公司,疫情d生意都冇影響太大。嫁個斯文文職人,可以換燈泡都唔識。我嫁既係個老粗,粗口唔講就唔識講野,但佢係文職人
不過佢老豆自小教佢揸鑽,要佢學裝修,識親d人都係粗鄙type,當然我自己都係粗鄙底先接受到啦,所以關鍵在於樓主妹妹係邊種人,叫妹唔好急,兩個都去下街認識下。

公爵府

張胡太太 發表於 21-2-19 10:06
由於揸左成廿年車有多,認識既車房師傅/老闆都唔少,反而我覺得佢地幾好仔喎,有幾個啱傾D都會傾下屋企野 ...

我爸爸以前開車房架!佢都係好顧家好錫老婆仔女架!我都覺職業冇分貴賤。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

等妹妹自己揀啦,條路係佢嘅,關你們咩事...一日未婚,仲有得揀。時間證人心,做咩職業都假。

男爵府

最緊要人品好,如果咁講做會計計開數..第時結埋婚分分鐘職業病同你妹左計右計屋企開支邊個出多又出少唔公平

侯爵府

Applepay 發表於 21-2-19 09:52

問題是我媽不希罕他有樓。

咁其實你妹妹都年紀唔細,佢應該知咩人適合佢

大宅

最緊要你妹鐘意邊個,同埋邊個真心對你妹好姐

首頁

尾頁

跳至